direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Looërmark 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113d-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

In deze paragraaf worden de ruimtelijke en functionele structuur beschreven aan de hand van de verschillende functies die in het gebied voorkomen (in § 1.2.2. is een overzichtskaartje opgenomen).

2.3.1 Ruimtelijke structuur

Looërmark heeft ruimtelijk gezien een bijzondere structuur. De functie in het gebied is met name wonen. Vanwege de functie als voormalig recreatiepark is deze sfeer nog altijd terug te vinden. De buurt bestaat globaal uit één straat die in een lus vanaf de Oudendijk ontsloten wordt. Ook vanaf de Veenweg is er een toegang tot Looërmark.

De woningen in Looërmark zijn ontstaan als recreatiewoningen. De meeste woningen dateren van de periode eind jaren '60 tot eind jaren '70. In de loop der jaren zijn de woningen uitgebreid waardoor het karakter als recreatiewoning veelal niet meer is terug te vinden. Een aantal woningen is echter nog altijd herkenbaar als voormalige recreatiewoning, vanwege het chaletachtige uiterlijk.

Aan de westkant van Looërmark ligt de enige andere functie die opgenomen is in het plangebied, het openluchtzwembad Looërmark.

2.3.2 Functionele structuur
2.3.2.1 Wonen

Looërmark telt op 1 januari 2009 75 woningen. Alle woningen zijn vrijstaand en ongeveer 96% zijn koopwoningen. Feitelijk zijn er 77 hoofdgebouwen aanwezig. Het verschil kan verklaard worden doordat wellicht woningen als tweede woning of als recreatiewoning gebruikt worden.

2.3.2.2 Bedrijven

In Looërmark zijn geen grote bedrijven of kantoren aanwezig. Wel zijn diverse bedrijfjes of kantoortjes aanwezig die vallen binnen de regeling Beroep en bedrijf aan huis, zoals opgenomen in artikel 11.2 van de bij dit plan behorende regels.

2.3.2.3 Overige functies en voorzieningen

Binnen het plangebied kan gerecreëerd worden in het openluchtzwembad De Looërmark. Dit zwembad is geopend van april tot en met september en trekt bezoekers uit de hele omgeving.

Verder zijn in het plangebied twee nutsvoorzieningen aanwezig.

2.3.2.4 Groen

In Looërmark bevindt zich nauwelijks openbaar groen. Het gebied heeft echter een zeer groen karakter door de grote tuinen rond de woningen die veelal zijn ingericht als bostuin. De Oudendijk, waaraan Looërmark ligt, is onderdeel van de landschappelijke lanenstructuur.

2.3.2.5 Infrastructuur

Het gebied Looërmark wordt begrensd door de Oudendijk, de Pothaarsweg en de Veenweg. Op deze wegen geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. De Looërmark zelf is in zijn geheel een verblijfsgebied, met een bijbehorende maximumsnelheid van 30 km/u. De Looërmark kenmerkt zich door zijn smalle, bochtige wegenstructuur. Door veel groen en veel particuliere eigendommen kunnen de wegen ook niet anders vormgegeven worden.

In de Looërmark zijn geen aparte fiets- en/of voetpaden, fietsers en voetgangers worden geacht van de rijbaan gebruik te maken. Buiten het plangebied liggen wel verschillende vrijliggende fietspaden naar bijvoorbeeld het dorp Loo en Bathmen.

Looërmark heeft geen openbaarvervoer verbinding. De dichtstbijzijnde opstaphalte bevindt zich in Bathmen. Vanaf daar kan men richting Holten of Deventer.

Binnen het gebied is het parkeren niet gereguleerd. Er kan afwisselend geparkeerd worden op parkeerterreinen, in parkeerhavens, of op de rijbaan. De parkeernormen die hier gelden zijn gecategoriseerd in gebied III, overige gebieden van bijlage 14 van de bouwverordening.