direct naar inhoud van 4.2 Ontwikkelingen
Plan: Stroom Esch
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpSE2010-vg01

4.2 Ontwikkelingen

Het bestemmingsplan maakt drie ontwikkelingen mogelijk: de uitbreiding van de supermarkt en de bloemenkoepel aan de Dorsmolen en de realisatie van een fiets/voetgangersbrug tussen de wijken Stroom Esch en Bornsche Maten.

Ten zuiden van het plangebied wordt de ontwikkeling Bornsche Maten gerealiseerd. In een periode van ongeveer 12 jaar worden er hier 2.700 woningen gebouwd. De ontwikkeling Bornsche Maten staat los van de wijk Stroom Esch. Wel zal een langzaamverkeersverbinding gerealiseerd worden tussen de twee woonwijken middels een brug over de Bornse Beek.

In het bestemmingsplan Bornsche Maten uitwerkingsplan Landgoed Wildiek is opgenomen dat er een oeververbinding moet plaatsvinden tussen het landgoed Wildiek en de Stroom Esch. De doelstelling voor de doorsteken en de oeververbindingen was al in eerdere plannen vormgegeven namelijk in het Structuurplan Uitbreiding Borne: 'door de ontwikkeling van Landgoed Wildiek wordt de unieke ruimtelijke en visuele relatie tussen Oud Borne en het kampenlandschap in stand houden', het Masterplan Bornsche Maten: 'Landgoed Wildiek wordt een landschapspark, met behoud van aanwezige boerderijen en beplantingen in een meer authentiek landschapsdecor. Het park moet voldoen aan het zicht op Oud Borne en de verbindingen tussen Borne en het landelijk gebied (recreatief, ecologisch en hydrologisch). Fiets en wandelroutes door het park moeten een goede verbinding garanderen met niet alleen het landelijk gebied maar ook met de wijk Stroom Esch'.

De bruggen zijn wenselijk om de verbinding met de Stroom Esch en daarmee het openbare karakter van het plangebied te waarborgen. Zoals hierboven in diverse plannen is beschreven, is telkens aangegeven dat het plangebied een unieke ruimtelijke en visuele relatie moet vormen tussen Oud Borne, de Stroom Esch, de Bornsche Maten en het kampenlandschap richting de Deurningerbeek. De relatie met de omgeving vindt niet alleen plaats door de ligging van en het zicht op het plangebied. De verbondenheid wordt in het bijzonder bereikt door fiets- en wandelroutes door het plangebied.