direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Ruimte voor de Rivier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D130-VG01

2.4 Functionele structuur

Verenigingsgebonden watersport en recreatie

Vanwege de ligging direct grenzend aan de stad, worden grote delen van het plangebied gebruikt als recreatief uitloopgebied voor de inwoners van Deventer. Dit geldt met name voor de deelgebieden Bolwerksplas, Worpplantsoen en Keizers- en Stobbenwaarden. Afhankelijk van het seizoen en met name ook de toegankelijkheid van de deelgebieden is het recreatief gebruik meer of minder intensief. Het uiterwaardengebied is slechts beperkt ontsloten. Op dit moment zijn er in het plangebied fietspaden aanwezig langs de Rembrandtkade en de Ossenwaard en is het aantal wandelpaden beperkt.

De Bolwerksplas is verhuurd aan de Deventer Hengelsport Vereniging (DHV) en is vanaf de weg op de zomerkade en de parkeerplaats aan de zuidzijde van de plas goed bereikbaar. Ook langs de IJssel zelf wordt in het BWO-gebied, vooral in het gedeelte ten noorden van het IJsselhotel tot in de Ossenwaard, gevist. Hier vinden ook viswedstrijden plaats. Verder is er in dat gebied slechts op beperkte schaal de mogelijkheid om de IJssel te bereiken.

Het Worpplantsoen is het meest intensief gebruikte deel van het plangebied. Daar bevindt zich het recentelijk heropende IJsselhotel en stadscamping de Worp. Bij het Worpplantsoen is ook de aanlegplaats voor salonboten, kleinschalige aanlegplaatsen voor boten van de scouting en voor het voetveer naar het Deventer stadscentrum (met hoog- en laagwater aanlegplaatsen). De scoutingvletten kunnen worden gerealiseerd in de kom bij het IJsselhotel (het gedeelte van de kom naast de drempel van de geul). Er mogen maximaal vijf vletten liggen.

Aan de oostzijde van de IJssel wordt de jachthaven in de Zandweerdplas intensief gebruikt door de zeer actieve watersportverenigingen van Deventer. De Zandweerdplas wordt gebruikt voor roeien, zeilen, pleziervaart, vissen en oeverrecreatie (zonnen, vliegeren en picknicken). In het noordelijk deel van de plas zijn drie watersportverenigingen gevestigd, in het zuidelijk deel is de roeivereniging gevestigd. Zwemmen is in principe niet toegestaan vanwege de slechte toegankelijkheid van het zwemwater en het risico dat hiermee gepaard gaat.

De Munnikenhank wordt intensief gebruikt door de Diepenvener Hengelaarsvereniging. Deze vist ook langs de IJssel. De Munnikenhank biedt een grote diversiteit en trekt vissers uit binnen- en buitenland. In deelgebied de Ossenwaard is op de nieuwe bandijk een nieuw fietspad aangelegd. De Olsterwaarden en Hengforderwaarden worden in de huidige situatie het minst recreatief gebruikt.

Wonen en werken

In het plangebied bevinden zich de volgende woningen / bedrijven:

  • aan de Hoevelmansweg 1 en 2 bevinden zich een woonboerderij en een woning;
  • IJsseldijk 31: 1 voormalige agrarische bedrijfswoning;
  • Bolwerksweg 1 en 9 (3 woningen);
  • Worp 2: het IJsselhotel (horeca);
  • Worp 10: ten noorden van het IJsselhotel verbindt zich een tegel- en sanitairbedrijf (detailhandel) met een bedrijfswoning.

Verkeer

Binnen het plangebied bevindt zich een beperkt aantal wegen. Belangrijkste zijn de bruggen over de IJssel (spoorbrug en Wilhelminabrug). De overige wegen betreffen kleinschalige ontsluitingswegen van de bebouwing in het gebied. Bij het IJsselhotel bevinden zich parkeervoorzieningen. Een deel van het terrein heeft ook een overloopfunctie ten behoeve van parkeren bij evenementen in de Deventer binnenstad. Via het aanwezige pontje kan men vervolgens de IJssel oversteken.

Agrarisch

Langs de IJsseldijk bevindt zich diep in de uiterwaarden in de richting van Olst een oude boerderij (IJsseldijk 39). Deze boerderij heeft een agrarische functie en wordt gebruikt als paardenfokkerij. Tevens worden er geiten gehouden.

Delen van het projectgebied zijn in gebruik als kleinschalig landbouwgebied, onder andere ter hoogte van landgoed Rande in de Keizers- en Stobbenwaarden. Het meest noordelijk gelegen gebied, de Olsterwaarden en Hengforderwaarden, kent een extensief agrarisch beheer. Het merendeel betreft open weidegebied. Het zuidelijk deel van het plangebied, rondom de Bolwerksplas, is in agrarisch gebruik (hooilandbeheer). De oostzijde van de IJssel wordt ook grotendeels agrarisch gebruikt. Het beheer bestaat uit begrazing en maaibeheer.

Natuur

De Ossenwaard bestaat uit een natuurontwikkelingsgebied (in 1993 uit landbouwkundig gebruik genomen), bestaande uit ruige graslanden en moerasvegetaties, afgewisseld met (moeras)bos. Het gebied is in eigendom van de Stichting IJssellandschap en wordt beheerd door begrazing met paarden (Koniks) en runderen (Galloways). Het noordelijke deel van de Keizer- en stobbenwaarden/ de Hengforderwaarden is in beheer van Staatsbosbeheer. Het beheer is gericht op natuurlijke ontwikkeling van de vegetatie. In het plangebied is recreatie mogelijk

Het plangebied maakt deel uit van de IJsseluiterwaarden die wat de flora en fauna betreft zich uitstrekken van de Gelderse Poort tot de IJsseldelta. De IJssel heeft een belangrijke functie als verbindingszone tussen deze grote moerassige gebieden, met name voor trek- en broedvogels. Dit betekent dat er op regelmatige afstand moerassen behouden c.q. ontwikkeld moeten worden. In het verlengde van de IJsseldelta (stroomafwaarts) liggen nog de grote moerasgebieden Wieden en Weerribben en in oost-westelijke richting stroomt de Vecht. Dit betreft ook gebieden die aansluiten op het ecologische netwerk van de IJsseluiterwaarden.

Ecologische relaties dwars op de rivier zijn er voor de ganzen die ook binnendijks foerageren (er zijn echter geen ganzenfoerageergebieden binnendijks in de omgeving van het plangebied) en de relatie met de binnendijks gelegen landgoederen (o.a. voor vleermuizen, vogels en amfibieën).

Alle IJsseluiterwaarden zijn aangewezen als Vogelrichtlijngebied en tevens als Natura 2000-gebied. Dit gebied omvat het merendeel van de buitendijkse delen van het rivierengebieden van de IJssel; de hoofdstroom zelf is niet in het richtlijngebied meebegrensd. De Uiterwaarden IJssel is een belangrijk broedgebied voor soorten van natte, ruige graslanden (porseleinhoen, kwartelkoning) en drijvende waterplantenvegetaties (zwarte stern) en is daarnaast van enig belang voor soorten van bosrijke watergebieden met voldoende vis (aalscholver, ijsvogel). Voor de wilde zwaan, kolgans, kievit en de grutto is het één van de belangrijkste gebieden in Nederland. Een deel van deze gebieden is ook aangewezen als Habitatrichtlijngebied. De uiterwaarden in het plangebied vormen geen deel van het Habitatrichtlijngebied.