direct naar inhoud van 2.1 Resultaten onderzoek
Plan: Bedrijvenpark A1, wijzigingsplan archeologie
Status: concept
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.W004-VG01

2.1 Resultaten onderzoek

Voor een groot gedeelte van het gebied dat een dubbelbestemming "Waarde - Archeologie" heeft, is nader archeologisch onderzoek gedaan. In paragraaf 2.2 is een overzicht gegeven van alle onderzoeken. Op onderstaande kaart zijn de belangrijkste archeologische vindplaatsen aangegeven. Een aantal van deze locaties is reeds onderzocht en een aantal dient nog (nader) onderzocht te worden

.afbeelding "i_NL.IMRO.0150.W004-VG01_0002.jpg"

Voor de meeste gronden zijn proefsleuven gegraven en zijn archeologische waardevolle vondsten opgegraven.

Er zijn verschillende vindplaatsen uit de vroege en late prehistorie aangetroffen. In de publicatie "Tussen Deventer en Epse, 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis van het plangebied Epse-Noord", Francoise Appels, is daar verslag van gedaan.

Een aantal locaties dient nog nader onderzocht te worden. Deze locaties blijven de archeologische dubbelbestemming behouden. Op onderstaande kaart zijn deze aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.W004-VG01_0003.png"

Voor de bufferzone is onlangs nader onderzoek gedaan.

Voor het deelgebied Waterdijk, het westelijk deel van de bufferzone, zal een aantal locaties nog verder onderzocht moeten worden, omdat hier resten uit de prehistorie worden verwacht.

De bomen die voorzien zijn aan de Deventerweg en het westelijk deel van de Waterdijk en de bospercelen in dit deel van het plangebied kunnen zonder archeologisch onderzoek worden geplant.

De retentiegebieden Pessinkwatergang en Molbergsteeg liggen in een gebied met een lage archeologische waarde of zijn op grond van onderzoek al vrijgegeven. Voor de aanleg van het bos tussen de Waterdijk en de Molbergsteeg zal afstemming nodig zijn, zodat de archeologische resten niet worden bedreigd. Dit gebied behoudt daarom de archeologische dubbelbestemming. Voor het graven van een sloot langs de Kruklandseweg is wel archeologisch onderzoek nodig, omdat het gebied hier een middelhoog archeologische waarde heeft. Ook is de dubbelbestemming gehandhaafd.

De retentiegebieden in dit gebied kunnen zonder voorafgaand archeologisch onderzoek worden aangelegd.