direct naar inhoud van 2.3 Regionaal beleid
Plan: Bedrijvenpark A1
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D124-OH01

2.3 Regionaal beleid


Regionaal Bestuursakkoord Water voor West-Overijssel (2005)
Het Regionaal Bestuursakkoord Water voor West- Overijssel borduurt voort op het mede door de provincie ondertekende Nationaal Bestuurakkoord Water (NBW). Het Regionaal Bestuursakkoord betreft een akkoord tussen de Provincie Overijssel, het waterschap Groot- Salland en de gemeenten Kampen, Zwolle, Olst-Wijhe, Deventer, Raalte, Dalfsen en Zwartewaterland. De tekst in het Regionaal Bestuursakkoord vertaalt de afspraken uit het NBW in de volgende concrete afspraken voor de regio West- Overijssel:

  • het versterken van de binding met het Nationaal Bestuursakkoord Water en het vastleggen van afspraken tussen betrokken partijen over de uitvoering daarvan;
  • het gemeenschappelijk voorbereiden van de aanpak van de wateropgaven en de uitvoering van noodzakelijke maatregelen in de periode 2007-2015;
  • het vergroten van de betrokkenheid van de maatschappij en haar bestuurlijke vertegenwoordigers bij het aanpakken van de wateropgaven;
  • het versterken van de onderlinge samenwerking tussen betrokken partijen.


Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 (2007)
De Regionale Structuurvisie Stedendriehoek 2030 is opgesteld door de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Lochem, Voorst en Zutphen. Het document geeft inzicht in de ruimtelijke mogelijkheden van de Stedendriehoek als stedelijk netwerk op de lange termijn. De nota biedt tevens een blik op de gemeenschappelijke ambities van de gemeenten binnen de Stedendriehoek en biedt een kader voor beleidsafstemming en coƶrdinatie op regionaal niveau.

Onderdeel van deze structuurvisie is een behoefteraming van de verschillende ruimtevragers. In de regionale structuurvisie is Bedrijvenpark A1 aangewezen als regulier bedrijventerrein en deels als representatief bedrijventerrein.

Ook is in deze regionale structuurvisie de Dortherbeek aangewezen als ecologische verbindingszone.

Stroomgebiedsvisie voor de 21e eeuw, Achterhoek-Liemers (Provincie Gelderland, 2003)
Deze stroomgebiedsvisie is opgesteld door de provincie Gelderland in samenwerking met Rijkswaterstaat en Waterschap Rijn en IJssel. Problemen spelen zowel voor de waterkwaliteit als de waterkwantiteit.

De Dortherbeek is aangewezen als SED-water. SED wateren zijn wateren met een relatief hoge ecologische kwaliteit. Deze wateren stellen hoge eisen aan met name morfologie, kwaliteit, watervoerendheid en stroming. Ter bescherming van de waterstand in de Dortherbeek is een beschermingsgebied rondom deze beek opgenomen ten oosten van de spoorlijn Deventer-Zutphen.

Inrichtingsvisie Dortherbeek (Mostert Landleven, 2004)
Deze inrichtingsvisie is opgesteld in opdracht van de verschillende provincies en gemeenten waar de Dortherbeek doorheen stroomt. Het document is gericht op het verkrijgen van samenhang met betrekking tot de inrichting van de beek, maar is geen formeel beleidsdocument.

De Dortherbeek moet gaan functioneren als ecologische verbindingszone, die de migratie van diverse planten en dieren vanaf de oostelijk gelegen landgoederen naar de uiterwaarden van de IJssel mogelijk maakt. Vooral kleine zoogdieren en amfibieƫn moeten gebruik maken van de ecologische verbindingszone. Uitgegaan wordt van een inrichting van de Dortherbeek volgens het model laaglandbeek. De ecologische verbindingszones 'das' en 'kamsalamander' worden langs de beek geprojecteerd. In het plangebied is sprake van een ecologische verbindingszone model kamsalamander.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D124-OH01_0004.jpg"