direct naar inhoud van 1.4 Ruimtelijke structuur
Plan: Buitengebied Borne, herziening sportpark Zenderen
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBGhz011-ow01

1.4 Ruimtelijke structuur

1.4.1 Ontstaansgeschiedenis

Binnen de gemeente Borne ligt het dorp Zenderen.

De marke Zenderen, midden in Twente gelegen, wordt als Sindron genoemd in het Herberegister in de tiende eeuw, zo'n 1100 jaar geleden. Van Sindron, Sinderen en Senderen wordt uiteindelijk de huidige naam Zenderen gebruikt. Er is een theorie die ervan uitgaat dat de naam Sindron te maken heeft met sintels, oftewel ijzererts. Deze ijzererts kwam en komt nog steeds voor in de grond en diende als grondstof voor het maken van ijzer. Bewijzen zoals een smidse zijn echter niet gevonden.

In de marke Zenderen komen we tevens de namen Voor Zenderen, Achter Zenderen, Hondenhoek, Kattenhoek, Elhorsterhoek, Tusveld en Bi den Broke (Bornerbroek) tegen.

De marke was het knooppunt van diverse postroutes, onder andere van Oldenzaal naar Zwolle en lag op de handelsroute Deventer-Hannover. Zenderen wordt doorsneden door de Bornsebeek en de Azelerbeek, waarover turf werd vervoerd. (bron: www.zenderen.com)

Een belangrijke rol in de ontwikkeling van Zenderen en Hertme speelde de voormalige havezate Weleveld. Deze havezathe ligt zo'n anderhalve kilometer ten oosten van Zenderen, op de hoek van de Hertmerweg en de Oude Bieffel en werd omstreeks 1300 als eerste huis gebouwd.

Zenderen nu
Zenderen kent ongeveer 1.400 inwoners, die met elkaar een hechte gemeenschap vormen. Het verenigingsleven en ‘noaberschap’ zijn belangrijke items in het kerkdorp. Er is een actieve dorpsraad die namens de gemeenschap de contacten onderhoud met het gemeentebestuur en voortdurend streeft naar verbetering.

1.4.2 Bebouwingsstructuren en -typologieën

Omschrijving stedenbouwkundige opzet

Het sportpark grenst direct aan de (woon)bebouwing aan de Hoofdstraat en Hoge Maat (zuid en oostzijde van het plangebied) in Zenderen. Deze bebouwing herbergt overwegend een woonfunctie. Het gaat hierbij om twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen. Bij entree van het sportpark is tevens een horeca-inrichting gesitueerd. Op grond van het geldende bestemmingsplan "Kom Zenderen" mag de goothoogte niet meer bedragen dan 6 m.De bouwvlakken voor een vrijstaande woning hebben een diepte van 15 m. Voor halfvrijstaande woningen geldt een diepte van het bouwvlak van 12 m. De dakhelling bedraagt maximaal 60 graden.

Aan de zuidzijde van het van het plangebied ligt een horeca-inrichting. Deze inrichting is positief bestemd en heeft de bestemming 'Dienstverlening'. Binnen deze bestemming zijn de bestaande kantoren, winkels, maatschappelijke voorzieningen en horecabedrijven toegelaten. Deze functies mogen gecombineerd worden met de woonfunctie voor zover deze aanwezig was ten tijde van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan "Kom Zenderen" (zie figuur 1.3).

Naast een horeca-inrichting zijn ook andere bedrijven in de omgeving aanwezig. Deze liggen eveneens ten zuiden van hett plangebied. De bij het plangebied voorkomende bedrijven zijn positief bestemd. De bedrijven met een geringe milieuhinder behorende tot milieucategorie 1 of 2 zijn algemeen bestemd, zodat na eventuele sluiting en/of verplaatsing andere bedrijven met een geringe milieuhinder (milieucategorie 1 en 2) zich hier kunnen vestigen.

De bedrijfsbestemming mag gecombineerd worden met een bedrijfswoning, voor zover deze aanwezig is ten tijde van terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Tevens is detailhandel in ter plaatse vervaardigde goederen als ondergeschikte nevenactiviteit hier toegestaan.

Aan de noord- en westzijde grenst het plangebied aan het landelijkgebied van de gemeente Borne.

