direct naar inhoud van 4.1 Beheervisie
Plan: Okkenbroek 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113b-OH01

4.1 Beheervisie

Het bestemmingsplan is voor een groot deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd.

In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.

4.1.1 Wonen

Een groot deel van het gebied "Okkenbroek 2009" is in gebruik als woongebied. Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied en betekent veelal een verruiming ten opzichte van de huidige bouwmogelijkheden.

4.1.2 Bedrijven

In de Structuurvisie Detailhandel wordt de wens uitgesproken om ruimhartig om te gaan met beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Kleinschalige bedrijvigheid kan een buurt levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen.

Binnen dit bestemmingsplan is aan dit beleid uitvoering gegeven door het opnemen van de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemmingen voorwaarden opgenomen.

In het plangebied zijn de solitaire bedrijven (niet zijnde een beroep of bedrijf aan huis) gezien de aard van de bedrijfsactiviteiten (categorie 2 en 3) specifiek bestemd. Het gaat hierbij om de smederij en het dierpreparatiebedrijf.

4.1.3 Detailhandel

In het plangebied bevindt zich één bestaande detailhandelsvestiging, de supermarkt. Vanwege de combinatie van de supermarkt met andere voorzieningen is deze opgenomen in de bestemming 'Gemengd'. Indien de bestaande detailhandelsvestiging vertrekt bestaat er de mogelijkheid het pand te gebruiken voor andere functies, zoals dienstverlenende functies of praktijken.

4.1.4 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

De ambitie is om binnen het sociale domein met bewoners en instellingen te bouwen aan wijken en dorpen waar het prettig leven is. Bij (nieuw)bouwplannen wordt aandacht besteed aan welke ruimte bestemd is voor ontmoeting, sport- en speelvoorzieningen, sociale voorzieningen (onderwijs, zorg, welzijn, kunst en cultuur) en accommodaties. Woningbouw en voorzieningen worden in een vroegtijdig stadium op elkaar afgestemd. Bij actualiseringsplannen is sprake van een bestaande situatie waarbij binnen de bestaande stedenbouwkundige structuur moet worden gezocht naar mogelijkheden om aan deze ambitie tegemoet te komen.

Zoals in § 2.3.2.6 is aangegeven bevinden zich in het plangebied diverse sociaal-maatschappelijke functies. Gesteld kan worden dat op dit moment de vraag naar dergelijke voorzieningen aansluit bij de behoefte.

In navolging van de wensen uit het Sociaal Programma is in dit bestemmingsplan een brede maatschappelijke bestemming opgenomen om slagvaardig en snel in te kunnen spelen op de behoefte van een dorp, buurt of wijk. Dit betekent dat binnen de bestemming Maatschappelijk een aantal maatschappelijke functies is opgenomen, die inwisselbaar zijn toegestaan. Het gaat om educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening en voorzieningen ten behoeve van kinderopvang.

4.1.5 Sport

De sporthal met bijbehorend sportveld aan de Oerdijk 141 wordt gebruikt door diverse sportverenigingen. Tevens wordt de hal gebruikt als dorpshuis. Binnen de bestemming 'Sport' is hier de mogelijkheid voor opgenomen. Om tegemoet te komen aan de wensen in het Sociaal Programma is in de planregels binnen de bestemming 'Sport' tevens de mogelijkheid opgenomen om af te wijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het realiseren van een praktijkruimte (voor bijvoorbeeld fysiotherapie) en kinderopvang.

4.1.6 Overige functies en voorzieningen

De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf-Nutsvoorziening). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen, Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.

Binnen de bestemmingen Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken en dorpen mogelijk te maken.

4.1.7 Groenstructuur

Het karakteristieke beeld en de identiteit van het groen in Okkenbroek wordt met name bepaald door de bomen langs de wegen en de particuliere tuinen.

Het beheer van bomen in gemeente Deventer is gericht op behoud van bomen, in het bijzonder van bomen die vitaal zijn en die de ruimte hebben zich volop te ontwikkelen. Voor zover de ruimte dat toelaat, streeft de gemeente ernaar om de centrale bomenstructuren in de dorpskernen te handhaven en de lanen in ere te herstellen.

In het algemeen geldt dat er onder bomen geen ingrepen mogen plaatsvinden zoals het leggen van kabels en leidingen, het realiseren van parkeerplaatsen en het opslaan van bouwmaterialen.

Groeiplaats bomen

In Okkenbroek zijn geen monumentale bomen aanwezig. Er is dan ook geen noodzaak om locatie aan te wijzen met de aanduiding 'groeiplaats boom'.

4.1.8 Infrastructuur

Door het plangebied loopt een doorgaande weg, de Oerdijk, vanuit Lettele naar Nieuw-Heeten. Vanaf de Oerdijk zijn de woningen in het zuidoosten van Okkenbroek te bereiken via een aantal ontsluitingswegen. De woningen en voorzieningen worden aan zowel de doorgaande als de ontsluitingswegen ontsloten. Binnen de bebouwde kom geldt een 30 km/uur regime.

De ontsluitingswegen en doorgaande wegen hebben de bestemming 'Verkeer' en 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Daarbij is binnen deze bestemmingen eveneens gekozen voor een flexibele regeling waarbij fiets- en voetpaden en watergangen e.d. zijn toegestaan.

In de nabije toekomst zijn geen plannen om wijzigingen aan te brengen in de infrastructuur.