direct naar inhoud van 8.1 Resultaten overleg ex artikel 10 Bro
Plan: Havenkwartier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D133-OH01

8.1 Resultaten overleg ex artikel 10 Bro

Het voorontwerp van dit bestemmingsplan is in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening toegezonden aan:

- Provinciale ambtelijke organisatie Overijssel;

- VROM inspectie Oost;

- Ministerie Economische Zaken;

- Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat -Generaal Rijkswaterstaat;

- N.V. Nederlandse Gasunie;

- KPN W&O N&S;

- PTT Telecom Netwerkdiensten;

- Kamer van Koophandel Oost Nederland;

- Vitens Overijssel;

- Waterschap Groot Salland;

- Veiligheidsregio IJsselland;

- Brandweer en Hulpverleningsdienst;

- Het Oversticht;

- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed;

- Vrouwen adviescommissie voor de woningbouw.

Er zijn vijf reacties ontvangen. Deze reacties zijn hieronder samengevat. Het commentaar waartoe de reacties aanleiding geven is in cursieve tekst weergegeven.

Vrom-inspectie

  • Verzocht wordt om in de bestemming Waterstaat-Waterkering een bouwhoogte op te nemen van NAP + 10 m ten behoeve van verkeerstekens ten behoeve van de scheepvaart.

    De regels zullen worden aangepast zoals voorgesteld.


Provincie Overijssel

  • De provincie toont zich content met de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen in plangebied. De gehanteerde gebiedsontwikkelingsstrategie kenmerkt zich door het pakken van ontwikkelingskansen die zich voordoen. Een vast eindbeeld bestaat er niet, maar wel een beeld van waar het gebied zich naartoe zou moeten ontwikkelen. Dit komt ook tot uitdrukking in het voorliggende voorontwerpbestemmingsplan, waarbij wordt gezocht naar een balans tussen het borgen van rechten en bieden van mogelijkheden tot doorontwikkeling. Voor deze vernieuwende aanpak spreekt de provincie haar waardering uit.

    Van deze opmerking wordt met instemming kennis genomen.

  • De plannen voor het Havenkwartier dragen bij aan het beter benutten van bestaand bebouwd gebied. De beoogde ontwikkeling, waarbij de bestaande industriële omgeving behouden blijft door nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, draagt bij aan het behoud en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van dit gebied. Ook het behoud van in het oog springende industriële panden, is hier een belangrijk onderdeel van. Het verhaal van dit gebied wordt hierdoor behouden en verteld. Ook dat is een belangrijk aspect van ruimtelijke kwaliteit: het verhaal van een gebied inzichtelijk en toegankelijk maken. Dit bestemmingsplan voor het Havenkwartier draagt daar aan bij. Tegelijkertijd moet het behoud van uitzonderlijke ruimtelijke kwaliteiten ook via een beschermende regeling gewaarborgd worden. In de huidige planopzet ontbreekt dit. Met het oog op de hoge kwaliteiten van het gebied, die door ons ook zijn onderkend door subsidie toe te kennen voor het behoud van de silo, vinden wij dit bestemmingsplan onvoldoende waarborgen bieden, reden waarom wordt verzocht om de panden die van uitzonderlijke cultuurhistorische waarde zijn, van een passende bestemming te voorzien die het behoud van die waarden garandeert.


In het bestemmingsplan zal een adequate beschermende regeling worden opgenomen.

  • In het bestemmingsplan wordt terecht aandacht besteed aan het aspect externe veiligheid. Specifiek is er aandacht voor twee Bevi-inrichtingen in de omgeving van het plangebied, die gelet op de veiligheidscontouren, van invloed zijn op de ontwikkelingen in dit gebied. Een aantal aspecten vraagt nog nader overleg. Ambtelijk is afgesproken dat er nadere afstemming plaatsvindt voorafgaand aan de terinzagelegging van het ontwerpplan.

De verwachting is dat het invloedsgebied van de twee Bevi-inrichtingen op het plangebied niet zal wijzigen. Nadere afstemming heeft plaats gevonden.

