direct naar inhoud van 3.4 Landschappelijke inpasbaarheid en ruimtelijke kwaliteit
Plan: Hoek Veldkampsteeg-Steginksweg, rood voor rood woning
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P274-VG01

3.4 Landschappelijke inpasbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

Het perceel aan de hoek Veldkampsteeg-Steginksweg is in overleg met de gemeente vastgelegd als compensatiekavel in het kader van de Rood voor Rood-regeling. In het kader van deze regeling worden op het perceel Hoogesteeg 2 en op het perceel Hoek Veldkampsteeg-Steginksweg schuren gesloopt op basis waarvan de compensatiekavel wordt toegekend. Omdat op de plek van de compensatiekavel ook gebouwen gesloopt worden, is het mogelijk daar terug te bouwen. In het gemeentelijk rood voor rood beleid is namelijk vastgelegd dat bouwen in een bosperceel wordt toegestaan als in het bos minimaal een gelijke hoeveelheid vloeroppervlak wordt gesloopt.

Investering in de landschappelijke inpassing van de compensatiekavel

Daar waar schuren worden gesloopt wordt nieuw bos aangelegd ( 350 m2) . Het sortiment is gelijk aan het bestaande bos: Berk, (Betula pendula Ruwe Berk) Inlandse eik ( Quercus robur inlandse eik) en Grove den (Pinus sylvestris Grove den).

In 2007 is het terrein gedeeltelijk herbeplant. De jonge aanplant wordt op dit moment zwaar overwoekerd door braamstruiken en brandnetels. Om de jonge aanplant voldoende kansen te geven, zullen de bramen en brandnetels worden verwijderd. Conform het nieuwe plan wordt op een drietal plekken een inheemse kruidenlaag aangebracht. ( Struikheide, blauwe en rode bosbes, eikvaren, adelaarsvaren en mannetjesvaren)

De landschapsarchitect van de welstandscommissie heeft gepleit voor een bos besparend plan. Door hier rekening mee te houden is onderhavig plan ontstaan.

De westelijke bosrand omsluit het hele bosgebied van het Langenbergerveld. De kavel wordt ontsloten op de Veldkampsteeg, om te voorkomen dat een nieuwe uitrit de westelijke bosrand (eiken wal) zal doorbreken.

De ontwikkeling betekent dat het areaal bos ten opzichte van de huidige situatie toeneemt. De ontwikkeling betekent een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Bij de locatiekeuze en de inpassing van de woning gelden de volgende uitgangspunten;

  • De oppervlakte bebouwd en weg neemt af ten gunste van het oppervlak natuurlijk bos.
  • De woning maakt onderdeel uit van het bosmilieu; er komen geen siertuinen voor. Het bosmilieu loopt door tot aan de woning (zie doorsnede erfinrichtingsplan),
  • De locatie, het bouwblok, is in de directe nabijheid van de Veldkampsteeg gesitueerd om het bos optimaal te kunnen herontwikkelen,
  • Ontwikkeling van een compact erf.