1.4.3 Wegenstructuur

Zoals hiervoor is beschreven, is de N743 de belangrijkste verbinding tussen Hengelo, Borne en Almelo. In Zenderen is de weg bekend onder de naam Hoofdstraat. Het Sportpark heeft het adres Hoofdstraat 44. De Zenderensestraat en Almelosestraat zijn de benamingen van de N743 tussen Borne en Zenderen en Zenderen en Almelo.

Buiten de bebouwde kom van Zenderen bedraagt de maximale snelheid 80 km per uur. In Zenderen geldt een maximum snelheid van 50 km per uur.

1.4.4 Groen en ecologie

Met de aanleg van het kunstgrasveld worden geen andere groene voorzieningen aangetast. De lichtmasten worden langs het hoofdveld binnen de grenzen van het sportpark geplaatst. Hiermee gaan geen ecologische of groene belangen verloren.

1.4.5 Waterstructuur en -systeem

Met de plaatsing van de lichtmasten worden de bestaande waterstructuren en -systemen niet aangetast.

1.4.6 Archeologie en monumenten

Archeologie

In het plangebied komen verschillende archeologische waarden voor. Het plangebied is gelegen binnen de aanduiding 'dekzandhoogten en -ruggen met een plaggendek'. Daarnaast ligt het grootste gedeelte van het plangebied binnen de aanduiding 'beekdalen en overige laagten'. Verder ligt het plangebied binnen een bufferzone van een oud erf. In figuur 1.5 is een fragment van de archeologische verwachtingswaardenkaart van de gemeente Borne weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0147.BpBGhz011-ow01_0005.jpg"

Figuur 1.5) Archeologische verwachtingskaart (RAAP), blauw omcirkeld het plangebied

Hierna worden de betreffende onderdelen beschreven en wordt tevens het daarbij behorende beleidsadvies verwoord.

Dekzandhoogten en -ruggen

Archeologische verwachting:

Hoog voor archeologische resten uit alle perioden. Archeologische resten afgedekt door een plaggendek > 50 cm en daardoor minder kwetsbaar voor bodemingrepen. Archeologische resten hierdoor goed geconserveerd.

Beleidsadvies:

Archeologisch onderzoek noodzakelijk in plangebieden groter dan 2.500 m² bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Voor gebieden kleiner dan 2.500 m² geldt vrijstelling voor archeologisch onderzoek.

Beekdalen en overige laagten

Archeologische verwachting:

Laag voor archeologische resten uit alle perioden. Hoofdzakelijk archeologische resten die in verband staan met beekdalgebonden activiteiten, zoals bruggen, voordes, watermolens etc. en mogelijk archeologische resten, bijvoorbeeld afvaldumps, die in verband staan met bewoning op nabij gelegen hoge gronden. Verder diverse categorieën losse vondsten.

Beleidsadvies:

Vrijstelling voor archeologisch onderzoek in plangebieden met uitsluitend een lage archeologische verwachting. Archeologisch onderzoek noodzakelijk in plangebieden groter dan 2500 of 5000 m² wanneer er sprake is van een plangebied met onderzoeksverplichting vanwege de aanwezigheid van zones met een hoge en/of middelmatige archeologische verwachting.

Nat gebied met kleiige beekafzettingen

Archeologische verwachting:

afhankelijk van onderliggende verwachtingszone. Verhoogde kans op goed geconserveerde organische resten.

Beleidsadvies:

afhankelijk van onderliggende verwachtingszone

Bufferzone rond een oud erf

Archeologische verwachting:

Hoog voor archeologische resten uit de Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Overige kenmerken afhankelijk van onderliggende verwachtingszone.

Beleidsadvies:

Archeologisch onderzoek noodzakelijk in plangebieden groter dan 2.500 m² bij bodemingrepen dieper dan 40 cm. Voor gebieden kleiner dan 2.500 m² geldt vrijstelling voor archeologisch onderzoek.

Monumenten

In het plangebied zijn geen gemeentelijke/rijksmonumenten aanwezig.

De oppervlakte die nodig is voor de zes lichtmasten overschrijdt de oppervlakte van 2.500 m² niet. Uit de waarden en de daaraan gekoppelde beleidsadviezen volgt dat vrijstelling van de onderzoeksplicht geldt.