direct naar inhoud van 6.2 Bestemmingen
Plan: Bedrijvenpark A1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D124-OH01

6.2 Bestemmingen


Bedrijventerrein

Staat van Bedrijfsactiviteiten
In deze bestemming zijn, om te beginnen, bedrijven toegestaan die zijn vermeld in de bijlage Staat van Bedrijfsactiviteiten, die deel uitmaakt van de voorschriften. In de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn bij de diverse bedrijven voor de diverse milieufactoren, zoals geur, stof en geluid, afstandsmaten aangegeven. Het gaat daarbij om afstanden van bedrijven tot woonbebouwing.

De bij een bepaald bedrijf aangegeven grootste afstand is bepalend voor de categorie-indeling:

categorie   grootste afstand  
1   10 m  
2   30 m  
3.1   50 m  
3.2   100 m  


Binnen een bestemmingsvlak in de directe nabijheid van woonbebouwing -afstand 0 tot 10 m- zijn bedrijven toegestaan die in de Staat van Bedrijfsactiviteiten in categorie 1 vallen. Op een afstand van 30 m zijn bedrijven in categorie 2 toegestaan. Op een afstand van 50 m tot 100 m zijn bedrijven in categorieën 3.1 of 3.2 toegestaan. Door middel van aanduidingen is aangegeven welke categorie bedrijven, waar is toegestaan.

Als er zich een bedrijf voor vestiging aandient dat in de Staat van Bedrijfsactiviteiten in een hogere categorie valt dan ter plaatse is toegestaan, bijvoorbeeld in categorie 4.1, waar categorie 3.2 is toegestaan, dan kan dat bedrijf mogelijk toch worden ingepast. Via een ontheffingsbevoegdheid kan dat bedrijf worden toegestaan, mits het, gezien de gevolgen daarvan voor de omgeving, redelijkerwijs kan worden gelijkgesteld met bedrijven die op de betreffende plaats als recht zijn toegestaan.

In de daartoe opgenomen procedure van ontheffing kan worden bezien of eventuele maatregelen mogelijk en toereikend zijn. Deze ontheffingsprocedure zal in de praktijk gelijk oplopen met de milieubeoordeling in het kader van de Wet milieubeheer.

Bevi's
In deze bestemming zijn "bevi's" (inrichtingen als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen, met een bepaald veiligheidsrisico buiten de inrichting) alleen toegestaan binnen de als zodanig aangeduide "veiligheidszone - bevi".

Vestiging van een bevi dient zodanig binnen de zone met die aanduiding te geschieden, dat buiten die zone niet het -maatgevende- plaatsgebonden risico van meer dan 10-6 per jaar wordt veroorzaakt.

Het plaatsgebonden risico is in het Besluit externe veiligheid inrichtingen omschreven als: "risico op een plaats buiten een inrichting, uitgedrukt als de kans per jaar dat een persoon die onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven, overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongewoon voorval binnen die inrichting waarbij een gevaarlijke stof, gevaarlijke afvalstof of bestrijdingsmiddel betrokken is".

In dit plangebied wordt binnen deze veiligheidszone in deze bestemming "Bedrijventerrein" via een specifieke aanduiding vestiging mogelijk gemaakt van een distributie- en opslagbedrijf. Dat bedrijf, waarin koel- en vriesopslag kan plaatsvinden, kan een bevi zijn, vanwege de mogelijke toepassing van ammoniak als koel-/vriesmiddel.

Kantoren
Als kantoren zijn in deze bestemming alleen toegestaan kantoren die horen bij en gebonden zijn aan een bedrijf, tot de helft van de brutovloeroppervlakte van het bedrijf. Een bijzonderheid is daarbij in dit plan dat er een oppervlaktebeperking geldt voor kantoren binnen een veiligheidszone rond een "bevi", een inrichting als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen. In dat Besluit wordt een kantoor met een brutovloeroppervlakte van meer dan 1500 m² aangemerkt als een "kwetsbaar object", dat in die veiligheidszone niet is toegestaan.

Uitsluiting detailhandelsbedrijven en "zwaar geluidhinderlijke" bedrijven
In dit gebied wordt de vestiging van "pure"detailhandelsbedrijven niet gewenst geacht. Deze zijn dan ook expliciet uitgesloten.

De vestiging van "mogelijk zwaar geluidhinderlijke inrichtingen", in de zin van de Wet geluidhinder, wordt eveneens niet gewenst geacht in dit gebied. De ruimtelijke uitstraling van dergelijke industriële bedrijven, met doorgaans omvangrijke, van buiten zichtbare technische installaties past niet op het hier beoogde "bedrijvenpark". Dergelijke bedrijven zouden bovendien een te groot beslag leggen op de milieuruimte in en buiten het plangebied. Het gaat dan enerzijds om de vestigingsmogelijkheden van andere bedrijven in het gebied en anderzijds om de woningen in en buiten het gebied.