Waterschap Groot Salland

  • Het waterschap maakt ten aanzien van het droogleggingsaspect een onderscheid tussen woonhuizen en bedrijven. Voor een woning geldt de droogleggingsnorm van 1 x 100, terwijl dat voor bedrijven 1 x 50 is. in relatie tot woningen betekent dit dat het vloerpeil op minimaal + 6.40 m NAP dient te liggen.

    De opmerking betreft een uitvoeringsaspect. Uit hoogtemetingen van het wegdek nabij de bedrijven blijkt dat het huidige vloerpeil varieert tussen NAP +6,51 m en +6,54 m. Dit betekent dat kan worden voldaan aan deze eis van het waterschap.

Met betrekking tot de toelichting brengt het waterschap de volgende opmerkingen naar voren:

  • de toekomstige afname van waterberging dient binnen het plan gecompenseerd te worden;
  • het afkoppelen van de hemelwaterafvoer is niet verplicht, maar dit heeft wel de voorkeur;
  • het thema oppervlaktewaterkwantiteit ontbreekt. Dit moet toegevoegd worden waarbij van belang is dat in extreme neerslag- en waterafvoersituaties het oppervlaktewaterpeil boven de + 6,00 m NAP kan komen. De eerder genoemde eis aan het vloerpeil bij woningen is hierom van belang.

  • De opmerkingen worden verwerkt in de toelichting. Daarnaast zal het opgestelde waterhuishoudkundig plan als bijlage worden toegevoegd aan de toelichting.

Veiligheidsregio IJsselland

  • De veiligheidsregio heeft reeds in een eerder stadium geadviseerd inzake de externe veiligheid (27 april 2009 en 16 juni 2011). Deze adviezen zijn in voldoende mate overgenomen in het bestemmingsplan. Deze adviezen waren mede gebaseerd op de risicoberekeningen (QRA) van Akzo uit 2006. De QRA wordt momenteel herzien. Indien de nieuwe risicoberekening siginificant verschilt van die van 2006, wordt de veiligheidsregio graag in de gelegenheid gesteld opnieuw advies uit te brengen.

    De hernieuwde QRA is ten tijde van de tervisielegging van het ontwerp-bestemmingsplan nog niet afgerond. Dit betekent dat het verzoek van de veiligheidsregio in beraad wordt gehouden, zodat in het kader van de vaststelling beoordeeld kan worden of een nader advies noodzakelijk is. De verwachting is overigens niet dat het invloedsgebied op het Havenkwartier sterk zal wijzigen.

Stichting VAC Deventer

  • De havenarm aan de Hanzeweg en de havenarm via de St. Olafstraat zijn via één toegangsweg te bereiken. Hoe wil men voorkomen dat in geval van een calamiteit chaos ontstaat of ernstige ongelukken gebeuren.

    In het bestemmingsplan is - mede op advies van de brandweer - op het haveneiland bij de St Olafstraat een aanduiding 'ontsluiting' opgenomen. Gekoppeld hieraan is de verplichting opgenomen, dat de planontwikkeling in dit deelgebied alléén gerealiseerd mag worden als aan de oostzijde van het gebied een extra ontsluiting wordt gerealiseerd. In het gebied aan de Hanzeweg worden met dit bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt waardoor het aantal mensen in dit gebied toeneemt.
  • Men mist de bestemming groen in het bestemmingsplan. Groen is van groot belang voor het voorkomen van oververhitting in de woon- en leefomgeving en levert een verbetering van de luchtkwaliteit. Wordt er wel groen gerealiseerd en/of gehandhaafd?

    Groen is niet opgenomen als een aparte bestemming. Binnen de bestemmingen gemengd is groen echter wel toegestaan en dit zal ook zeker worden gerealiseerd. Zo zal het binnengebied van het deelgebied Zelf- en samenbouw groen worden ingericht.
  • Aangegeven wordt dat het toepassen van groene daken en zelfventilerende daken wenselijk is.

    Dit betreft een uitvoeringsaspect waarover het bestemmingsplan geen uitspraken doet.