direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Planbeschrijving
Plan: Dortherbeek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P246-OH01

Hoofdstuk 4 Planbeschrijving

In de Inrichtingsvisie Dortherbeek zijn de maatregelen beschreven voor de Dortherbeek.

De Inrichtingsvisie is in oktober 2004 vastgesteld door het Waterschap Rijn en IJssel, de gemeenten Lochem en Deventer en de provincies Gelderland en Overijssel. Deze visie zal uitgewerkt worden in een inrichtingsplan.

Uitgangspunten voor dit gedeelte van de beek is herinrichting volgens het model Verbindingszone Kamsalamander voor de Dortherbeek als laaglandbeek.

Onder model Kamsalamander wordt verstaan een corridor met stapstenen, ingebed in een landschapszone. In dit model komen zogenaamde 'natte' elementen (poelen) voor die essentieel zijn voor de functie van dit model. Behalve de kamsalamander kunnen ook andere zeldzame amfibieën zoals de heikikker, boomkikker, knoflookpad- en ringslang doelsoort zijn.

Het model biedt plaats aan een zeer grote verscheidenheid aan organismen, van spitsmuis tot steenuil en van libelle tot vleermuis.

In de huidige situatie is de beek en de omgeving niet geschikt voor de soorten behorend bij de het model kamsalamander. Bij het beperken van het agrarisch gebruik zijn hier goede mogelijkheden voor de ontwikkeling van corridors en stapstenen, poelen e.a in combinatie met een laaglandbeekontwikkeling. Het dal heeft al een breedte van 100 – 250 m en de water- en oevervegetatie is gevarieerd en voedselrijk.

De uitgangspunten zijn:

  • Terugbrengen van de meandering, waarbij het vanuit de natuurwensen een grootschalige aanpak van de inrichting van het beekdal de voorkeur heeft: gebruik van het gehele beekdal voor een vrij meanderende beekloop waarin de stapstenen en landschapszone Kamsalamander 'vanzelf' een plek krijgen. Het agrarisch gebruik is daarbij zeer beperkt mogelijk. Als deze grootschalige aanpak niet mogelijk is, zal gestreefd worden naar een meandering binnen een bufferzone, graslandpercelen met sloten en enkele bomen. Hierbij zal een strook van 10 – 50 m langs de beek niet meer als agrarische gronden gebruikt kunnen worden.
  • Tussen de spoorlijn en landgoed Oxe ligt een laag gebied dat bij grote watertoevoer kan overstromen, waarbij de spoordijk als waterkering fungeert. Het overstromen van een laaglandbeek in de benedenloop is een natuurlijk gegeven. Nagegaan zal worden of de spoordijk tevens de functie van waterkering kan hebben.

In dit bestemmingsplan wordt de gewenste natuurontwikkeling, verbetering van de waterkwaliteit gecombineerd met de watercompensatie voor de ontwikkeling van het Bedrijventerrein A1.

Voor de watercompensatie zal een waterberging van 100.000 m3 nodig zijn, uitgedrukt in oppervlakte is ca. 18 - 20 ha nodig. Deze 18 - 20 ha worden gevonden in de zogenaamde “stapstenen” (natuurgebiedje met bijvoorbeeld moerasontwikkeling, poelen, bosjes e.d.) en corridors in het dal van de Dortherbeek. In de stapstenen zal ca. 6 ha waterberging gerealiseerd. Een stapsteen zal ongeveer 2 - 4 ha groot zijn. De overige ca. 14 hectares waterberging zullen door de verbreding en meandering van de Dortherbeek gerealiseerd worden.

De gronden langs de Dortherbeek zijn grotendeels het eigendom van particulieren. De vrijwillige kavelruilcommissie heeft een ruilverkavelingsplan opgesteld. Dit plan geeft de gronden aan langs de Dortherbeek die vrij komen voor de herinrichting van de beek en het realiseren van de stapstenen.