direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bornsche Maten, Uitwerkingsplan Singelwonen, deelgebied Wilde Wonen
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBMuw003-vg01

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Uitbreiding Borne

  • Aan de oostkant van Borne is het nieuwe woongebied de Bornsche Maten geprojecteerd.
  • Er wordt uitgegaan van ongeveer 2.700 woningen in de Bornsche Maten. Stedelijke dichtheden zijn niet gewenst. De Bornsche Maten wil voorzien in de Twentse behoefte aan groenstedelijke en landelijke woonmilieus, gericht op midden- en hoge inkomens.
  • De nieuwe woonwijk krijgt een landelijk karakter, doordat de natuur zichtbaar wordt.
  • De integratie van de Bornsebeek heeft een natuurontwikkelings-, een recreatieve en een visueel-ruimtelijke functie.
  • De beken maken onderdeel uit van een brede groenstructuur. Op deze wijze kunnen herkenbare woonbuurten van een beperkte omvang worden gecreëerd, die optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige landschappelijke kwaliteiten.
  • In het woongebied wordt water gescheiden op basis van kwaliteit.
  • De groene bufferzone is bedoeld als een merkbare scheiding tussen Borne en Hengelo.
  • De Bornsche Maten is vooral gericht op de voorzieningen van het huidige Borne.
  • De Bornsche Maten wordt mogelijk aangesloten op het Hoogwaardig Openbaar Vervoersnetwerk.

Het wonen in De Bornsche Maten kenmerkt zich door de vele uitloopmogelijkheden naar het buitengebied. Het aantrekkelijke landschap is op vele plaatsen vanuit de wijk te zien. In dit gebied wordt tevens de Bornsebeek geïntegreerd die de verschillende buurten geleed. De nieuwe woonwijk krijgt een landelijk karakter, doordat de natuur zichtbaar wordt. Naast geleding van de wijk heeft dit water ook een natuurontwikkelings-, een recreatieve en een visueel-ruimtelijke functie. De beken maken onderdeel uit van een brede groenstructuur. Op deze wijze kunnen herkenbare woonbuurten van een beperkte omvang worden gecreëerd die optimaal gebruik kunnen maken van de aanwezige landschappelijke kwaliteiten. Het nieuwe woongebied kenmerkt zich doordat het oppervlakte ‘niet-uitgeefbaar’ verhard terrein (straten en pleinen) relatief laag is ten opzichte van het onverharde terrein (openbaar groen, tuinen en oppervlaktewater).

Masterplan Bornsche Maten

Het planconcept voor de Bornsche Maten is vastgelegd in het Masterplan Bornsche Maten (zie afbeelding 3.1). De hoofdstructuur bestaat uit een duurzaam raamwerk dat is samengesteld uit het centraal gelegen Bornsche Beekpark, het Park Oud Borne als overgang naar het landschap, een bufferzone tussen Hengelo en Borne en een combinatie van waterlopen, groenzones, oude landwegen, nieuwe fietsroutes en bebouwingswanden. De hoofdstructuur begeleidt de verstedelijking en omkadert de zeven verschillende woonbuurten die in de Bornsche Maten worden gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpBMuw003-vg01_0003.jpg"

Afbeelding 3.1 Masterplan Bornsche Maten

Singelwonen

De buurt 'Singelwonen' is de meest zuidelijk woonbuurt van de reeks langs het Bornsche Beekpark. De buurt is gelegen aan de hoofdentree van Borne en vormt tevens de overgang naar bedrijvenpark Westermaat (Hengelo). De woonbuurt voorziet in circa 200-300 woningen. Het woonmilieu is modern en gevarieerd, verlopend van intensief stedelijk nabij de hoofdontsluiting naar extensief aan de groene bufferzone.

De wijk grenst aan de noordzijde aan de Vossenbeek. Deze beekloop wordt niet als een natuurlijke beek vormgegeven, maar juist als een meer gecultiveerde singel met licht gebogen lijnvoering en plaatselijk een verbreding. Deze curve wordt herhaald in de verkaveling van de woonbuurt. De licht gebogen straten worden breder richting bufferzone, waardoor het groen in de straten kan doordringen: groene singels (met wadi's en boombeplanting).

De tweede beekloop in deze woonbuurt, de Hesselerbeek, wordt eveneens vormgegeven als een meer gecultiveerde singel met een veel smaller profiel dan de Vossenbeek. De relatie tussen woningen en het water kan hier aan één zijde heel direct zijn: wonen aan of half op het water.

De singel moet worden gecombineerd met een buurtontsluitingsweg en de in te passen HOV-structuur (Hoogwaardige Openbaar Vervoer). Aan de zuidzijde van deze singel ligt een woonblok dat als een compact stedelijk blok kan worden vormgegeven. Dit blok markeert, samen met een woongebouw aan de westzijde van de Bornsebeek de entree tot Borne, vanuit Hengelo en de A1. Het zuidelijk blok van de buurt Singelwonen moet een helder gebaar vormen naar de hoofdentree van Borne toe.

Bestemmingsplan Bornsche Maten

De stedenbouwkundige hoofdstructuur zoals beschreven in het Masterplan Bornsche Maten heeft een juridische vertaling gekregen middels het bestemmingsplan 'Bornsche Maten' dat op 28 oktober 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld en op 31 oktober 2006 door Gedeputeerde Staten is goedgekeurd.

Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan 'Bornsche Maten' stond voor een groot deel van de woonwijk de nadere invulling nog niet vast. Het bestemmingsplan kreeg daarom een globaal karakter en werd met het oog op flexibiliteit voor een groot deel voorzien van een uitwerkingsplicht. Ter plaatse van het plangebied geldt de bestemming 'Uit te werken Wonen (UW)'. Daarnaast geldt de aanduiding 'beek' ter plaatse van de Hesselerbeek, de aanduiding 'archeologische lokatie' en de aanduiding 'bufferzone' ten zuidoosten van het plangebied.