direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Hoekweg, Rood voor Rood
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P221-OH01

Hoofdstuk 1 Inleiding

Aanleiding

Het plangebied is gelegen in het buitengebied van Diepenveen, op het landgoed De Hoek. Het landgoed De Hoek wordt gekenmerkt door zeer hoge landschappelijke en natuurlijke waarden. Op het landgoed was, aan de Hoekweg 1, al jaren een melkvee- en varkensbedrijf gevestigd. Om de continuïteit van het agrarisch bedrijf veilig te stellen wilde het bedrijf graag uitbreiden. Als gevolg van milieuwetgeving was uitbreiding van het bedrijf aan de Hoekweg 1 in Diepenveen niet mogelijk. Het bedrijf was gelegen binnen een afstand van 250 meter van een kwetsbaar gebied zoals bedoeld in de Wet ammoniak en Veehouderij (de zogenaamde WAV-zone) en binnen 250 meter van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

In maart 2005 is door de provincie Overijssel de regeling 'Rood voor Rood met gesloten beurs' vastgesteld. Het doel van de regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied door sloop van landschapontsierende bebouwing. Rood voor Rood met verplaatsing (een subvariant van de regeling Rood voor Rood met gesloten beurs) biedt de mogelijkheid tot verplaatsing van intensieve veehouderijen, dan wel gemengde bedrijven. Voorwaarde hierbij is dat er een ruimtelijk knelpunt wordt opgelost. Het bedrijf aan de Hoekweg 1 voldoet aan de randvoorwaarden voor toepassing van de regeling Rood voor Rood met verplaatsing.

De totale herontwikkeling van de locatie aan de Hoekweg 1 in Diepenveen, op basis van de regeling Rood voor Rood met verplaatsing, bestaat uit:

  • het beëindigen van de intensieve veehouderij (varkensbedrijf);
  • het verplaatsen van de melkveehouderij (naar de Averlose Houtweg 17 in Diepenveen);
  • het slopen van de voormalige agrarische schuren (ongeveer 1300 m²);
  • realisatie van 2 woningbouwkavels;
  • de landschappelijke inpassing van het bestaande landhuis en de woningbouwkavels.

Dit bestemmingsplan regelt de realisatie van een van de twee woningbouwkavels en de herziening van de bestemming van Hoekweg 1, inhoudende het onttrekken van de agrarische functie aan het agrarische bouwperceel en het bestemmen van de agrarische bedrijfswoning tot burgerwoning. De tweede woningbouwkavel is via een aparte bestemmingsplanprocedure al mogelijk gemaakt.

Plangebied

Het plangebied grenst aan de Hoekweg en de Verlengde Randerstraat en ligt ten oosten van de oude spoorlijn Deventer-Ommen. Het perceel bevindt zich circa 1 km ten noordoosten van het dorp Diepenveen.

In de volgende figuur is de globale ligging van het plangebied aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0001.jpg"

Globale ligging plangebied "Hoekweg, Rood voor Rood"

Planologische regiem

Voor het plangebied geldt momenteel het bestemmingsplan 'Buitengebied 1994' (Diepenveen), vastgesteld op 23 juni 1994 en goedgekeurd op 14 februari 1995. De beoogde ontwikkeling is in strijd met dit vigerende bestemmingsplan. De beoogde woningbouwkavel op de hoek van de Hoekweg-Verlengde Randerstraat en het perceel Hoekweg 1 hebben op basis van dit bestemmingsplan de bestemming 'Agrarisch gebied met landschappelijke- en natuurlijke waarden'. De gronden met deze bestemming zijn naast de agrarische bedrijfsvoering bestemd voor het behoud en versterking van de aan de betreffende gronden eigen zijnde landschappelijke en natuurlijke waarden. Daarnaast komt langs het zuidelijke deel van de Hoekweg de bestemming 'Natuur-Houtopstanden' voor. De beoogde ontwikkeling is in strijd met de vigerende bestemming omdat niet langer sprake is van agrarische bedrijfsvoering, maar van een woonbestemming voor de voormalige agrarische bedrijfswoning en de nieuwe woningbouwkavel.

Leeswijzer

Het eerstvolgende hoofdstuk geeft een beschrijving van het plan, de uitgangssituatie op de locatie en het voorgenomen bouwplan. In hoofdstuk 3 volgt de ruimtelijke onderbouwing. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de voor het plan geldende beleidskaders, de landschappelijke inpassing van de ontwikkeling en de zogeheten randvoorwaarden, zoals archeologie, water en de milieuhygiënische aspecten. Op basis van al deze aspecten wordt in dit hoofdstuk onderbouwd waarom de voorgenomen ontwikkeling acceptabel is. Vervolgens worden in hoofdstuk 4 de juridische aspecten nader toegelicht. Hoofdstuk 5 gaat ten slotte in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.