direct naar inhoud van 3.8 Waterhuishouding
Plan: Apenhuizerenkweg 1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P241-OH01

3.8 Waterhuishouding

Sinds 1 november 2003 is de watertoets wettelijke verplicht voor plannen in het kader van de Wet (op de) ruimtelijke ordening. Bij de watertoets gaat het om het van meet af aan meenemen van water bij (herziene) ruimtelijke plannen en besluiten met als doel negatieve effecten te voorkomen en mogelijke kansen voor watersystemen te benutten.

Duurzaam, schoon oppervlaktewater en bescherming van het drinkwater voor de toekomst is van groot belang. Dat blijkt ook uit het feit dat op Europees niveau een Kaderrichtlijn Water (2000) is vastgesteld. Het waterbeleid van Rijk en provincie is gericht op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde, duurzame watersystemen. Het voorkomen van afwenteling door het hanteren van de drietrapsstrategie "Vasthouden-Bergen-Afvoeren" staat hierbij centraal. Voor de waterkwaliteit is het uitgangspunt “stand still - step forward”. Watersysteembenadering en integraal waterbeheer dienen als handvaten voor het benutten van de natuurlijke veerkracht van een watersysteem.

Het plangebied Apenhuizerenkweg 1 is gelegen in het gebied van het waterschap Rijn en IJssel. In het ”Waterbeheersplan 2010-2015” van het waterschap Rijn en IJssel staat het beleid beschreven op een drietal hoofdthema's. Voor het thema Veiligheid is bescherming tegen hoog water op de rivieren het speerpunt. Het functioneren van de primaire en regionale waterkeringen staat hierbij centraal. Het thema Watersysteembeheer is gericht op het voorkomen van de afwenteling door het hanteren van de driestapsstrategie “Vasthouden-Bergen-Afvoeren”. Voor de waterkwaliteit is het uitgangspunt “stand still - step forward”. Watersysteembenadering en integraal waterbeheer dienen als handvatten voor het benutten van de natuurlijke veerkracht van een watersysteem. Het einddoel is een robuust en klimaatbestendig watersysteem voor de toekomst. Voor het thema Waterketenbeheer streeft Waterschap Rijn en IJssel naar een goed functionerende waterketen waarbij een optimale samenwerking met de gemeente wordt nagestreefd.

In de “Standaard watertoetstabel” van Waterschap Rijn en IJssel in bijlage 1 zijn de relevante en niet relevante aspecten voor de waterhuishouding ten gevolge van dit plan weergegeven. Hieruit komt naar voren dat in dit plan rekening gehouden moet worden met het volgende.

Bij nieuwbouw dient het hemelwater van het dakoppervlak en schone verharding in de bodem te infiltreren. Om bodem en grondwater schoon te houden dienen niet-uitloogbare bouwmaterialen aangewend te worden. Afvalwater dient afgevoerd te worden via riool op de IBA-voorziening (Individuele Behandeling van Afvalwater voorziening).