direct naar inhoud van 2.4 Water
Plan: Buitengebied Gemeente Dalfsen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0148.BgemDalfsen-vs01

2.4 Water

Grondwater

De waterhuishouding wordt voor een belangrijk deel bepaald door de grondwaterstanden. De grondwaterstanden en de fluctuaties daarin zijn van grote betekenis voor de water- en luchthuishouding van de grond. De grondwaterstanden kunnen worden ingedeeld in acht grondwatertrappen. Deze grondwatertrappen worden gedefinieerd door de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) en de gemiddelde laagste grondwaterstand (GLG).

De afwisseling in grondwaterstanden is in de gemeente Dalfsen vrij groot, samenhangend met de bodemsamenstelling en het microreliëf. Daarbij is sprake van vrij grote overgangen op korte afstanden. Aan weerszijden van de Vecht, op de oeverwallen en de stroomruggen, komen voornamelijk de grondwatertrappen zeven (GHG 80-140 cm-mv - GLG > 120cm -mv) en acht (GHG > 140 cm-mv) voor. Verder van de Vecht af, in het zuiden van de gemeente Dalfsen, zijn de grondwatertrappen zes, zeven en acht aanwezig. Nabij het Overijssels Kanaal is sprake van grondwatertrap vier. In het noorden van de gemeente is grondwatertrap vier overheersend.

Oppervlaktewater

De afwatering van het oppervlaktewater vindt plaats via verschillende watergangen. Binnen de gemeente Dalfsen is de afwatering westelijk georiënteerd. Het plangebied wordt doorsneden door de Vecht. Echter vindt er vrijwel geen afwatering plaats op de Vecht.. Door de hoge ligging van de gronden aan weerszijden van de Vecht vind de natuurlijke afwatering van de gronden ten noorden van de Vecht plaats in noordwestelijke richting en van de gronden ten zuiden van de Vecht in zuidwestelijke richting. Het waterbeheersingssysteem sluit hierop aan. Er zijn naast het Vechtsysteem drie oppervlaktewatersystemen te onderscheiden. Het gebied ten oosten van de Veldweg, ten noorden van de Vecht watert af op de Dedemsvaart
en uiteindelijk via het gemaal Streukel (bij hoog buitenwater via het gemaal Galgenrok en een deel via gemaal Streukelerzijl) op het Zwarte Water. Het gebied ten westen van de Veldweg, ten noorden van de Vecht watert via het gemaal Streukel bij Hasselt af op het Zwarte Water. Het gebied ten zuiden van de Vecht tenslotte watert af op het Overijssels kanaal en de Nieuwe Wetering.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen watergangen en hoofdwatergangen. De watergangen zorgen voor de ontwatering en afwatering op perceelsniveau (kleinste eenheid) en de hoofdwatergangen verzorgen de afwatering (en eventueel ook wateraanvoer) van grotere aaneengesloten eenheden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0148.BgemDalfsen-vs01_0009.jpg"

Bron: Integraal waterplan Dalfsen

In het plangebied liggen een aantal waterlichamen, zoals gedefinieerd in de Kaderrichtlijn Water (KRW), het betreffen: Dedemsvaart, de Buldersleiding, Steenwetering, Groote Grift, Stouwe, De Vecht, Emmertochtsloot, Marswetering, Dalmsholterwaterleiding en het Overijssels Kanaal.