direct naar inhoud van 2.2 De ontstaansgeschiedenis
Plan: Rivierenwijk en Snippeling
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D110-OH01

2.2 De ontstaansgeschiedenis

De aanleg van de Snipperlingsdijk in de 14e eeuw heeft er toe geleid dat ten noorden van deze dijk gewoond kon worden. Hiervoor was dit bijna niet mogelijk, omdat het gebied onder invloed van de IJssel stond en daardoor regelmatig onder water liep.

Rivierenwijk is gebouwd tussen de jaren twintig en zeventig van de twintigste eeuw. De wijk is een weerspiegeling van de heersende gedachten over hoe er gewoond moest worden in verschillende periodes. De wijk is hierdoor te onderscheiden in drie gebieden met een eigen karakter. Het meest westelijke deel van de Rivierenwijk is gebouwd tussen 1920 en 1940. Het grootste deel van de woningen in dit deel van de Rivierenwijk werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd voor werknemers uit Oost Groningen, die naar Deventer werden gehaald door een fittingfabriek. Het oostelijk deel van de Rivierenwijk, waaronder ook de Amstellaan, is na 1960 gebouwd. Na afronding van de Rivierenwijk in de jaren '70 van de vorige eeuw hebben er geen grote wijzigingen meer plaatsgevonden in de wijk.

Snippeling is ontstaan in de 18e eeuw op een zandopduiking. Afgezien van een aantal woningen, vond er in die tijd nauwelijks uitbreiding in deze buurt plaats. Eind jaren '90 is het bestemmingsplan Snippeling '98 van kracht geworden. Dit bestemmingsplan maakt woningbouw met kleinschalige woongebonden bedrijvigheid mogelijk als versterking van de bestaande woonkern. Vanwege de ligging aan de as Deventer - Colmschate is bedrijvigheid gepland aan de rand van de wijk. Hier is een kantoorlocatie met drie bedrijfsverzamelgebouwen ontwikkeld.