direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Bestemmingsplan Wensink-Noord, herziening Stationsstraat 72
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpWNhz001-ow03

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 ontstaansgeschiedenis

Borne is één van de oudste plaatsen in Twente. Het oudste archiefstuk waarin de naam Borne (Burgunde) vermeld wordt dateert uit 1206. Het dorp is ontstaan aan de Meijershof. Dit hof was samen met omliggende erven en gronden eigendom van de Bisschop van Utrecht. Borne is in de loop der tijd gegroeid door de bloei van de textielindustrie in Twente. Hierbij waren vooral de huisnijverheid en de handel in turf in de 17e eeuw belangrijk. De industrialisatie en de mechanisatie aan het begin van de 19e eeuw zorgden opnieuw voor een groei van de Bornse textielnijverheid. De laatste jaren is Borne steeds meer in de richting van Hengelo gegroeid en behoort het tot de Netwerkstad Twente.

2.2.2 bebouwingsstructuren en -typologieën

De Stationsstraat is een uitloper van een eslint. De uitlopers van eslinten zijn kleine clusters van bebouwing direct aan de kern gelegen als uitloper van de verdichting in de dorpskern of als buurtschap aan het lint.

De bebouwing in de uitloper verschilt minimaal van dat in het dorpsgebied.

2.2.3 wegenstructuur (verschillende typen en/of categorieën wegen, parkeren, etc.)

Zoals in de vorige paragraaf beschreven is de Stationsstraat oorspronkelijk een uitloper van het dorp Borne. Nu is het vooral in gebruik als ontsluitingsweg voor het centrum van Borne. Dichtbij het plangebied kruist de Stationsstraat de Europastraat en de Parallelweg. Dit is een weg die veel wordt gebruikt door mensen die in Borne moeten zijn of die zich binnen Borne verplaatsen.

2.2.4 groen

Het plangebied bevindt zich in een groen opgezette omgeving. Dit kenmerkt zich aan de noordkant door de ruim opgezette groen strook gelegen aan de Stationsstraat richting het centrum. Dit groen zet zich door in de Europastraat en de Parallelweg.

2.2.5 waterstructuur en -systeem (A-watergangen, waterkeringen, etc.)

In het plangebied wordt het water afgevoerd met een gemengd rioolsysteem. Ter hoogte van de Stationsstraat is in het voorjaar van 2011 een gescheiden rioleringssysteem aangelegd om het het hemelwater en afvalwater apart in te zamelen en te transporteren. Vanwege de waterhuishoudkundige voorzieningen en de ruimtelijke structuur is het plangebied zeer makkelijk af te koppelen.

2.2.6 waardevolle elementen (monumenten, archeologische gebieden, etc.)

Aan de zuidwestkant van het plangebied staat de monumentale Villa Meijling. Het plangebied bevindt zich op de archeologische verwachtings- en advieskaart voor een deel in een gebied met geen verwachtingenen in percelen en bebouwing.