direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Diepenveen, Locatie Berends
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P210-OH01

2.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Momenteel ligt het plangebied na de beëindiging van het tuincentrum braak. De bebouwing en de uitstalling van grote tuinartikelen was geconcentreerd in de zuidelijke helft van het terrein langs de Schapenzandweg. Het noordelijke deel en het westelijke deel van het terrein had een open karakter. Daar stond het lagere kweekgoed.

Het tuincentrum grenst aan de oostzijde aan de achtertuinen van de panden Dorpsstraat 35-39a. De panden 35-39 zijn woningen en het pand 39a was een filiaal van de Rabobank dat op de nominatie staat om gesloopt te worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0003.png"

Dorpsstraat met de woningen nrs. 35-39

De noordzijde van het perceel van het tuincentrum wordt gemarkeerd door een haag. Vóór die haag ligt een pad welke naar de achteringang van de villa aan de Dorpsstraat nr. 41 loopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0004.png"

Gezicht op de villa en de tuin van het perceel Dorpsstraat 41, gezien vanaf de overzijde van de Zandwetering

De bebouwing van het gebied dat nu behoort tot het dorp Diepenveen lag in het verre verleden sterk verspreid over een aantal hoog gelegen rivierduinen in het stroomdal van de IJssel. Van groot belang voor het dorp is de Zandwetering. Deze stroomt in de richting zuid-noord door het dorp.

De historische kern van het dorp Diepenveen ligt ten westen van de Zandwetering, de rest van het dorp ligt ten oosten van deze waterloop. De historische kern wordt gevormd door de protestant christelijke kerk, het Kerkplein en de omringende bebouwing. Hier stond tot 1578 een klooster dat het begin vormde van de nederzetting Diepenveen. In dat jaar werd het gebouw door oorlogshandelingen (de Tachtigjarige Oorlog) verwoest.

De drie kaartjes op de volgende bladzijden geven een indruk van de groei die het dorp in de vorige eeuw heeft doorgemaakt en de ligging van het plangebied binnen dat groeiende dorp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0005.png"

Wegen en bebouwing 1900

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0006.png"

Wegen en bebouwing 1960

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0007.png"

Wegen en bebouwing 2000

Het plangebied is op deze kaartjes met een grijze tint en een zwarte stippellijn weergegeven. Het blauwe lijn is de Zandwetering. Op het kaartje van 1900 is ten noorden van het plangebied duidelijk de verdichting van de historische dorpskern te onderscheiden. Voor de rest overheerst het verspreide bebouwingsbeeld. Het kaartje van 1960 laat zien dat in de periode 1900-1960 vooral gebouwd is langs, of op korte afstand van, de in noord-zuid richting lopende Dorpsstraat. Hierdoor is een bijna langgerekt lintdorp ontstaan.

Het laatste kaartje uit 2000 laat zien dat het dorp in de afgelopen decennia vooral in oostelijke en in zuidoostelijke richting is gegroeid in de richting van de Boxbergerweg en de noordrand van Deventer. Ook het functionele dorpscentrum heeft zich in die periode uitgebreid naar het zuiden, dat wil zeggen dat een groot deel van de bebouwing langs de Dorpsstraat en de Oranjelaan nu deel uitmaken van het dorpscentrum.

Een ander opvallend verschijnsel dat te zien is op het kaartje uit 2000 is de gedeeltelijke verdichting van de dorpsbebouwing in de zone die gelegen is tussen de oudere lintbebouwing van de Dorpsstraat en de Zandwetering. Dit proces heeft zich tot nu toe beperkt tot het gebied ten zuiden van de Schapenzandweg. Het plangebied en de percelen ten noorden van het plangebied hebben tot op de huidige dag nog een zekere openheid bewaard. Het onderstaande kaartje illustreert dit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P210-OH01_0008.png"

De bebouwingsdichtheid en de groenstructuur in en om het plangebied

De kaart op de vorige bladzijde geeft een beeld van de groenstructuur in en om het plangebied. De belangrijkste straten en wegen langs de randen van het plangebied, te weten de Dorpsstraat, de Schapenzandweg en de Roeterdsweg zijn voorzien van beeldbepalende laanbeplanting. Aan de zuidzijde ter hoogte van het plangebied is deze beplanting onderbroken. Verder maakt het kaartje duidelijk dat het plangebied, landschappelijk gezien, open ligt naar de Zandwetering en het open agrarische gebied ten westen van de Zandwetering. Deze laatste kwaliteit heeft een belangrijk aanknopingspunt gevormd voor het stedenbouwkundige ontwerp.