direct naar inhoud van 6.2 Plansystematiek
Plan: Fietsbrug N348
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P202-OH03

6.2 Plansystematiek

Overgang van analoog naar digitaal

Juridisch gezien verdwijnt vanaf 1 juli 2009 de status van het "papieren" bestemmingsplan. Sinds 1 juli 2008 is de Wet op de Ruimtelijke Ordening ingrijpend herzien. Een belangrijke wijziging is dat vanaf dat moment bestemmingsplannen (mits ze als ontwerp bestemmingsplan ter inzage zijn gelegd) alleen in digitale vorm rechtskracht kunnen krijgen. De papieren versie betreft slechts een verbeelding van de digitale versie.

Standaardisering

Naast de mogelijkheid om plannen te digitaliseren, is actualisering van bestemmingsplannen van belang om te kunnen werken met een eenduidig en actueel juridisch-planologisch toetsingskader. De opzet en systematiek van de huidige plannen is door de jaren heen onderhevig geweest aan allerlei trends, modes en persoonlijke voorkeuren. Hierdoor wijken de plannen onderling sterk van elkaar af en wordt de toetsing en handhaving van de diverse plannen bemoeilijkt. Het is dan ook gewenst om bij de actualisering van de bestemmingsplannen gebruik te kunnen maken van standaarden, zoals standaardkleuren, standaardplansystematiek, standaardbenamingen, etc.

Door het NIROV is in 2003 het rapport Op de Digitale Leest uitgegeven. Dit rapport bevat standaard-aanbevelingen voor de kaart en de voorschriften van het digitaal uitwisselbare bestemmingsplan. Daarnaast is in maart 2005 de uitgave "Digitale Uitwisseling in Ruimtelijke processen" van het ministerie van VROM verschenen. Tenslotte is op 22 juni 2006 door de stuurgroep DURP (Digitaal Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) het pakket DURP-standaarden 2006 vastgesteld.

Deze standaarden zijn juridisch verankerd in de fundamentele herziening van de Wet ruimtelijke ordening. Inhoudelijk is voor het maken van bestemmingsplannen met name de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (verder: SVB 2008) van belang. De SVB 2008 bevat afspraken voor vergelijkbare bestemmingsplannen. Het gaat hierbij om de naamgeving en om de indeling van de bestemmingen, de structuur en de verbeelding van de plankaart en om de opbouw van de planregels.

Belangrijk uitgangspunt van de SVB 2008 is dat er meer eenheid komt in de diverse functies in bestemmingen en meer eenduidigheid in de naamgeving van bestemmingen. Met het oog hierop is een lijst met in principe alle mogelijke in een plangebied voorkomende functies opgesteld. Deze functies zijn gegroepeerd binnen zogeheten hoofdgroepen van bestemmingen. Elke bestemmingshoofdgroep heeft een vaste lettercode, die in hoofdletters weergegeven wordt. Tevens heeft elke bestemmingshoofdgroep een vaste kleur.

Tenslotte bevat de SVB 2008 bindende afspraken en aanbevelingen voor de volgorde van de legenda, de opbouw van de toelichting, planregels en het gebruik van standaardbepalingen (zoals de begripsbepalingen en de wijze van meten).