direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Schonenvaardersstraat 6
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P287-VG01

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Door de Stichting Techicampus Stedendriehoek is een aanvraag ingediend voor het realiseren van een Technicampus in het pand aan de Schonenvaardersstraat 6 te Deventer.

Technicampus is een campus waarbinnen de techniekopleidingen voor de bouw, metaal en installatietechniek voor de gehele Stedendriehoek worden gebundeld.

Om de Technicampus te realiseren wordt een bestaand bedrijfsgebouw aan de Schonenvaarderstraat 6 verbouwd en uitgebreid. Dit gebeurt door de leerlingen zelf. Het bedrijfspand gaf voorheen onderdak aan drukkerij Thieme, maar staat, na de bedrijfsbeëindiging van Thieme, sinds 2011 leeg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P287-VG01_0001.jpg"

Afbeelding 1:
Globale ligging plangebied "Schonenvaardersstraat 6"

Bedrijven kunnen vaak, door de aard van hun werkzaamheden, aankomend vakmensen geen oefening in de beroepspraktijk aanbieden, terwijl dat wel noodzakelijk is voor een goede aansluiting tussen het (beroeps)onderwijs en de (beroeps)praktijk. Technicampus geeft hiervoor wel de mogelijkheden. In het gebouw worden activiteiten ontwikkeld om leerling-werknemers, die werken in de vakgebieden bouw, metaal en installatietechniek, aan de hand van opdrachten uit de reële beroepspraktijk meer aansluiting te geven bij deze beroepspraktijk. Hiervoor wordt aan opdrachten gewerkt of aan simulaties die de reële beroepspraktijk sterk benaderen. De leerling-werknemers zijn in dienst bij een werkgever en zijn (deels) nog leerplichtig. Hiervoor krijgen zij 1 dag per week opleiding aan een ROC. Deze opleiding wordt uitgebreid met praktijkopdrachten aan de Technicampus.

Dit soort opleidingen worden op diverse plaatsen in Nederland aangeboden. Veelal zijn deze organisaties gevestigd op industrieterreinen. De activiteiten staan zo dicht bij de beroepspraktijk dat veelal een industriële omgeving gewenst is om de vestiging te kunnen realiseren. Vestiging in een industriële omgeving is goed voor de opleiding en voor de beleving van de leerling-werknemers, maar ook goed voor de omgeving. De aanwezigheid van studenten brengt ruring en sociale controle en de vestiging van de Technicampus biedt voor bedrijven de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier producten te kunnen ontwikkelen en zorgt voor goed opgeleide werknemers. Dit alles draagt positief bij aan het vestigingsklimaat van de regio.

Het gebied rond de Schonenvaardersstraat is een gebied aan de rand van het industrieterrein, met relatief lichte vormen van bedrijvigheid (max. categorie 3.1). Er bevinden zich ook enkele bedrijven met showrooms en enkele bedrijfswoningen. In het koersdocument Stadsassen (2012) wordt het gebied aangewezen als transformatiegebied naar een meer gemengd gebied (zie ook paragraaf 3.1). De vestiging van de Technicampus past in dat opzicht dan ook prima op deze locatie.

Plangebied

De locatie van de voormalige drukkerij is gelegen aan de Schonenvaarderstraat 6 (kadastraal bekend, gemeente Deventer, sectie C, nr. 2400 en 2401).

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P287-VG01_0002.jpg"

Planologische regiem

Voor het bovengenoemde perceel geldt momenteel het bestemmingsplan:

  • Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord (vastgesteld op 18 april april 2012)


Het beoogde (bouw)plan is in strijd met dit geldende bestemmingsplan. De grond waarop de Technicampus wordt gerealiseerd heeft de bestemming Bedrijventerrein met categorie < of gelijk aan 2. Op grond van de regels mogen de gronden worden gebruikt voor

a. bedrijven en voorzieningen met bedrijfscategorie < of gelijk aan 2.

Het realiseren van een praktijkschool voor technisch beroepsonderwijs is hier binnen niet toegestaan.

Aangezien het geldende bestemmingsplan het gebruik als praktijkschool voor technisch beroepsonderwijs niet toestaat, kan deze ontwikkeling slechts mogelijk gemaakt worden door het herzien van het bestemmingsplan.

Leeswijzer

Het eerstvolgende hoofdstuk geeft een beschrijving van het plan, de uitgangssituatie op de locatie en het voorgenomen (bouw)plan. In hoofdstuk 3 volgt de ruimtelijke onderbouwing. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de voor het plan geldende beleidskaders, de landschappelijke inpassing van de ontwikkeling en de zogeheten randvoorwaarden, zoals archeologie, water en de milieuhygiënische aspecten. Op basis van al deze aspecten wordt in dit hoofdstuk onderbouwd waarom de voorgenomen ontwikkeling acceptabel is. Hoofdstuk 4 gaat ten slotte in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.