direct naar inhoud van 2.3 Akoestisch onderzoek
Plan: Partiële herziening geluidzone industrielawaai Bergweide
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P265-OH01

2.3 Akoestisch onderzoek

In mei 2011 is er een akoestisch onderzoek uitgevoerd voor het vaststellen van een nieuwe geluidzone voor het industrieterrein Bergweide. Met dit onderzoek is inzichtelijk gemaakt in hoeverre de huidige zonegrens van het gezoneerde industrieterrein toereikend is voor de bestaande bedrijvigheid (inclusief de nu nog niet gezoneerde delen van het industrieterrein). Ook maakt het onderzoek inzichtelijk in hoeverre de zone toereikend is voor de gewenste verdeling op basis van de toegestane milieucategorieen in bestemmingsplan 'Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord (inwaarts zoneren)'.

2.3.1 Werkwijze

In het onderzoek is de geluidbelasting berekend voor de toekomstige situatie. Daarbij is onderscheid gemaakt in:

  • de geluidbelasting op basis van het actuele zonebewakingsmodel, inclusief de (nog) niet gezoneerde delen;
  • de geluidbelasting op basis van het verkavelingsplan, zoals dat in het bestemmingsplan 'Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord' is opgenomen.

De geluidbelasting van deze beide varianten is vergeleken met de huidige zonegrens.

2.3.2 Resultaten

Zonebewakingsmodel

Uit de berekening van de 50 dB(A)-etmaalwaardecontour blijkt dat er een overschrijding van de vigerende zone plaatsvindt. De overschrijding wordt deels veroorzaakt door de bestaande bedrijven op het gezoneerde industrieterrein en deels door de bedrijven aan de Westfalenstraat en bij het Runshoppingcentre, welke op dit moment nog geen onderdeel uitmaken van het gezoneerde industrieterrein.

Met uitzondering van de overschrijding in zuidelijke en westelijke richting, zijn er woningen aanwezig ter hoogte van de overschrijding.

Verkavelingsmodel

Ook bij de berekening volgens het verkavelingsmodel is sprake van een gedeeltelijke overschrijding van de huidige zonegrens. Het model geeft wel een duidelijke inkrimping van de geluidscontour ten opzichte van de contour die is berekend op basis van het zonebewakingsmodel. Het effect van inwaarts zoneren is dan ook duidelijk zichtbaar.

Uit de berekeningen blijkt dus dat er een overschrijding van de vigerende zone plaatsvindt. Met uitzondering van de zuid- en westzijde zijn er woningen gelegen binnen de berekende contour. Wettelijk gezien moet er worden nagegaan of het mogelijk is bronmaatregelen of overdrachtsmaatregelen te treffen. Gezien de grote hoeveelheid bronnen, die gezamenlijk het geluidniveau bij woningen bepalen, is het niet aannemelijk om doeltreffende bron- of overdrachtsmaatregelen te treffen. Daarnaast is bij de vergunningverlening voor de afzonderlijke bedrijven gekeken naar de mogelijk te treffen maatregelen en zijn deze dan ook reeds toegepast.

Door de inwaartse zonering zijn de zwaarste bedrijfscategorieën zo veel mogelijk in het midden gesitueerd. De lichtere bedrijfscategorieën zijn aan de rand van het bedrijventerrein geplaatst. Hierdoor komen de zwaarste bedrijven zo ver mogelijk van de omliggende woonwijken te liggen. Hierdoor is het ook niet mogelijk dat nieuwe zware bedrijven zich in de nabijheid van woonwijken kunnen gaan vestigen. De heeft een gunstige invloed op het woon- en leefklimaat

Voorstel

Vanuit het akoestisch onderzoek is het voorstel dan ook om de zone aan te passen, om de huidige bedrijvigheid te formaliseren en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken. Daarbij wordt opgemerkt dat, door de inwaartse zonering, verwacht wordt dat geluidsemissie in de toekomst af zal nemen.

De aanpassing van de geluidzone is met name nodig om de bedrijven die nu nog buiten het gezoneerde terrein liggen, maar wel op het industrieterrein (binnen het plangebied Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord), onderdeel uit te laten maken van het geluidgezoneerde industrieterrein. De (gecumuleerde) geluidbelasting op de omliggende woningen blijft in de praktijk gelijk aan de huidige situatie, alleen wordt de geluidbelasting nu beter inzichtelijk.

In het akoestisch onderzoek is vastgesteld dat bij handhaving van de huidige geluidzone het geluid van het totale bedrijventerrein niet inpasbaar is. Dit is verklaarbaar omdat bij de oorspronkelijke zonering met veel minder bedrijven is gerekend. Een inkrimping van het bedrijventerrein, en daarmee de geluidzone, is juridisch, praktisch en economisch niet uitvoerbaar. Om deze reden is er voor gekozen om de geluidzone aan te passen aan de feitelijke situatie en de bedrijven een redelijke werkruimte te geven voor eventuele ontwikkeling. Door tevens inwaartse zonering toe te passen in het Bestemmingsplan Bergweide zal de geluidbelasting in de toekomst beperkt worden en worden ongewenste ontwikkeling beperkt. De grenswaarden uit de Wet geluidhinder worden hierbij gerespecteerd.

Hogere grenswaarden

Door de aanpassing van de zonegrens, komen een aantal extra woningen binnen de geluidzone te liggen. Daarnaast wordt de geluidbelasting op een aantal woningen, die reeds binnen de zone liggen, hoger dan de eerder vastgestelde hogere grenswaarde. Dit wordt veroorzaakt omdat we nu met meer bedrijven rekening houden ten opzichte van de oorspronkelijke zonering. Voor deze beide soort woningen moet een hogere grenswaarde aangevraagd worden. Deze hogere grenswaardenprocedure loopt parallel aan de bestemmingsplanprocedure voor deze patiële herziening.