direct naar inhoud van 5.3 Verzoeken van derden
Plan: Buitengebied Zuidoost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0153.20080358-0003

5.3 Verzoeken van derden

Verzoeken van derden om herziening van het bestemmingsplan

Nieuw beleid, zoals Buitenkans, heeft geleid tot een toename van initiatieven in het buitengebied. Bij de voorbereiding van het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost is bijgehouden welke initiatieven meegenomen konden worden. De aanvragers konden kiezen uit een aparte herziening of "meegenomen" worden in het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost. Niet alle initiatieven lenen zich hiervoor. Bij grote ontwikkelingen waarbij sprake is van complexe financiële uitvoerbaarheid moet worden gekozen voor een aparte herziening. De bouw van bijvoorbeeld een nieuwe woning moet derhalve via een herziening gezien het kostenverhaal. De omzetting van een schuur naar een woning wordt niet gezien als de bouw van een nieuwe woning en kan derhalve meegenomen worden in het bestemmingsplan Zuidoost.

Aan de aanvragers is de keuze voorgelegd voor een afzonderlijke herziening of de mogelijkheid om ingepast te worden in het bestemmingsplan Buitengebied Zuidoost. Voorwaarde voor inpassing is tijdige inzending van alle benodigde stukken (bodemrapporten, flora- en fauna, etc.).

Voor een deel van de aanvragen loopt momenteel al een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 1996. Deze worden in het onderstaande overzicht ook genoemd.

Twistveenweg 60

Het verzoek is om een karakteristieke schuur nabij de Twistveenweg 60 te verbouwen tot woning. Het verzoek past binnen ons beleid zoals weergegeven in de Gids Buitenkans, welke op 23 juni 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. De schuur is gebouwd voor 1945. De schuur heeft een grotere inhoud dan 450 m3. De schuur is gebouwd in Twentsche Stijl en heeft een belangrijke historische betekenis. Het oorspronkelijke karakter van de schuur blijft in de huidige vorm herkenbaar. De zuidgevel van de schuur is in zijn geheel bedekt met kunstof damwand. Deze gevel wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Net als alle andere verzoeken om een schuur om te zetten tot een woning kan pas met de aanpassing van het bestemminsplan worden begonnen nadat:een restauratieplan is opgesteld en akkoord is bevonden; een erfinrichtingsplan is opgesteld en akkoord is bevonden; een quick scan flora&fauna is opgesteld en akkoord is bevonden en; toestemming door de eigenaar is gegeven om het gebouw eventueel op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Er is een afzonderelijk procedure doorlopen en het pand Twistveenweg wordt aangegeven met de aanduiding "karakteristieke schuur".


Zuid Esmarkerrondweg 463

Het verzoek is om een schuur tot een woning te mogen verbouwen. Op 23 juni 2008 is de Gids Buitenkans (Gids voor het buitengebied) door de gemeenteraad van Enschede vastgesteld. In deze Gids zijn voorwaarden geformuleerd voor medewerking aan een andere functie in een VAB (Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsgebouwen. Het verzoek om Zuid Esmarkerrondweg 463 om te zetten in een woonfunctie is in overeenstemming met de beleidsuitgangspunten van deze Gids Buitenkans (VAB-beleid voor schuur op erf).

Op grond van bovenstaande kan in beginsel medewerking worden verleend aan het verzoek om het bestemmingsplan mits er aanvullende plannen worden ingediend zoals een restauratieplan en voldaan wordt aan de aanvullende gestelde eisen. Voor de omzetting van een schuur naar een woning is het noodzakelijk tot er ontheffing wordt gevraagd van de geluidsbelasting vanwege wegverkeerslawaai. Het college zal moeten vaststellen dat, gelet op artikel 83 van de Wet geluidhinder, er een noodzaak is tot vaststelling van hogere waarden voor de Zuid Esmarkerrondweg 463. De ontheffingsprecedure zal voor de tervisielegging van het bestemmingsplan zijn afgerond. Zuid Esmarkerrondweg 463 wordt na bovengenoemde procedure meegenomen met de aanduiding "karakteristieke schuur" in het bestemmingsplan.

Eggelmorsweg 35.

Verzoek om een nieuwe kapschuur te mogen bouwen na sloop van onbruikbare opstallen.

Aan de Eggelmorsweg 35 bevindt zich van oudsher een timmerbedrijf. Dit familiebedrijf wordt momenteel gerund door de 3e generatie en is in het bestemmingsplan Buitengebied 1996 positief bestemd (zie de aanduiding op de plankaart en de detailkaart nr. 11). De bebouwing bestaat momenteel, behalve uit de woning, uit de werkplaats voor houtbewerking (ca 240 m2), een opslaghal (ca 340 m2), een overkapping van 80 m2 en een overkapping van ca 100 m2. De bestaande bebouwing is niet voldoende om volledig te voldoen aan de ruimtebehoefte van het bedrijf. Hierdoor is men genoodzaakt diverse materialen en werktuigen buiten en/of onder de overkappingen op te slaan. Behalve dat die aan weersinvloeden worden blootgesteld zorgen ze ook voor een rommelig aangezicht. Met de realisatie van de nieuwe kapschuur van 300 m2 op een locatie aansluitend op het bestaande bouwvlak wordt bereikt dat alle buitenopslag en overkappingen worden verwijderd. Door de locatie, oriëntatie, volume en uitstraling (zwarte houten gevels en windveren) op het erf wordt het oorspronkelijke agrarische karakter van het erf versterkt. Ter versterking van de landschappelijke kwaliteit wordt een reeds aanwezige singelbeplanting uitgebreid, een klein erfbos aangelegd, een solitaire boom geplant en worden diverse ovekappingen verwijderd. Eén en ander leidt tot kwaliteitsverbetering en is in overeenstemming met de gemeentelijke Gids Buitenkans en de provinciale Omgevingsvisie.

Holterhofweg 216, 218 en 220.

Dit terrein betreft het voormalige bedrijf "Boermarke". Afgesproken is dat na de verplaatsing van het bedrijf drie woningen mogen worden gebouwd. Om dit mogelijk te maken is in de planregels een voorwaardelijke bestemming opgenomen. Er kan pas gebouwd worden nadat er is aangetoond dat voldaan is aan de voorwaarden die gesteld zijn in de planregels. Belangrijk is ondermeer een goede landschappelijke inpassing. Afgesproken is dat de meest zuidelijk gelegen woning een maximale inhoud van 1050 m3 krijgt en de twee noordelijk gelegen woningen mogen maximaal 600 m3 worden. De gemiddelde inhoud van de drie woningen zal derhalve maximaal 750 m3 bedragen.

Wallenbeekweg 20.

Het betreft een verzoek om toepassing van Rood voor rood met in het kader daarvan een nieuwe bouwmogelijkheid voor een woning op het erf en een passende bestemming voor een voormalige agrarische schuur en een belendend klein karakteristiek schuurtje (recreatiefunctie). Om deze ontwikkeling mogelijk te maken is in de planregels een voorwaardelijke verplichting opgenomen. Er kan pas gebouwd worden nadat er is aangetoond dat voldaan is aan die voorwaarden die gesteld zijn.

Tegen het ontwerp-bestemmingsplan is een zienswijze kenbaar gemaakt. Naar aanleiding van de zienswijze is de recreatiefunctie in een woonfunctie.