direct naar inhoud van 3.4 Archeologie
Plan: Blankenadijk 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P252-OH01

3.4 Archeologie

Beschrijving archeologische en historische elementen

Er zijn in het bestemmingsplangebied en de omgeving geen archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. Wel ligt de locatie op de rand van een dekzandrug. Op vergelijkbare locaties elders in Deventer zijn vindplaatsen uit alle perioden tussen het mesolithicum en de (laat) Romeinse tijd aangetroffen. Ook in dit bestemmingsplangebied moet dus rekening worden gehouden met vindplaatsen uit de prehistorie en de vroege middeleeuwen.

Er zijn in het bestemmingsplangebied geen archeologische vindplaatsen uit de middeleeuwen bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen middeleeuwse vondsten aangetroffen kunnen worden.

In het plangebied ligt de historische boerderij de Rosse, eerste vermelding 1840. Omdat het een relatief jonge boerderij gaat, is het onwaarschijnlijk dat er nog oudere voorgangers van deze boerderij te verwachten zijn.

Naast het bestemmingsplangebied lag de havezate Blankena. Dit was een ridderhofstad, die voor het eerst werd vermeld in 1520. Het is daarom goed mogelijk dat in het bestemmingsplangebied ook archeologische resten uit deze periode worden aangetroffen. Het terrein van de havezate is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE, voorheen Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) aangewezen als 'Terrein van hoge archeologische waarde' (monumentnr. 2701, CMA-nr. 33F-005).

Verwachting, selectie

Het noordelijke deel van het bestemmingsplangebied heeft een middelhoge verwachting. In het midden ligt een kleine strook met een matige verwachting. Het zuidwestelijke deel van het bestemmingsplangebied heeft een lage archeologische verwachting. De aanleg van de grote stal of schuur op het perceel heeft het bodemarchief in het verleden waarschijnlijk al verstoord, daarom heeft de locatie van de manege geen archeologische verwachting meer.

Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, krijgen in een bestemmingsplan de dubbelbestemming Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1. Voor de voorwaarden die hier van toepassing zijn, wordt verwezen naar artikel 5 van de planregels.