direct naar inhoud van 4.3 Beeldkwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Wensink-Noord, herziening Stationsstraat 72
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03

4.3 Beeldkwaliteit

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03_0006.jpg"

Figuur 4 Huidig beeld

Huidig beeld

Het plangebied, de Stationsstraat 72, ligt aan één van de oude uitlopers van het dorpscentrum van Borne. De bebouwing is zeer divers, zowel qua architectuur als qua schaal en functie. Aan de westkant wordt het perceel begrensd door de tuin van Villa Meijling. Aan de oostzijde loopt de Dunantstraat en aan de zuidzijde wordt het gebied ingesloten door de tuinen van de woningen aan de Pasteurstraat.

De Stationsstraat is een van de uitlopers van het centrumgebied. De bebouwing kenmerkt zich vanaf de Grotestraat tot aan de Dunantstraat door kleinschalige lintbebouwing met gesloten gevelwand en kleine korrel. Tussen de Dunantstraat en de Europastraat is de bebouwing aan de Stationsstraat grootschaliger en worden de gebouwen omzoomd door grote tuinen. Een aantal van de grote villa's behoren tot het historisch erfgoed van Borne.

De bebouwing langs de Dunantstraat en de Pasteurstraat heeft een overwegend kleine korrel. De woningen hebben een bouwhoogte van twee lagen met of zonder kap.

De bestaande bebouwing binnen het plangebied, is afwijkend ten opzichte van de bebouwing in de omgeving. De architectuurstijl, het gevelbeeld en de bouwhoogte sluiten niet aan op de omliggende bebouwing. De bebouwing op het perceel is één bouwlaag zonder kap. Enkel qua gevellengte en positie op de kavel sluit de bebouwing aan bij de bebouwing op de omliggende percelen.

Het terrein rondom de bebouwing is groen van karakter. Enkele historische karakteristieke bomen markeren de grenzen van het terrein, waarbij de bomen aan de Stationsstraat dominant en medebepalend voor het straatbeeld zijn.

Een deel van het perceel is verhard en wordt gebruikt voor parkeren. De achterzijde van het plangebied grenst aan de achtertuinen van de rijbebouwing aan de Pasteurstraat. Een hoge haag over de gehele lengte van het perceel zorgt hier voor de nodige visuele afscherming. Ook de perceelsgrens aan de zijkant wordt afgeschermd met een haag.

Nieuw bouwplan

Het plangebied valt onder gebied H4.2 van de vigerende Welstandsnota. Voor de ontwikkeling van deze locatie is een afwijkende beeldkwaliteit gewenst. De uitgangspunten hiervoor zijn opgenomen in een beeldkwaliteitplan voor het betreffende plangebied, waaraan het nieuwe bouwplan aan moet voldoen.

De bebouwing voegt zich door de statige opbouw, de bouwhoogte van drie lagen en de iets terug liggende, op de weg gerichte rooilijn, goed tussen de overige grootschalige bebouwing aan de Stationsstraat. De keuze voor een grootschalig gebouw op deze locatie versterkt de overgang van kleinschalige lintbebouwing naar grootschalige, vrijstaande bebouwing in het groen vanaf de Dunantstraat richting het spoor.

De bebouwing heeft geen kap, wat aansluit bij de appartementencomplexen in de omgeving.

Door de openbare functies in de plint van het gebouw, wordt de diversiteit van functies aan de Stationsstraat doorgezet en levert het gebouw een bijdrage aan de levendigheid van het straatbeeld.

De bouwmassa is opgebouwd uit een hoofdgebouwmassa, die gericht is op de Stationsstraat, met daarachter een daaraan gekoppeld bouwvolume. Door een inspringende gevelwand, wordt de hoofdgebouwmassa van de achter liggende massa onderscheiden en is het gebouw duidelijk op de Stationsstraat georiënteerd.

  • De voorgevel van het gebouw is overwegend symmetrisch en is opgebouwd uit meerdere segmenten, die samen de voorgevel vormen. De raampartijen van het middenstuk van de voorgevel worden doorgezet in de twee buitensegmenten, waardoor er eenheid ontstaat tussen de verschillende segmenten in de gevel.
  • De voorgevel heeft een overwegend horizontale gevelgeleding, die door de belijning in het metselwerk wordt geaccentueerd.
  • De entree wordt geaccentueerd door middel van een terugliggend geveldeel met een klein puntdakje.
  • De balkons en de luifel boven de hoofdentree zijn onderdeel van het totaalontwerp van het gebouw.
  • Behalve een representatieve voorkant aan de Stationsstraat, heeft het gebouw ook representatieve gevels aan de overige zijden.
  • De voorzijde van het terrein wordt volledig verhard. Dit sluit aan bij de inrichting van de entree van het gebouw van woonbeheer. Aan de zij- en achterkanten van het gebouw wordt het terrein opnieuw ingericht met groene elementen. De bestaande bomen zullen worden gekapt. Alleen de karakteristieke linde op de hoek van het perceel blijft behouden. Deze boom accentueert het straatprofiel van de Stationsstraat en past bij het statige karakter van de omliggende panden. De tweede linde op het perceel wordt wel gekapt, zodat de entree van het gebouw dominant aanwezig is in het straatbeeld.

Op basis van bovenstaande beschrijving kan geconcludeerd worden dat de nieuwe bebouwing aan de Stationsstraat 72 te Borne voldoet aan het Beeldkwaliteitplan voor deze locatie.