direct naar inhoud van Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid
Plan: Muldersweg ong.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P244-OH01

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

Economische uitvoerbaarheid

In artikel art. 3.1.6 lid 1, aanhef en onder f van het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat onderzocht moet worden of een bestemmingsplan uitvoerbaar is. Hieronder wordt ingegaan op de economische uitvoerbaarheid.

Voor de gemeente Deventer zijn aan de uitvoering van dit bestemmingsplan geen kosten verbonden. De ontwikkeling die door dit plan wordt mogelijk gemaakt betreft een particulier initiatief. De kosten die gepaard gaan met de uitvoering van het project worden door de initiatiefnemer gedragen. De enige kosten voor de gemeente Deventer zijn de begrote kosten voor de planvorming. Deze kosten kunnen worden doorberekend op grond van de Legesverordening. Voor het bouwplan hoeft geen exploitatieplan op basis van artikel 6.12 lid 2 Wro jo artikel 6.2.1. Bro te worden vastgesteld.

Er zijn derhalve geen aanleidingen die duiden op financiële onhaalbaarheid van dit plan. De economische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan kan derhalve worden geacht te zijn aangetoond.

Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In artikel art. 3.1.6 lid 1, aanhef en onder e van het Besluit ruimtelijke ordening is bepaald dat een beschrijving dient te worden opgenomen van de wijze waarop burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereidingen van het bestemmingsplan zijn betrokken. In het kader van de planvorming van Muldersweg ong. zijn gesprekken gevoerd met omwonenden en is het voornemen voor de bestemmingsplanwijziging gepubliceerd. Er is geen gelegenheid tot inspraak geboden. Hieronder wordt hier nader op ingegaan.

Na de ondertekening van de Rood voor Rood-overeenkomst zijn er begin 2008 gesprekken gevoerd met een aantal direct omwonenden. Er is onder andere gepraat over de locatiekeuze, de inhoud van de woning en de inspraakmogelijkheden. De omwonenden hebben met name bezwaren geuit met betrekking tot de beperking van hun uitzicht en van de ontwikkelingen omtrent de molenstomp aan Oerdijk 155. Er is nagedacht over mogelijke alternatieve locaties, maar uit de gesprekken met de omwonenden is gebleken dat deze locaties eveneens op bezwaren met betrekking tot uitzicht en (milieu)hinder stuiten. Daarom is besloten om de gekozen locatie (c.q. onderhavig plangebied) te handhaven. Deze locatie is in het kader van de Rood voor Rood-overeenkomst landschappelijk en stedenbouwkundig het meest geschikt bevonden. Bovendien is verdere aantasting van de molenbiotoop niet aan de orde, omdat de aantasting reeds ontstaan is door de aanwezigheid van bebouwing en erfbeplanting van de boerderij aan de Muldersweg 1, door de grote bomen langs de westelijke weilanden en doordat er alleen nog een molenstomp aanwezig is aan de Muldersweg.

In 2009 is het voornemen voor deze bestemmingsplanwijziging gepubliceerd. Daarop is bezwaar gemaakt door een direct omwonende. Het bezwaar luidde dat er nog geen concreet bouwplan aan het verzoek tot herziening van het bestemmingsplan ten grondslag ligt. Als er zich geen gegadigde aandient, dan is er sprake van onrechtmatig wijzigen van de bestemming. Dit bezwaar levert echter geen grond om van de bestemmingsplanprocedure af te zien. De Rood voor Rood-overeenkomst is voldoende rechtmatige aanleiding voor de bestemmingsplanwijziging. Een concreet bouwplan is in dit stadium nog niet nodig. Na vaststelling van het bestemmingsplan zal een bouwaanvraag voor het perceel Muldersweg ong. aan het bestemmingsplan en de welstandsnota worden getoetst.

Voor dit bestemmingsplan is geen inspraak gehouden. Het plan is conform het vastgesteld ruimtelijk beleid omtrent Rood voor Rood. Wel heeft een aantal direct omwonenden bezwaar, maar dit wordt niet dermate zwaarwegend geacht om af te zien van de bestemmingsplanprocedure. Deze overwegingen hebben ertoe geleid dat geen inspraakmogelijkheden op dit bestemmingsplan gegeven zijn. Uiteraard blijft de mogelijkheid bestaan om een zienswijze in te dienen op het ontwerp bestemmingsplan. Dit is immers wettelijk bepaald.

Vooroverleg

Op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening dient de gemeente bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met betrokken waterschappen en diensten van rijk en provincie die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn.

Onderhavig bestemmingsplan valt binnen de provinciale vrijstellingslijst A onder B sub 4 van Gedeputeerde Staten van Overijssel. Op basis van deze lijst is vooroverleg niet nodig bij plannen die passen binnen het provinciale Rood voor Rood-beleid en waarvoor door de gemeente een beleidskader is gemaakt, mits dat beleidskader is voorzien van een positief advies van de provinciale diensten. Dit kan een al eerder afgegeven advies zijn van de provinciale diensten (ex artikel 19 lid 2 WRO oud). Het voorliggende plan dat voorziet in de sloop van bestaande opstallen aan de Bolinksweg 2a in Lettele en nieuwbouw van een woning aan de Muldersweg in Okkenbroek voldoet aan zowel het provinciaal als gemeentelijk Rood voor Rood-beleid. In november 2006 is door de provincie een advies afgegeven dat het gemeentelijk beleidskader (Ontwikkelingskader wonen en werken Buitengebied Deventer) kan worden gebruikt als basis voor het verlenen van vrijstellingen op basis van artikel 19 lid 2 WRO. Geconcludeerd kan worden dat op basis van de afgegeven verklaringen de provincie positief adviseert over onderhavig bestemmingsplan en dat vooroverleg met de provincie niet noodzakelijk is.

Omtrent het vooroverleg met het Rijk kan gemeld worden dat voor het onderhavige plan geen nationale belangen in het geding zijn. In dergelijke gevallen is vooroverleg met het Rijk niet nodig. Hierover heeft de VROM-Inspectie een brief gestuurd naar alle gemeenten (d.d. 18 mei 2010).

Ook wordt de waterhuishouding in het gebied niet beïnvloed door voorliggende planherziening. Het rioolstelsel ter plaatse heeft voldoende capaciteit en infiltratie van hemelwater in de bodem is mogelijk. Het waterschap heeft geen bezwaar tegen dit plan. Om die reden heeft er ook geen vooroverleg met het Waterschap plaatsgevonden.