direct naar inhoud van 5.4 Waterhuishouding
Plan: Hunneperweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P204-VG02

5.4 Waterhuishouding

5.4.1 Inleiding

Zoals in ยง 3.2.3 is aangegeven is sinds 1 november 2003 de watertoets wettelijk verplicht voor plannen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. Ruimtelijke plannen en besluiten kunnen gevolgen hebben op de waterhuishouding. Bij de watertoets gaat het om het van meet af aan meenemen van water bij ruimtelijke plannen en besluiten. In deze paragraaf wordt hierop nader ingegaan.

5.4.2 Verslag overleg met relevante waterbeheerders

De ondergrond van de projectlocatie bestaat overwegend uit zand waarbij de grondwaterstand gemiddeld circa twee meter minus onder maaiveld ligt. Dit betekent dat dit gebied geschikt is om regenwater te infiltreren in de bodem. Bij de aanleg van parkeervoorzieningen wordt dit gebied voor circa 60% verhard. Hierdoor blijft er relatief veel ruimte over om regenwater te bergen en te infiltreren.

Het Waterschap Groot Salland adviseert d.d. 14 november 2008 om een noodoverlaat aan te leggen waar de greppels bij hevige neerslag op kunnen overlopen. Deze noodoverlaat kan bijvoorbeeld gesitueerd worden tussen twee parkeervelden in. Door een verlaging in het maaiveld te creeren, een soort van infiltratieveld, kan het overtollige water uit de greppels geborgen en vervolgens geinfiltreerd worden.

Voor de berging en infiltratie van het regenwater worden in het plan greppels en laagtes in het maaiveld gerealiseerd. De parkeerterreinen voeren het water hierop af. Voor het onderhavige bestemmingsplan leveren de watertechnische aspecten derhalve geen problemen op.