direct naar inhoud van Toelichting
Plan: T.G. Gibsonstraat e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P293-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Op 19 december 2012 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan 'Binnenstad' vastgesteld. Nu is gebleken dat het in bestemmingsplan 'Binnenstad' per abuis de aanduiding 'parkeergarage' is weggevallen.

Ondanks dat het gebruik van de parkeergarage onder het overgangsrecht (wat regelt dat het bestaande gebruik voortgezet kan worden ondanks de strijdigheid met het nieuwere bestemmingsplan 'Binnenstad') valt, kunnen er geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Het is om die reden onwenselijk dat de aanduiding 'parkeergarage' ontbreekt.

Met voorliggend bestemmingsplan wordt dat gerepareerd.

1.2 Ligging plangebied

1.2.1 Ligging

De Noorderberg parkeergarage ligt aan de T.G. Gibsonstraat in het noord-westen van de binnenstad van Deventer.

In de volgende figuur is de globale ligging van het plangebied aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P293-VG01_0001.png" Globale ligging plangebied "T.G. Gibsonstraat e.o."

1.2.2 Begrenzing

Het plangebied "T.G. Gibsonstraat e.o." wordt globaal begrensd:

  • aan de westzijde door de T.G. Gibsonstraat;
  • aan de zuidzijde door de Smedenstraat;
  • aan de noordzijde door de Binnensingel;
  • aan de oostzijde door aangrenzende bebouwing en percelen.

De begrenzing van het plangebied "T.G. Gibsonstraat e.o." is in de volgende figuur weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P293-VG01_0002.png"

Begrenzing plangebied "T.G. Gibsonstraat e.o."

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Voor het plangebied zoals hierboven beschreven geldt het bestemmingsplannen Binnenstad, vastgesteld 19-12-2012. In het bestemmingsplan 'Binnenstad' ontbreekt de aanduiding 'parkeergarage'. Het nieuwe bestemmingsplan T.G. Gibsonstraat e.o. herziet deels het bestemmingsplan 'Binnenstad' door de toevoeging van de aanduiding 'parkeergarage'.

1.4 Leeswijzer

De toelichting van het bestemmingsplan 'T.G. Gibsonstraat e.o.' bestaat uit een tweetal hoofdstukken. In hoofdstuk 1 wordt de aanleiding, de ligging van het plangebied en de betrokken bestemmingsplannen beschreven. In hoofdstuk 2 zal worden ingegaan op de planopzet en de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Planopzet en uitvoerbaarheid

2.1 Inleiding

In § 2.2 wordt ingegaan op de opzet van dit bestemmingsplan. Daarnaast wordt in § 2.3 en §2.4 aandacht gegeven aan de uitvoeringsaspecten van het bestemmingsplan.

2.2 Planopzet

Deze partiële herziening bestaat uit planregels, een toelichting en een verbeelding. Met deze partiële herziening wordt een ontbrekende aanduiding toegevoegd zoals aangegeven in hoofdstuk 1.

De toelichting van het bestemmingsplan 'Binnenstad' blijft van toepassing ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing. Het bestemmingsplan 'T.G. Gibsonstraat e.o.' moet dan ook voor zover de toelichting betreft in samenhang met het bestemmingsplan 'Binnenstad' gelezen worden. Onder de digitale verplichting zijn de regels van het bestemmingsplan 'T.G. Gibsonstraat e.o.' zelfstandig gemaakt maar wel gebaseerd op de regels van het bestemmingsplan 'Binnenstad'.

2.3 Economische uitvoerbaarheid

In artikel art. 3.1.6 lid 1, aanhef en onder f van het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat onderzocht moet worden of een bestemmingsplan uitvoerbaar is. Hieronder wordt ingegaan op de economische uitvoerbaarheid.

De partiële herziening bevat geen uitvoeringsaspecten. Voor de gemeente Deventer zijn aan zowel de opstelling als de uitvoering van dit bestemmingsplan, met uitzondering van de begrote kosten voor de planvorming, geen kosten verbonden.

Ook maakt het bestemmingsplan geen aangewezen bouwplannen mogelijk, waardoor de gemeente niet in de mogelijkheid is om eventuele kosten te verhalen en er derhalve geen verplichting is om tegelijkertijd met het nieuwe bestemmingsplan een exploitatieplan op te stellen.

De economische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan is daarmee aangetoond.

2.4 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In artikel art. 3.1.6 lid 1, aanhef en onder e van het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat een beschrijving dient te worden opgenomen van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereidingen van het bestemmingsplan zijn betrokken.

Inspraak

Voor dit bestemmingsplan zijn geen inspraakronden gehouden. Het plan behelst een reparatie van het bestemmingsplan 'Binnenstad' en maakt verder geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. De herziening kan daarom als onomstreden worden beschouwd. Uiteraard blijft de mogelijkheid voor een ieder bestaan om een zienswijze in te dienen op het ontwerpbestemmingsplan.

Vooroverleg

Op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening dient de gemeente bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met betrokken waterschappen en diensten van Rijk en Provincie die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.

Bij deze herziening zijn geen rijks- provinciale- of waterschapsbelangen in het geding. Om deze reden heeft er geen vooroverleg plaatsgevonden met het Rijk, de provincie Overijssel of het waterschap.