direct naar inhoud van 6.4 Archeologie
ontwerp
NL.IMRO.0147.BpCTpb001-ow01

6.4 Archeologie

Algemeen

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in ht plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

Onderhavige locatie is gelegen in de historische kern van Borne. Op basis van de Archeologische Verwachtingskaart gemeente Borne (vastgesteld d.d. 30 juni 2009) is er sprake van een hoge archeologische verwachtingswaarde voor resten uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd, die in verband staan met bewoning in een historische kern.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpCTpb001-ow01_0013.png"

Figuur 6.2: Uitsnede archeologische verwachtings- en advieskaart gemeente Borne

Het bijbehorende beleidsadvies bij een locatie binnen de de 'historische kern' is dat archeologisch onderzoek gewenst is bij bouwwerken groter dan 100 m2 en bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Gelet echter op het feit dat de uitbreiding kleiner is dan 100 m2, geldt vrijstelling en kan een archeologisch onderzoek achterwege blijven.