direct naar inhoud van 7.1 Planopzet
Plan: Recreatieterreinen en recreatiewoningen gemeente Dalfsen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0148.RterwngDlfs-vs02

7.1 Planopzet

7.1.1 Algemeen

In dit bestemmingsplan is gekozen voor verschillende (eigen) bestemmingen voor de verschillende typen terreinen.

Dit leidt tot de volgende bestemmingen:

  • Terreinen met meerdere typen verblijfsaccommodaties (kamperen, vaste standplaatsen voor stacaravans en recreatiewoningen) en een bedrijfsmatige exploitatie krijgen de bestemming "Recreatie - Recreatiebedrijf".
  • Terreinen waar alleen recreatiewoningen voorkomen krijgen de bestemming "Recreatie - Recreatiewoningenterrein".
7.1.2 Landschappelijke inpassing

Voor alle terreinen geldt dat een goede landschappelijke inpassing in de vorm van afschermende en streekeigen beplanting rondom het terrein vereist is. Door middel van een zogenaamde 'voorwaardelijke verplichting' in de planregels is bepaald dat bij bouwplannen moet worden voldaan aan de eisen voor de landschappelijke inpassing. In de gebruiksregels is opgenomen dat het gebruik van de gronden voor daar voorkomende bestemming(en) zonder de aanleg en instandhouding van bomen en andere beplantingen, zoals aangegeven in het beeldkwaliteitsplan in strijd is met het bestemmingsplan. Nieuwe ontwikkelingen op de terreinen moeten daarom onderbouwd worden met een inpassingsplan dat aantoont dat de ruimtelijke kwaliteit verbeterd.

Een deel van de gebieden met de bestemming "Recreatie - Recreatiewoningenterrein" heeft in de geldende bestemmingsplannen een bestemming "Bos". Deze bosgebieden zijn meer meebestemd in de nieuwe bestemming "Recreatie - recreatiewoningenterrein". Buiten de bouwvlakken voor de recreatiewoningen is in deze bestemmingen alleen bos toegestaan.

7.1.3 Bedrijfsmatige exploitatie

De terreinen moeten bedrijfsmatig geëxploiteerd worden om permanente bewoning te voorkomen of te beperken. De bedrijfsmatige exploitatie geldt niet voor de terreinen met de bestemming " Recreatie - Recreatiewoningenterrein". Hier is geen sprake van een bedrijfsmatige exploitatie vanwege het versnipperde eigendom.

7.1.4 Terreinen met de bestemming "Recreatie - Recreatiewoningenterrein"

Voor alle recreatiewoningen is een bouwvlak opgenomen. De recreatiewoning moet in dit bouwvlak staan. Binnen dit bouwvlak is één recreatiewoning toegestaan. Een recreatiewoning mag, inclusief kelder en inpandige berging, maximaal 300 m3 groot zijn.

De Vereniging de Rosengaarderweg heeft een beroep ingesteld op het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan "Rosengaardeweg". Het beroep had betrekking op de inhoudsmaat voor recreatiewoningen. Deze was vastgesteld op 300 m3, terwijl in het geldende bestemmingsplan een ruimere maat (450 m3) was opgenomen. De vereniging stelde dat de maat van 300 m3 niet paste bij de toegestane permanente bewoning. De Raad van State heeft geoordeeld dat de gemeenteraad zich redelijkerwijs heeft aangesloten bij de in de provincie Overijssel gebruikelijke inhoudsmaat van 300 m3 voor recreatiewoningen heeft aangesloten. Aan geldende bestemmingsplannen kunnen geen blijvende rechten worden ontleend. Daarnaast maakt de toegestane mogelijkheid voor permanente bewoning door de reactieve aanwijzing van de provincie Overijssel geen deel meer uit van het bestemmingsplan. De volledige uitspraak is opgenomen in Bijlage 4 Uitspraak Raad van State inhoudsmaat recreatiewoning.

7.1.5 Terreinen met de bestemming "Recreatie - Recreatiebedrijf"

Voor stacaravans en mobiele kampeermiddelen zijn geen bouwvlakken opgenomen. Deze mogen in principe op het hele terrein met de bestemming "Recreatie - Recreatiebedrijf" staan. De dichtheid is vrijgelaten om zo de ondernemer meer vrijheid te geven. Voor stacaravans, trekkershutten, tenthuisjes en experimenteerruimte geldt als voorwaarde dat ze maximaal 70 m2 groot mogen zijn, inclusief bijbehorende bouwwerken. Een aangebouwde luifel en/of veranda tot maximaal 5 m2 is toegestaan.

