direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Wensink-Noord, herziening Stationsstraat 72
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Woonvisie

De woningvoorraad van Borne is niet alleen permanent onderhevig aan vernieuwing en verbetering, maar wordt de komende jaren tevens uitgebreid. Zoals in de Omgevingsvisie van Overijssel omschreven is gaat inbreiding voor uitbreiding. Het plan speelt hier volledig op in door gehele nieuwbouw te realiseren op de plek waar nu nog een verouderd pand staat.

Borne biedt ruimte aan zowel de lokale als een deel van de regionale woningbehoefte.

Borne kiest in de gemeente voor de toevoeging van woningen met hoge kwaliteit voor alle doelgroepen. Die kwaliteitsverbetering geldt eveneens voor de bestaande voorraad. De gemeente stelt zich tot doel om mensen van binnen en buiten Borne de kans te bieden een volledige wooncarrière op te bouwen. Binnen de bestaande wijken worden woningen toegevoegd met hoge kwaliteit. Naast gemeentelijke volkshuisvestingstaken wordt daarbij de leefbaarheid van de wijken en buurten meegenomen.

Borne is aantrekkelijk voor alle doelgroepen. Zowel voor jongeren, jonge gezinnen als senioren uit verschillende inkomensgroepen heeft Borne veel te bieden. Borne hecht waarde aan een gedifferentieerde bevolkingssamenstelling in de verschillende wijken.

Gedifferentieerde wijken

De Bornse wijken hebben elk hun eigen karakter en woonmilieu op basis van de bouwperiode, stedenbouwkundige opzet, beschikbare voorzieningen en aanwezig groen. Ondanks het feit dat de inwoners het wonen in Borne positief waarderen, is er sprake van veranderende woningbehoeften, onder andere vanwege zich voordoende wijzigingen in de bewonerssamenstelling.

• Om de beschikbaarheid van betaalbare woningen voor lagere inkomens te garanderen bestaat 20% van het bouwprogramma uit sociale huur- en koopwoningen.

• Met een gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van een woonservicezone, zal tijdig worden ingespeeld op eventueel benodigde aanpassingen in het kwaliteits- en voorzieningenniveau van verschillende wijken, waardoor de leefbaarheid wordt gehandhaafd of zelfs vergroot. Daarbij gaat het vooral om de speel- en onderwijsvoorzieningen, het aan vergrijzing en huisvesting van bijzondere doelgroepen gerelateerde dienstenen welzijnsaanbod, de parkeer en verkeerssituatie en de groenvoorzieningen.

• Bij het realiseren van woonservicezones wordt de aanpak op wijk- en dorpsniveau integraal afgestemd met de bewoners, de corporatie en de welzijns- en zorgaanbieders. Om het woningaanbod in de wijken optimaal te laten aansluiten bij de zich voordoende vraag en benodigde kwaliteit, zullen veelal woningen worden verbeterd of aangepast aan de zorgvraag. Ook bij (vervangende) nieuwbouw zullen kansen worden benut om het woningaanbod af te stemmen op de aanwezige zorgvraag.

• Om het voor senioren mogelijk te maken in, of in de buurt van, hun huidige woonomgeving te blijven wonen, worden woningen zoveel mogelijk aangepast of vervangen door levensloopbestendige woningen. Hiertoe worden afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Het gemeentelijk beleid is erop gericht om bij de noodzaak van ingrijpende woningaanpassingen zo mogelijk te verhuizen naar reeds aangepaste woningen.

• Vooral bij nieuwbouw in de bestaande kern wordt nadruk gelegd op het realiseren van nultreden woningen.

Duurzaamheid en energiebesparing

De gemeente Borne kent in haar beleid met betrekking tot het wonen een hoge prioriteit toe aan duurzaamheid en energiebesparing. Daarbij gaat het naast het bouwen van nieuwe woningen vooral ook om verbeteringen in de bestaande voorraad. de energiecomponent vormt een groeiend aandeel in de totale woonlasten en verwacht wordt dat dit in de toekomst nog verder zal toenemen. Verkopers en verhuurders van woningen zijn sinds 2008 verplicht een energielabel te tonen, waarmee potentiële kopers en huurders de energiekwaliteit van een woning kunnen laten meewegen in uiteindelijke koop- of huurbeslissing.

• Het streven is er opgericht om in 2015 een aanzienlijk deel van de woningvoorraad op energielabel B te krijgen. Om dit te kunnen bereiken worden enerzijds afspraken met de corporatie gemaakt en worden anderzijds stimuleringsmaatregelen genomen ten behoeve van de particuliere voorraad. Bij nieuwbouwwoningen zal energiezuinig en zo mogelijk energieneutraal bouwen worden gestimuleerd.

Plan

De voorgestelde ontwikkeling past binnen de woonvisie van de gemeente Borne. Appartementen worden gecombineerd met verschillende functies op de begane grond, op deze manier wordt er voor gezorgd dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. Deze combinatie van zowel zorgfuncties als wonen draagt bij aan de differentiatie. De bouw zoals gepland aan de Stationsstraat 72 past in het woningbouwprogramma van de gemeente Borne.