direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Loo 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113c-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

In deze paragraaf worden de ruimtelijke en functionele structuur beschreven aan de hand van de verschillende functies die in het gebied voorkomen (in § 1.2.2 is een overzichtskaartje opgenomen).

2.3.1 Ruimtelijke structuur

In Loo is de voornaamste functie het wonen. Daarnaast bevinden zich er een basisschool, een café en is een aantal verenigingen actief. Het dorp is voor de basisvoorzieningen afhankelijk van Bathmen en Deventer.

Het dorp is ontstaan op de kruising van twee wegen, de Looweg/Bettinkdijk en de Baarhorsterdijk/Scheperboersweg.

De bebouwing heeft zich in de loop der tijd hier geconcentreerd waardoor een kern is ontstaan met enkele voorzieningen zoals een basisschool en een peuterspeelzaal. De bebouwing is in lintvorm opgezet, naar vier richtingen. De individualiteit van de panden wordt benadrukt in de verschillende bouwstijlen uit verschillende bouwperioden, geringe hoogteverschillen, geringe hoekverdraaiingen en een verschillende mate van versiering. Tussen de oudere bebouwing komt zo nu en dan een nieuwere invulling voor. De bebouwing bestaat voor het merendeel uit één bouwlaag met kap. Het plangebied bestaat uit circa 25 percelen.

2.3.2 Functionele structuur
2.3.2.1 Het wonen

Loo telt op 1 januari 2009 21 woningen, waarvan 13 vrijstaande en 6 twee-onder-één- kapwoningen. De totale verhouding huur/koop is 5/95.

2.3.2.2 Bedrijven

Binnen het plangebied Loo is een garagebedrijf aanwezig aan de Bettinkdijk tussen nummer 2 en 4.

2.3.2.3 Horeca

Aan de Bettinkdijk 2 is een bistro-bodega gevestigd. Voor het overige zijn geen horecavoorzieningen in het dorp.

2.3.2.4 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

In Loo zijn een basisschool en een peuterspeelzaal gevestigd aan de Bettinkdijk 1. Verder is een schietvereniging in het dorp aanwezig aan de achterzijde van Baarhorsterdijk 18. Het weiland tussen de Baarhorsterweg en de Baarhorsterdijk wordt regelmatig gebruikt als evenemententerrein. In het zuidelijke deel van deze locatie wordt een nieuwe schuur opgericht ten behoeve van de Stichting Loo Creatief.

2.3.2.5 Overige functies en voorzieningen

In het plangebied zijn twee nutsvoorzieningen aanwezig. Deze worden als zodanig bestemd.

2.3.2.6 Groen

In Loo bevinden zich geen grote openbare groen gebieden. Toch heeft Loo een groen karakter door onder andere de tuinen rond woningen en de doorkijkjes naar het groene buitengebied. De bomen in de berm langs de Baarhorsterdijk en de Bettinkdijk zijn onderdeel van de landschappelijke lanenstructuur.

2.3.2.7 Verkeer

Loo bestaat in zijn geheel uit een verblijfsgebied. Alle wegen rondom Loo zijn erftoegangswegen met een bijbehorende maximumsnelheid van 60 km/u. In Loo zelf geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. De wegen zijn zo ingericht dat er getracht wordt een natuurlijke snelheidsremming te waarborgen.

In Loo zijn er geen aparte fietspaden. Fietsers dienen gebruik te maken van de openbare weg. Rondom Loo zijn er wel verschillende vrijliggende fietspaden. Waaronder een fietspad richting Looërmark. Voor voetgangers zijn er in Loo enkele voetpaden, daar waar voetpaden ontbreken worden voetgangers geacht gebruik te maken van fietspaden of de openbare weg.

Loo heeft geen openbaar vervoer verbinding. De dichtstbijzijnde opstaphalte bevindt zich in Bathmen. Vanaf daar kan men richting Holten of Deventer.

Binnen het gebied is het parkeren niet gereguleerd. Er kan afwisselend geparkeerd worden op parkeerterreinen, in parkeerhavens, of op de rijbaan. De parkeernormen die hier gelden zijn gecategoriseerd in gebied III, overige gebieden van bijlage 14 van de bouwverordening.