direct naar inhoud van 3.3 Natuur
Plan: Bedrijvenpark A1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D124-OH01

3.3 Natuur


In 2004 heeft een complete inventarisatie plaatsgevonden naar de beschermde soorten in het plangebied. De inventarisatie is aangevuld met informatie van bewoners en natuurorganisaties. In 2008 zijn aanvullende inventarisaties naar vleermuizen en dassen gedaan in het bos bij de oostelijke ontsluiting. Ook is gekeken naar indicaties voor de aanwezigheid van holtebroedende vogels. De natuurwaarden zijn opgenomen in het rapport 'Natuurtoets Bedrijvenpark A1' (Arcadis, 16 oktober 2008). Onderstaand volgt een beknopt overzicht van de aanwezige natuurwaarden. Voor de volledige gegevens wordt verwezen naar het rapport.

Natura 2000-gebied Uiterwaarden IJssel
In de omgeving van het Bedrijvenpark A1 ligt het Natura 2000-gebied Uiterwaarden IJssel. De grens van dit gebied volgt in grote lijnen het winterbed van de IJssel. De grens ligt op ca. 600 m afstand van het Bedrijvenpark A1. Het deel van het Natura 2000-gebied dat bij het Bedrijvenpark A1 ligt, is alleen aangewezen voor de Vogelrichtlijngebied. De dichtstbijzijnde Habitatrichtlijngebieden liggen bij Gorssel, op meer dan twee kilometer afstand van het plangebied.

Ecologische hoofdstructuur
In de omgeving van het plangebied voor het Bedrijvenpark A1 liggen natuur- en bosgebieden die onderdeel zijn van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De begrenzing van de EHS is vastgesteld in de streekplannen van de provincies Gelderland en Overijssel.

Het oostelijk deel van het Epserbos maakt deel uit van de EHS van de provincie Gelderland. Dit gedeelte grenst aan het oostelijk deel van het plangebied voor het Bedrijvenpark A1.

Het landgoed Oxerhof is onderdeel van de EHS van de provincie Overijssel. De hier aanwezige bosgebieden vallen onder de categorie 'bestaand bos- en natuurgebied'. De omliggende graslanden vallen binnen het zoekgebied voor beheersgebieden. Hier kunnen eigenaren op basis vrijwilligheid beheersovereenkomsten afsluiten voor de ontwikkeling van soortenrijk grasland.

Ecologische verbindingszones
In en nabij het plangebied komen twee (provinciale) ecologische verbindingszones voor: de Dortherbeek en de Schipbeek, waarvan de Dortherbeek een specifieke ecologische doelstelling (SED) voor een laaglandbeek kent. Voor beide beken zijn als doelsoorten aangemerkt: Waterspitsmuis, vlinders, amfibieƫn en libellen. Door het plangebied loopt een niet juridisch vastgestelde ecologische verbindingszone model kamsalamander die de Oxerhof met de IJsselvallei verbindt.

Het ruimtelijk beleid voor de EHS inclusief verbindingszones is (in beide provincies) gericht op het handhaven van de rust en het tegengaan van aantasting, verstoring en versnippering, door het weren van grootschalige nieuwe ontwikkelingen (met uitzondering van de in het Streekplan reeds opgenomen nieuwe ontwikkelingen, waaronder het Bedrijvenpark A1 valt). Op deze gebieden is tevens het compensatiebeginsel van toepassing. Wanneer vanwege zwaarwegende maatschappelijke belangen en bij gebrek aan een passende andere locatie aantasting van de EHS niet te vermijden is, dan moet de opgetreden schade gecompenseerd worden door ontwikkeling van nieuwe natuur op korte afstand van de aangetaste natuur.

Flora
De volgende door de Flora- en Faunawet beschermde plantensoorten zijn in het plangebied aangetroffen: Akkerklokje, Grasklokje, Rapunzelklokje, Zwanebloem. Daarnaast vermeldt FLORON de aanwezigheid van de, Gewone Dotterbloem, Aardaker, Gewone vogelmelk (vermoedelijk) en de Kleine maagdenpalm in en om het plangebied. Jeneverbes komt voor in het Epserbos.

