direct naar inhoud van 3.2 Archeologie / cultuurhistorie en monumenten
Plan: Lindeboomsweg 1a-1b
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P235-OH01

3.2 Archeologie / cultuurhistorie en monumenten

Archeologie

Prehistorie
Er zijn geen resten uit de prehistorie bekend uit het bestemmingsplangebied of de directe omgeving ervan. In het uiterste zuidoost puntje van plangebied ligt een kleine hoger gelegen kop met een middelhoge verwachting. Ongeveer 30 meter ten westen van het plangebied ligt een hogere rug met een middelhoge verwachting. Deze rug en het kopje hebben een hogere verwachting, omdat de hogere delen in het landschap een aantrekkelijke woonplaats boden in de prehistorie. Indien deze rug in de prehistorie bewoond is geweest, zouden in het plangebied mogelijk randverschijnselen van deze bewoning kunnen worden aangetroffen. Omdat er echter geen bekende vindplaatsen in de buurt zijn, is dit niet waarschijnlijk.

Middeleeuwen
Ook uit de middeleeuwen zijn er geen resten bekend in het plangebied of de directe omgeving. De bekende middeleeuwse bewoning lag rond de Rielerenk, ongeveer 220 m ten zuiden van het plangebied. Hier lagen onder andere de erven Groot Wannink en Mensink, eerste vermelding 1399. De resten van deze twee erven en een hopplantage uit de late middeleeuwen zijn opgegraven voorafgaand aan de bouw van het Deventer Ziekenhuis (project 226).

Deze elementen liggen echter te ver van het plangebied om daar sporen te hebben achter gelaten.

Nieuwe tijd
In het plangebied lag een historische boerderij: Geertman - De Lindeboom, voor het eerst vermeld in 1813. Dit was een boerderij met een tapperij, die vooral werd bezocht door kerkgangers van de tegenoverliggende R.K. kerk. Deze boerderij brandde in 1932 af. Hierna werd een nieuw hotel-café-restaurant gebouwd. In het plangebied worden geen oudere voorgangers van deze boerderij verwacht.

Verwachting, selectie
Het grootste deel van het bestemmingsplangebied heeft een matige verwachting. Het uiterste zuidoost puntje van het plangebied heeft een middelhoge verwachting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P235-OH01_0003.jpg"

Er zijn geen archeologische resten bekend uit het plangebied. Het enige historische element in het plangebied is boerderij Geertman - De Lindeboom, eerste vermelding 1810, de voorganger van het huidige hotel-café-restaurant in het plangebied. Vanwege de matige archeologische verwachting en de kleine omvang van het deel met de middelhoge archeologische verwachting, is archeologisch onderzoek voorafgaand aan bouwwerkzaamheden niet noodzakelijk.

Alleen gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen in het bestemmingsplan opgenomen te worden met de dubbelbestemming archeologische verwachting. Dit geldt dus voor het uiterste zuidoost puntje van het plangebied. Voor de voorwaarden die hierbij van toepassing zijn, wordt verwezen naar de standaard planregels.

Rijks- en Gemeentelijke monumenten

In het plangebied zijn geen Rijks- dan wel gemeentelijke monumenten aanwezig. Aan de overzijde van de Lindeboomsweg ligt echter wel het als beschermd dorpsgezicht aangewezen gebied rond de St. Nicolaaskerk. De ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt hebben geen (negatieve) invloed op het bestaande beeld van het beschermde gebied.