Ondersteunende functies
Op de gronden binnen deze bestemming zijn naast de hiervoor bedoelde bedrijfsvestigingen ook voorzieningen toegestaan die het functioneren van het bedrijfspark ondersteunen. Het gaat dan om facilitaire voorzieningen in de vorm van een bedrijventerrein ondersteunende kantoren en dienstverlening, waaronder begrepen ontvangst-, presentatie-, instructie- en vergaderaccommodatie, kinderopvang, fitness- en sportvoorzieningen en horeca, zoals hotels, restaurants, snackbars, broodjeszaken en soortgelijke gelegenheden.

Infrastructuur
De bestemming "Bedrijventerrein" houdt in dat daar, naast bedrijven, ook zijn toegestaan infrastructurele voorzieningen. Het gaat daarbij met name om ontsluitingswegen met bijbehorende voorzieningen. Tevens zijn fiets- en voetpaden, watergangen, waterpartijen, groen, parkeervoorzieningen, nutsgebouwen e.d. toegestaan.

Bouwregels "verplichtende voorwaarden"
In de bouwregels is bepaald dat voordat een reguliere bouwvergunning -dat is vergunning voor de wat grotere gebouwen- kan worden verleend, eerst de nodige maatregelen betreffende natuurcompensatie en waterbergingscompensatie moeten zijn gerealiseerd of althans nagenoeg zijn gerealiseerd. Welke maatregelen dat zijn is aangegeven in de bij de regels opgenomen bijlage Compenserende en mitigerende maatregelen. Hiervoor in deze toelichting is daar verder op ingegaan.

Het opnemen van deze "verplichtende voorwaarden" in de regels van dit bestemmingsplan vloeit voort uit Europese regelgeving. Daarin is bepaald dat de realisering van maatregelen waarvan het MER (milieueffectrapport) bepaalt dat ze moeten worden gerealiseerd, als bindend voorschrift moeten worden opgenomen in het ruimtelijk plan, i.c. het bestemmingsplan.

Een soortgelijke "verplichtende voorwaarde bij bouwvergunning" is opgenomen om zeker te stellen dat per geval van reguliere bouwvergunning in voldoende parkeergelegenheid wordt voorzien, op eigen terrein of elders binnen de bestemming "Bedrijventerrein". Daarbij moet worden voldaan aan de normering die in de bij de regels opgenomen bijlage Parkeernormen is aangegeven. Daarin worden voor bepaalde functies, aantallen parkeerplaatsen per eenheid (meestal aantal m² vloeroppervlakte) aangegeven, vaak met vermelding van het aandeel voor bezoekers. Het opnemen van deze "verplichtende voorwaarden" in de regels van dit bestemmingsplan vloeit voort uit het feit dat op termijn het niet meer is toegestaan om parkeereisen te stellen via de bouwverordening.

In geval van het ontbreken van voldoende ruimte op eigen terrein of om andere, specifiek genoemde redenen, m.n. stedenbouwkundige, esthetische en verkeersveiligheid, kan ontheffing worden verleend voor het elders, buiten eigen terrein en buiten de bestemming, realiseren van voldoende parkeergelegenheid.

Buitenopslag
Ter voorkoming van verstoring van de gewenste beeldkwaliteit zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot de situering en hoogtematen van opslag buiten gebouwen en andere bouwwerken (afdaken, luifels e.d.).

Wijziging van "distributie en opslag" naar "bedrijf - tot en met categorie 3.2"
Deze wijzigingsbevoegdheid kan worden toegepast, indien in het gedeelte met de aanduiding "distributie en opslag" de vestiging van een dergelijk bedrijf niet doorgaat.

Als dan, als gevolg van dat niet doorgaan, de vestiging van een bevi op die plaats ook niet meer aan de orde is, kan eventueel tegelijk de wijzigingsbevoegdheid waarmee de "veiligheidszone - bevi" kan worden verwijderd, worden toegepast.


Groen
De aan de noord- en oostzijde van het plangebied geplande "groene / natte zone" heeft deze bestemming gekregen. Ook elders hebben "groen-/water"-combinaties, zoals de Pessinkwatergang, deze bestemming gekregen. De kern van deze zones wordt gevormd door de ter plaatse reeds voorkomende dan wel nog te (her)ontwikkelen waterlopen en -partijen. Een belangrijk deel van de vereiste waterbergingscapaciteit in het gebied is in deze bestemming begrepen.