Op de terreinen met de bestemming "Recreatie - Recreatieterrein" zijn de bestaande recreatiewoningen toegestaan. Het maximaal toegestane aantal recreatiewoningen is aangeduid op de verbeelding. Met uitzondering van de recreatiewoningen op het terrein 'Gerner' is een bouwvlak voor de recreatiewoningen opgenomen. De recreatiewoningen mogen maximaal 300 m3 (inclusief kelder en inpandige berging) groot zijn.

7.1.6 Ruimte om te experimenteren met andere verblijfsvormen

In het bestemmingsplan is voor de terreinen met de bestemming "Recreatie - Recreatiebedrijf" de mogelijkheid opgenomen om andere typen verblijfsrecreatie als experiment uit te proberen. Per accommodatie mag maximaal 70 m2 gebouwd worden.

7.1.7 Stimuleren van duurzaam bouwen bij recreatiewoningen

In de planregels is in de bestemmingen "Recreatie - Recreatiebedrijf" en "Recreatie-Recreatiewoningenterrein" een afwijkingsbevoegdheid opgenomen die het mogelijk maakt een recreatiewoning te vergroten. De recreatiewoning mag vergroot worden naar maximaal 330 m3 (inclusief eventuele kelder of inpandig bijgebouw). Voorwaarde hiervoor is dat de recreatiewoning duurzaam wordt gebouwd: dat houdt in dat de recreatiewoning moet voldoen aan de energieprestatiecoëfficient (EPC) van 0,2 (volgens NEN 7120).

7.1.8 Centrale voorzieningen op terreinen voor recreatiebedrijven

Op de bedrijfsmatig geëxploiteerde terreinen zijn centrale voorzieningen toegestaan. In de planregels is bepaald dat de oppervlakte voor deze voorzieningen de bestaande oppervlakte + 15% mag zijn. De centrale voorzieningen bestaan uit gebouwen als een receptie, kantine, horecavoorzieningen slechtweervoorzieningen, een zwembad en gebouwen voor sanitaire voorzieningen of het onderhoud van het terrein. De voorzieningen moeten ten dienste staan van de verblijfsrecreatieve functie. Er is geen bouwvlak opgenomen.

Een deel van de centrale voorzieningen is in het verleden zelfstandig geworden. Deze voorzieningen hebben de bestemming "Sport"(fitnesscentrum bij Gerner) of "Horeca" (de horecavoorzieningen bij Gerner en Madrid). Ook het hotel/congrescentrum Mooirivier) heeft de bestemming "Horeca" gekregen. Binnen de bestemming "Horeca" zijn horecabedrijven tot en met categorie 3 toegestaan. De planregels voor deze bestemmingen zijn afgestemd op de regels uit het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Dalfsen.

7.1.9 Permanente bewoning in een aantal gevallen gedoogd

In een deel van de recreatiewoningen wordt momenteel permanent gewoond. Voor permanente woonsituaties in recreatiewoningen waarvoor in het verleden een objectgebonden gedoogbeschikking is afgegeven wordt in dit bestemmingsplan een specifieke gebruiksregeling in de regels en op de verbeelding opgenomen. Namelijk door middel van de aanduiding "specifieke vorm van wonen - permanente bewoning" opgenomen. Hiermee is bepaald dat permanente bewoning van die recreatiewoningen is toegestaan.

Voor de recreatiewoningen die vóór 1 november 2003 onafgebroken zijn bewoond kan de bewoner een persoonsgebonden omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente.

7.1.10 Waterstaatkundige dubbelfunctie voor terreinen in de uiterwaarden

Met de dubbelbestemmingen "Waterstaat - Waterstaatkundige functie" wordt voor de recreatieterreinen in de uiterwaarden geregeld dat bebouwing en bodemingrepen aan bepaalde eisen moeten voldoen. Deze eisen zijn gesteld met het doel om in de uiterwaarden de ruimte voor de afvoer van water te behouden. Hiermee wordt voorkomen dat er te veel bebouwing in de uiterwaarden komt of dat bepaalde werkzaamheden de afvoercapaciteit van de Vecht beperken. Een deel van de Vechtdijk ligt ook in het plangebied. Deze is bestemd met de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering"

7.1.11 Geen uitbreidingen van terreinen in dit bestemmingsplan

In dit bestemmingsplan is het uitbreiden van de terreinen niet meegenomen. Dit soort grote ontwikkelingen vragen om een eigen afweging in een herziening en moeten worden getoetst aan de Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving.

7.1.12 Woningen

In het plangebied komen ook een aantal woningen voor. Deze zijn overgenomen uit de geldende bestemmingsplannen. Voor het hoofdgebouw (de woning) is een bouwvlak opgenomen. In de bouwregels zijn regels voor de bouw- en goothoogte en voor de bijgebouwen opgenomen.