direct naar inhoud van 4.6 Niet-agrarische bedrijven, horeca en detailhandel
Plan: Buitengebied Deventer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D125-VG02

4.6 Niet-agrarische bedrijven, horeca en detailhandel

De bestaande niet-agrarische bedrijven, voor zover niet illegaal gevestigd, hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen. De bedrijven met milieucategorie 1 en 2 zijn onderling uitwisselbaar en hebben de algemene bestemming 'Bedrijf' gekregen. Een uitzondering hierop zijn de bedrijven met een indicatie 2 of hoger voor de aspecten 'visueel' en 'verkeer', deze bedrijven hebben met een op het soort bedrijf toegespitste specifieke functieaanduiding gekregen. De bedrijvenlijst met toegelaten bedrijven van milieucategorie 1 en 2 is als bijlage toegevoegd bij de regels van het bestemmingsplan (bijlage 1). Bedrijven met milieucategorie 3 of hoger hebben eveneens de bestemming 'Bedrijf' gekregen met een op het soort bedrijf toegespitste specifieke functieaanduiding. Horecabedrijven hebben geen specifieke functieaanduiding. Elke vorm van horeca wordt specifiek bestemd overeenkomstig de Staat van Horeca-activiteiten (Horeca 1 t/m 3, zie bijlage 2 van de regels). Voor detailhandel wordt geen onderscheid gemaakt in functieaanduidingen. Wel wordt een tuincentrum apart en als zodanig bestemd. Loonbedrijven kennen een aantal specifieke vormen die aan het einde van deze paragraaf nader zijn toegelicht.

Loonbedrijven

Gezien de ontwikkelingen in het buitengebied, komt puur agrarisch loonwerk steeds minder voor. Loonwerkbedrijven willen hun markt verbreden om zo flexibel in te kunnen spelen op marktontwikkelingen. Veel van deze werkzaamheden spelen zich eveneens af in het buitengebied. Denk daarbij aan werkzaamheden als grondverzet en cultuurtechnische werken voor bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten, landgoedeigenaren en dergelijke.

Met betrekking tot de verschillende categorieën loonbedrijven, doet de volgende indeling recht aan de bestaande situatie van bedrijven en de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden:

  • 1. Het loonbedrijf, als hoofdtak
    Bestemmen conform het Ontwerpbestemmingsplan als Bedrijf - Agrarisch loonbedrijf B(al), waarbij ondergeschikte verkoop is toegestaan.
  • 2. Het agrarisch loonbedrijf met andere activiteiten die niet onder de bestemming B(al) geschaard kunnen worden, zoals (niet-ondergeschikte) verkoop en onderhoud van machines (mechanisatiebedrijf). In die gevallen wordt bestemd conform het ontwerpbestemmingsplan, maar met een specifieke aanduiding, die mede de aard van de andere activiteit weergeeft (bijvoorbeeld Agrarisch loon- en mechanisatiebedrijf, B(sb-lmb).
  • 3. Het loonbedrijf bij een agrarisch bedrijf, maar in zijn omvang niet als neventak te omschrijven
    Deze worden bestemd als Agrarisch met de maatbestemming 'specifieke vorm van bedrijf - agrarisch hulpbedrijf', A(sb-ah). De regeling in het ontwerpbestemmingsplan wordt aangepast. Voor de agrarische activiteiten mag het bouwvlak volledig worden bebouwd. Voor de loonwerkactiviteiten mag de bestaande bebouwing met 25% uitbreiden.
  • 4. Het loonbedrijf als neventak bij een agrarisch bedrijf
    Het betreft hier loonbedrijven die door hun beperkte omvang ondergeschikt zijn aan het agrarisch bedrijf. Zij worden bestemd conform het ontwerpbestemmingsplan als Agrarisch. De neventak is via een afwijkingsbevoegdheid mogelijk. Er wordt een algemene regel in het bestemmingsplan opgenomen die neventakken toestaat, waarvoor in het verleden met goed gevolg een procedure voor is gevolgd.

Uitbreidingsmogelijkheden

In de planregels is aangegeven dat via afwijking van het bestemimngsplan de bestaande bebouwing eenmalig met 15% mag worden uitgebreid, onder voorwaarde van landschappelijke inpassing. Voor agrarisch aanverwante bedrijven bedraagt deze uitbreidingsmogelijkheid 25%. Sommige bedrijven, horeca of detailhandel hebben echter op de huidige locatie reeds een 'eindsituatie' bereikt (onder meer na recente uitbreidingen); voor deze bedrijven worden geen uitbreidingsmogelijkheden opgenomen.

Bij de bestemming Horeca is na afwijking van het bestemmingsplan kleinschalig kamperen mogelijk. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij de bestemming agrarische bedrijven.

Bedrijfswoningen

Het bestemmingsplan gaat uit van handhaving van het bestaande aantal bedrijfswoningen. Wanneer geen bedrijfswoning aanwezig is, is dit expliciet op de verbeelding aangegeven. Oprichting of uitbreiding van het aantal bedrijfswoningen is niet toegestaan.

Nieuwvestiging

Nieuwvestiging van niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied is niet mogelijk. Nieuwvestiging zou leiden tot een ongewenste verstedelijkingsdruk en verdichting van het buitengebied. De gebiedswaarden en functies in het buitengebied kunnen daardoor worden aangetast. Wel zijn er mogelijkheden voor vestiging in vrijkomende agrarische bebouwing. Het beleid hiervoor staat beschreven in paragraaf 4.2.7.

Vrijkomende bedrijvigheid

Bij beëindiging van het bedrijf zijn er twee keuzemogelijkheden. Of het betreffende bedrijf wordt verkocht en door een ander voortgezet, of de functie wordt gewijzigd in een vervolgfunctie. Hiertoe is er in de planregels een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.