direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Borgele
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D112-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

2.3.1 Ruimtelijke structuur

De wijk heeft voor het grootste deel een woonfunctie. De overige functies zijn geconcentreerd op een tweetal locaties. De winkelvoorzieningen liggen rondom de Dreef. De sportvoorzieningen zijn in het noorden van de wijk geconcentreerd op het sportpark Borgele.

De wijk heeft een monotone bebouwingsstructuur in de vorm van stempelverkaveling. Dit is een patroon van clusters van losstaande bouwblokken. De stempels zijn grotendeels identiek en hebben ook dezelfde oriëntatie, maar zijn vaak verschoven of gespiegeld ten opzichte van elkaar. Verspreid over de wijk staat een aantal flats van elf verdiepingen hoog.

De bebouwing ten noorden van de Havezatelaan en ten zuiden van de Overstichtlaan onderscheidt zich van de rest van de wijk. Ten noorden van de Havezatelaan bevinden zich vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen in een groene omgeving. Ten zuiden van de Overstichtlaan bevindt zich eveneens vrijstaande bebouwing in het groen. De woningen aan deze zijde van de weg zijn in verschillende decennia gebouwd. De laatste woningen dateren van begin 21e eeuw.

Het gebied tussen de Overstichtlaan en de Ceintuurbaan heeft een openbaar, groen karakter dankzij de aanwezigheid van de twee kolken in het door Springer aangelegde Nieuwe Plantsoen.

2.3.2 Functionele structuur
2.3.2.1 Het wonen

Borgele kent een mix van hoog-, gestapelde en laagbouwwoningen. Aan de rand van de wijk staan voornamelijk vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen. De verhouding huur/koop is 80/20. De buurt heeft een ruime en rustige uitstraling mede door de ligging aan de stadsrand en de aanwezigheid van openbaar groen. In de wijk liggen twee woon-zorgcomplexen: Thomas Wildey en Het Bloemendal.

2.3.2.2 Bedrijven

In het plangebied Borgele is één bedrijf gevestigd, namelijk het garagebedrijf met tankstation aan de Dreef, nabij het winkelcentrum.

2.3.2.3 Kantoren

Aan de Overstichtlaan is het kantoor van Woonbedrijf Ieder1 gevestigd. Daarnaast is kantoor aan huis toegestaan mits het voldoet aan de voorwaarden uit het beleid 'beroep en bedrijf aan huis', zoals opgenomen in artikel 29.2 van de bij dit plan behorende regels.

2.3.2.4 Detailhandel

De detailhandel in de wijk is geconcentreerd in het winkelcentrum Borgele aan de Dreef. In het winkelcentrum zijn voorzieningen opgenomen voor de dagelijkse boodschappen, zoals een supermarkt, drogist, slijterij, en een boekhandel.

2.3.2.5 Horeca

In het winkelcentrum Borgele is een snackbar aanwezig.

2.3.2.6 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

In de wijk is een aantal basisscholen aanwezig. Aan de Groenewold zit zowel een openbare basisschool als een Montessorischool. Aan de Arkelstein zit een school voor speciaal basisonderwijs. Daarnaast is aan de Wittenstein een Interconfessionele Daltonschool gevestigd. Echter, de verwachting is dat de school op deze locatie per 1 augustus 2009 haar deuren gaat sluiten. Als dat het geval is, zal naar een nieuwe invulling van het gebouw of de locatie moeten worden gezocht.

Aan Het Vlier is een vestiging van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd. Het gaat hier om locatie Het Vlier, van het Etty Hillesum Lyceum.

Aan de Dreef is het wijkcentrum De Schalm gevestigd. Nabij De Schalm is een gezondheidscentrum gevestigd waar onder andere een huisarts, fysiotherapeut en een apotheek gehuisvest zijn.

2.3.2.7 Overige functies en voorzieningen

Aan de Overstichtlaan in het Nieuwe Plantsoen is een gemeentewerf gevestigd.

2.3.2.8 Groen en recreatie

De ontwerper van het Nieuwe Plantsoen, Leonard A. Springer, heeft in zijn ontwerp in de 'late landschapsstijl', de kolk als uitgangspunt genomen, maar wel vervormd. Het bos rondom staat grotendeels op zandgrond. Recent is het hart van het park hersteld: het hertenkamp is daarbij verkleind, zodat een lig- en speelweide is ontstaan. De paden rondom zijn verbeterd en voorzien van vele banken en afvalbakken. De toegang vanaf de Ceintuurbaan is verbeterd.

Het groen rond Sportpark Borgele en het zogenaamde 'middengroen' (buurtgroen) maken deel uit van de stedelijke hoofdgroenstructuur, gestoeld op het dekzandlandschap.

In het Nieuwe Plantsoen komen markante bomen voor; ten noorden van de kolk in het plantsoen, rond het sportpark en in het middengroen landschappelijke bomen.

De Laan van Borgele, de Boxbergerweg en de Havezatelaan maken onderdeel uit van twee van de vijf historische lanen van Deventer en daarmee van de stedelijke hoofdbomenstructuur. De bomen zorgen voor een geleding en dragen bij aan een natuurlijke verbinding tussen groengebieden in het buitengebied en de stad.

De Ceintuurbaan is onderdeel van een ringweg en maakt deel uit van de stedelijke hoofdbomenstructuur. Dit geldt echter niet voor het deel ter hoogte van het Nieuwe Plantsoen: daar staat de structuur van het park boven die van de ringweg.

Verspreid over het plangebied komen enkele bijzonder beschermwaardige bomen voor. De oudste boom is een eik aan het begin van de Havezatelaan uit 1930. In het woongebied komen vooral potentieel monumentale eiken voor. In en rond het Nieuwe Plantsoen staan onder meer een monumentale beukenlaan (ingang park vanaf de Hendrik Heukelslaan) en een groep van potentieel monumentale zwarte populieren (zijpad van Lookersdijk). Deze laatste soort wordt steeds zeldzamer. Ten noorden van de Ceintuurbaan staan twee potentieel monumentale bomen van Vitens (een watercypres en een moerascypres). Daarnaast komt een aantal bijzondere beuken in dit gebied voor.

2.3.2.9 Verkeer

In het plangebied ligt een aantal ontsluitingswegen, waaronder de Ceintuurbaan, de Laan van Borgele en de Overstichtlaan. Alle overige wegen in het plangebied zijn erftoegangswegen met een maximumsnelheid van 30 km/u. Van de erftoegangswegen zijn de Dreef, het Vlier en de Kamp belangrijke wegen. De bus maakt ook gebruik van deze wegen. De routes gaan via de Dreef en het Vlier en via de Havezatelaan en de Laan van Borgele. Hiermee wordt ook het wijkwinkelcentrum door het openbaar vervoer ontsloten.

Door Borgele lopen twee fietsroutes die deel uit maken van het hoofdfietsroutenetwerk van de gemeente Deventer, de zogenaamde zevensterroute. Eén route gaat vanaf Diepenveen over de Havezatelaan en de Laan van Borgele richting het centrum. De andere route gaat vanaf Diepenveen via het Vlier richting de Platvoet.