Fauna
Vleermuizen
In het plangebied zijn zeven verschillende soorten vleermuizen aangetroffen: de Gewone Dwergvleermuis, de Laatvlieger, de Rosse Vleermuis, de Ruige Dwergvleermuis, de Baardvleermuis, de Grootoorvleermuis en de Watervleermuis.

Voor vleermuizen is het gebied van de geprojecteerde bufferzone het meest belangrijke deel van het plangebied. In en om de bufferzone bevinden zich de kolonies en de opgaande begroeiing vormt geschikte vliegroutes. De afwisseling van opgaande begroeiing en open gebied biedt verschillende soorten een aantrekkelijk jachtgebied. Naast de bufferzone is de Dortherbeek erg belangrijk voor vleermuizen. Dit lijnvormige element wordt gebruikt als jachtgebied en vliegroute. In het bos naast de oostelijke ontsluiting worden grote concentraties vleermuizen aangetroffen langs de aanwezige zandpaden, laanstructuren en aan de noordzijde van de bosrand. Ook langs de beplanting van de spoorbaan foerageren vleermuizen. In het bos naast de oostelijke ontsluiting zijn geen verblijfplaatsen vastgesteld in boomholten. De aanwezigheid van kraamkolonies valt hier niet helemaal uit te sluiten.

Zoogdieren
In het plangebied zijn de volgende beschermde zoogdieren aangetroffen: de egel, de eekhoorn, de haas, het konijn, de mol, de ree, de veldmuis, de bosmuis, de spitsmuis (spec.) en de das.

Gezien de in het gebied voorkomende biotopen is het aannemelijk of mogelijk dat de volgende beschermde soorten in en rondom het gebied voorkomen: bosspitsmuis, dwergspitsmuis, huisspitsmuis, rosse woelmuis, aardmuis, woelrat, dwergmuis, wezel, hermelijn, bunzing, steenmarter en vos.

Door het afwisselende landschap met opgaande begroeiing, weiden, bebouwing en solitaire bomen is de bufferzone voor de meeste zoogdieren het belangrijkste deel van het plangebied. Buiten het plangebied is het bos ten oosten van de oostelijke ontsluiting belangrijk voor zoogdieren.

De Dortherbeek is aangewezen als ecologische verbindingszone voor o.a. de (zeldzame) waterspitsmuis. In de huidige situatie is de Dortherbeek weinig geschikt voor deze soort, zodat het aannemelijk is dat deze soort nu niet in het plangebied voorkomt.

Vogels
In het plangebied is een groot aantal broedvogels waargenomen. Voor de volledige lijst wordt verwezen naar het rapport Natuurtoets Bedrijvenpark A1.

De zuidelijk gelegen bufferzone heeft de hoogste soortenrijkdom binnen het plangebied. Dit gebied is met name van belang voor algemene struweelbroeders als tjiftjaf, heggemus en koolmees. Ook de begroeiing rondom de Dortherbeek is van belang voor struweelbroeders, zoals roodborst, zanglijster en tjiftjaf. Vogelsoorten, zoals gele kwikstaart, kievit en veldleeuwerik komen voornamelijk voor in het open gedeelte van het plangebied. De omgeving rondom de oostelijke ontsluiting is van belang voor soorten van bos.

Amfibieƫn en reptielen
In de zuidelijke zone van het plangebied komen Groene Kikkersoorten voor. Daarnaast zijn de Poelkikker, de Bruine Kikker, de Gewone Pad, Kleine watersalamander en de Ringslang aangetroffen.

Vissen
De Dortherbeek is onderzocht op aanwezigheid van beschermde vissoorten. Aangetroffen zijn het Bermpje, de Kleine Modderkruiper en het Vetje. Daarnaast zijn verschillende algemene vissoorten aangetroffen.

Vlinders en libellen
Tijdens de inventarisatie zijn geen beschermde soorten waargenomen. Uit gegevens van de lokale natuurorganisaties blijkt de bandheidelibel de Dortherbeek als voortplantingsbiotoop te gebruiken. Daarnaast werden verschillende algemene soorten libellen aangetroffen.