direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Dortherbeek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P246-OH01

3.2 Provinciaal beleid

Streekplan Overijssel 2000+

Het Streekplan Overijssel 2000+ (Provincie Overijssel, 2000) constateert voor de functie werken in Deventer het volgende:

"Er bestaat behoefte aan een divers aanbod van bedrijfs- en kantorenterreinen, waarbij ontsluiting en inrichting voldoende attractief moeten zijn om concentratie van bedrijven en kantoren in de stad te ondersteunen. Voor de periode tot 2020 zal er minimaal zo'n 160 hectaren bedrijfsterrein ontwikkeld moeten worden." (Streekplan Overijssel 2000+, Zwolle, 2000)

Het plangebied van het Bedrijvenpark A1 is tevens een primair watergebied. In de Startnotitie Water uit 2004 hebben Provinciale Staten van de provincie Overijssel bevestigd dat pijplijnprojecten, die gelegen zijn in gebieden die voldoen aan de criteria van Primair Watergebied, toch doorgang kunnen vinden onder de voorwaarden dat "waterneutraal" wordt gebouwd. Negatieve watereffecten die niet te vermijden zijn dienen te worden gecompenseerd. Dit laatste is op het plangebied van het Bedrijvenpark A1 van toepassing en wordt gecompenseerd door de maatregelen in en rondom de Dortherbeek.

Omgevingsvisie en verordening Provincie Overijssel

Op 1 juli 2009 heeft de provincie De Omgevingsvisie vastgesteld. In de Omgevingsvisie is aan bepaalde delen van het plangebied bepaalde kenmerken of waarden toegekend. Dit geldt onder meer voor de gronden die binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vallen. Die delen van het plangebied hebben de kenmerken 'nog niet gerealiseerde nieuwe natuur' en 'beheersgebied'. De gronden die aangewezen zijn voor het realiseren van nieuwe natuur, zijn nog niet aangekocht of hebben nog een landbouwfunctie. Beheersgebieden zijn cultuurgronden waar, onder handhaving van de oorspronkelijke (agrarische) functie, subsidie kan worden gekregen voor een meer op natuur gericht beheer (bijvoorbeeld niet bemesten en later maaien). Bij de bestemming van deze gronden dient rekening te worden gehouden met de genoemde waarden.

De Dortherbeek is aangewezen als nog te begrenzen ecologische verbindingszone. Ecologische verbindingszones zijn smalle zones met stapstenen die de onderdelen van de Ecologische Hoofdstructuur verbinden. In veel gevallen wordt een verbindingszone gecombineerd met een natuurlijk in te richten beek.

De beek en de aangrenzende gronden zijn in de verordening tevens aangemerkt als primair watergebied. Primaire watergebieden en waterbergingsgebieden worden aangewezen als gebieden waarin water in extreme situaties kan worden vastgehouden om te voorkomen dat waterafvoersystemen overbelast raken en er wateroverlast optreedt op plekken waar dit meer schade toebrengt. De bestemming van deze gronden dient zodanig te zijn dat de wateropvang niet wordt belemmerd.

Streekplan Gelderland

Omdat de Dortherbeek ook op het grondgebied van de provincie Gelderland stroomt, is de Dortherbeek en de gronden daaromheen opgenomen in het Streekplan Gelderland en daar aangewezen als Ecologische Verbindingszone.

Conclusie

In het bestemmingsplan Dortherbeek is rekening gehouden met de provinciale bepalingen uit de Omgevingsverordening. De bestemming is afgestemd op de specifieke kenmerken die de Omgevingsverordening aan het gebied toekent.