Het in dit plan begrepen deel van de "groene bufferzone" tussen het Bedrijvenpark en Epse, is bestemd als "Groen". Het gaat om een zone met bestaande en nog te ontwikkelen landschaps- en natuurwaarden. In de hoofdzakelijk oost-west gerichte overgangsstroken naar de bestemming "Bedrijventerrein" zijn houtopstanden, op grondwallen, gepland. Deze stroken zijn voorzien van de aanduiding "houtsingel/grondwal". Ook deze gronden spelen een belangrijke rol als waterbergings- en infiltratiegebied en zullen gaan dienen als ecologische verbindingszone. Voor met name deze bestemming zijn de regels voorzien van een aanlegvergunningstelsel, waarmee een wezenlijke, onaanvaardbare aantasting van de te beschermen waarden kan worden voorkomen.

Kantoor

Vervallen vanwege uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State, nr. 2010000661/1/R3, datum: 11 januari 2012.

Verkeer
De wegen die de hoofdontsluiting ván en ín het plangebied vormen zijn aangewezen als "Verkeer". Op de plankaart zijn de diverse wegen in een hiërarchie weergegeven, door middel van een aangegeven categorienummer. Die nummering heeft met name betrekking op het aantal rijstroken/-banen, de breedte daarvan en het toestaan van paden.

De overige wegen in het plangebied, die toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer kunnen binnen de bestemming "Bedrijventerrein" worden gerealiseerd.

Verkeer - Railverkeer
Het in het plangebied begrepen deel van de spoorlijn Deventer-Zutphen heeft deze bestemming gekregen.

De strook waar de spoorlijn de hoofdontsluitingsweg respectievelijk de Dortherbeek via een viaduct (tunnel) of brug oversteekt, is aangeduid als "brug", zowel voor de kruisende weg en als over de Dortherbeek; ter plaatse is ook de bestemming "Verkeer" respectievelijk "Water", voor zover nodig, van toepassing. Ter plaatse van de spoorwegovergang Dortherweg is de aanduiding "spoorwegovergang", met een soortgelijke regeling als hiervoor bij "brug".

Water
De Dortherbeek met aanliggende "uiterwaarden" en waterkeringen is bestemd als "Water". Binnen deze strook en het aanliggende "Groen" kan de beek enigszins "meanderen" en "overstromen". De kruisende wegen steken de beek via een brug over.

Ook voor deze bestemming zijn de regels voorzien van een aanlegvergunningstelsel, waarmee een wezenlijke, onaanvaardbare aantasting van de te beschermen waarden kan worden voorkomen.


Wonen
De bestaande, als zodanig te handhaven woningen, met bijbehorende bijgebouwen, tuinen en erven, hebben deze bestemming gekregen. De opgenomen bepalingen betreffende plaatsing en maatvoering van de woningen gaan uit van de bestaande plaats en maten. Bij het aangeven van deze bestemmingen zijn de resultaten van het akoestisch onderzoek met name betreffende industrielawaai bepalend geweest. In dat kader is op het perceel Molbergsteeg 2 voorzien in sloop van de huidige woning en nieuwbouw op een andere plaats.

Gezien de akoestische situatie voorziet het plan niet in uitbreidingsmogelijkheden van woningen door aan- of uitbouwen. Deze kunnen in "vergunningvrije" vorm worden gebouwd op grond van het bepaalde in het Besluit bouwvergunningsvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken (Staatsblad 2002 410). Bij de bepaling van de plaatsing en maten van bijgebouwen en overkappingen en ook van erf- en perceelafscheidingen is rekening gehouden met het feit dat deze ook in zekere mate "vergunningvrij" kunnen worden gebouwd op grond van het bepaalde in het hiervoor bedoelde Besluit.

Binnen de woning en bijbehorende bijgebouwen zijn tot een nader bepaalde oppervlakte beroepsactiviteiten aan huis toegestaan.

Wonen - Woonwagenstandplaats
Op een perceel achter de percelen Deventerweg 54 en 62 is een nieuwe woonwagenstandplaats voorzien voor ten hoogste drie standplaatsen.

Naast woonwagens zijn hier bergingen en andere bouwwerken, zoals erf- of perceelafscheidingen en tuinmeubilair, toegestaan.

Waarde - Archeologie
In vrijwel het gehele plangebied zijn archeologische waarden aanwezig althans naar verwachting aanwezig. In deze dubbelbestemming zijn bijzondere bouw- en aanlegvergunningsbepalingen opgenomen, die dienen om die waarden, indien aanwezig, al of niet tijdelijk te kunnen beschermen en onderzoek daarnaar te kunnen verrichten. Na onderzoek zal naar verwachting meestal vrijgave voor bebouwing en ander gebruik kunnen volgen.

Via een wijzigingsbevoegdheid kan deze dubbelbestemming op plaatsen waar geen waarden zijn aangetroffen of waar eventuele opgravingen hebben plaatsgevonden, worden verwijderd.