direct naar inhoud van 4.1 Beheervisie
Plan: Looërmark 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113d-OH01

4.1 Beheervisie

Het bestemmingsplan is voor het grootste deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd.

In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.

4.1.1 Wonen

Een groot deel van het gebied 'Looërmark 2009' is in gebruik als woongebied.

In dit bestemmingsplan is gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het opnemen van een maximaal vloeroppervlak per woning en het weglaten van een bouwvlak. Voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen is een ruime regeling opgenomen.

4.1.2 Bedrijven

Binnen dit bestemmingsplan is de mogelijkheid opgenomen om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Dergelijke kleinschalige bedrijvigheid kan het dorp levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemming voorwaarden opgenomen.

4.1.3 Overige functies en voorzieningen

Het zwembad in Looërmark vormt voor de omgeving een intensieve vorm van recreatie. Het zwembad is een openlucht-zwembad en derhalve seizoensgebonden. Het zwembad met omliggende ligweiden wordt specifiek bestemd.

De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf-Nutsvoorziening). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen' een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen om kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.

4.1.4 Groen

Het karakteristieke beeld en de identiteit van het groen in Looërmark wordt met name bepaald door de houtopstanden langs de wegen en in de particuliere tuinen.

Het streven is om dit karakteristieke beeld zo veel mogelijk in stand te laten. Door een strook van 5 meter vanaf de openbare weg en het buitengebied te bestemmen als 'Tuin', wordt voorkomen dat deze zone wordt bebouwd. In de bestemmingen 'Wonen' en 'Tuin' is in de bestemmingsplanschrijving opgenomen dat de gronden onder andere zijn bestemd voor het behoud van het bosachtige karakter.

Het beheer van bomen in gemeente Deventer is gericht op behoud van bomen, in het bijzonder van bomen die vitaal zijn en die de ruimte hebben zich volop te ontwikkelen. Voor zover de ruimte dat toelaat, streeft de gemeente ernaar om de centrale bomenstructuren in de dorpskernen te handhaven en de lanen in ere te herstellen.

Met alle bijzonder beschermwaardige bomen moet zeer respectvol worden omgegaan. Ze dienen gehandhaafd te blijven en er zijn zeer zwaar wegende argumenten nodig om eventueel een kapvergunning (omgevingsvergunning) te krijgen.

De bomen in Looërmark zijn in het bomenbeleidsplan (2007) bestempeld als straat- en plantsoenbomen in de woon-werkgebieden ('sfeerbomen'). De bomen langs de Oudendijk maken onderdeel uit van een Landschappelijke laanbomenstructuur.

In het algemeen geldt dat er onder bomen geen ingrepen mogen plaatsvinden zoals het leggen van kabels en leidingen, het realiseren van parkeerplaatsen en het opslaan van bouwmaterialen.

Binnen de bestemming 'Groen' is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken mogelijk te maken.

Enquete bewoners Looermark

In 2005 is onder de bewoners van Looermark een enquete gehouden. Deze enquete is opgesteld door de 'Werkgroep Groene Looermark', een initiatief van een aantal bewoners van Looermark.

Een belangrijke conclusie die blijkt uit de enquete is dat alle bewoners waarde hechten aan het groene karakter van Looermark. Over de handhaving en het beheer wordt echter verschillend gedacht.

In dit bestemmingsplan wordt op zoveel mogelijk manieren getracht het groene karakter te behouden. Overige instrumenten zijn de gemeentelijke kapverordening en het groenbeleid.

4.1.5 Infrastructuur

Het plangebied bevat slechts één ontsluitingsweg. Alle woningen worden aan deze weg ontsloten. Binnen het plangebied geldt een 30 km/uur regime.

De ontsluitingsweg heeft de bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied". Daarbij is binnen deze bestemmingen eveneens gekozen voor een flexibele regeling waarbij fiets- en voetpaden en watergangen e.d. zijn toegestaan. Tevens is binnen de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen.

In de nabije toekomst zijn geen plannen om wijzigingen aan te brengen in de infrastructuur.