direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Planbeschrijving
Plan: Hoogesteeg 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P254-OH01

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Huidige situatie

De functiewijziging op perceel Hoogesteeg 2 is een het gevolg van een Rood voor Rood overeenkomst waarbij meerdere percelen zijn betrokken. Op perceel Looweg 68 en een perceel nabij de Steginksweg zijn compensatiekavels uitgegevels. Deze twee nieuwe kavels zijn inmiddels al vertaald in twee bestemmingsplannen voor de betreffende percelen.

Op het perceel Hoogesteeg 2 is een karakteristieke woonboerderij de 'Vospaal' gelegen. Het gehele complex bestaat uit een oude boerderij (ca. 1850), een schuur evenwijdig aan de boerderij, een aantal schuren op de achterzijde van het erf, een waterput, een aardappel kelder en een restant van een hooiberg. De stallen aan de achterzijde van het erf kunnen aangemerkt worden als ontsierend. Vroeger was de boerderij een varkensboerderij. De eerste vermelding van dit erf is af te lezen van de boerderijnamenkaart van Bathmen en stamt uit 1639.

Het plangebied wordt gevormd door het erf van de voormalige boerderij. De boerderij is een karakteristieke baken in het landschap, en is beeldbepalend voor de omgeving. Op de boerderij en de schuur ten bijgebouw hiervan na, heeft het erf geen karakteristieke panden staan. Wel is de indeling van het erf karakteristiek voor het landschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P254-OH01_0002.jpg"

Luchtfoto bestaande situatie plangebied(2008)

Toekomstige situatie

Functioneel

Op het perceel Hoogesteeg 2 ligt nu een bestemming van 'agrarisch gebied met landschapswaarden', na de wijziging komt er een bestemming wonen op een de voormalige boerderij en de bijgebouw hier evenwijdig aan, en wordt er een bouwvlak gesitueerd. Naast wonen blijft de rest van het perceel Hoogesteeg 2 bestemd als 'Agrarisch met waarden - landschapswaarden. Naast de twee toekomstige bestemmingen ligt er ook nog een dubbel bestemming 'waarden - Archeologische waarden 1' over het hele perceel.

De ontsierende schuren gelegen aan de zuidzijde van het erf zullen worden gesloopt, en een deel van het gebouw aan de west zijde van het erf ook.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P254-OH01_0003.jpg"

Bouwtechnisch

Het slopen van de landschap ontsierende gebouwen aan de zuidzijde en deels aan de westzijde van het erf zullen een kwaliteitsimpuls opleveren voor de omgeving van de boerderij. Naast het slopen van ontsierende bebouwing, zal de juist karakteristieke bebouwing van het perceel gerenoveerd worden, zodat ook dit een impuls betekend voor het landschap.