direct naar inhoud van 6.4 Bestemmingen
Plan: Buitengebied Borne, herziening Landinrichting
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBGhz006-ow03

6.4 Bestemmingen

Het herinrichtingsplan voor de Deurningerbeek is vrij gedetailleerd uitgewerkt, maar het is mogelijk dat voor of tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden blijkt dat zaken toch anders moeten worden ingericht dan voorzien. Om die reden is besloten wat meer flexibiliteit in het bestemmingsplan op te nemen. Dat heeft zich in de regels vertaald in vrij ruime bestemmingsomschrijvingen en een toegevoegde wijzigingsbevoegdheid in de Algemene wijzigingsregels. Met deze wijzigingsbevoegdheid kunnen, indien dit wenselijk wordt geacht in het kader van de Landinrichting, bestemmingen worden gewisseld voor andere in dit plan opgenomen bestemmingen. Verder is voor de Uitvoeringscommissie een uitzondering opgenomen ten aazien van een aantal omgevingsplichtige werken en werkzaamheden welke zijn opgenomen in de bestemmingen 'Agrarisch met waarden' en 'Natuur'. De uitzondering is niet opgenomen in de dubbelbestemmingen (rioolpersleiding en archeologie).

Uiteraard geldt deze extra flexibiliteit enkel voor gronden die binnen het plangebied van dit bestemmingsplan zijn gelegen. De extra flexibiliteit vervalt zodra het onderhavige bestemmingsplan is vervangen door het momenteel in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Buitengebied. In dat bestemmingsplan wordt de definitieve inrichting vastgelegd.

Het plan kent in totaal tien bestemmingen. Deze worden hierna kort toegelicht.

Agrarisch met waarden
Gronden voorzien van deze bestemming zijn bestemd voor een duurzame agrarische bedrijfsuitoefening en een aantal andere buitengebied-gerelateerde zaken, waaronder de bescherming van landschapswaarden.

Voor gronden voorzien van de functieaanduiding:

  • 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - beplantingselementen' is een omgevingsvergunning vereist voor het vellen en rooien van houtgewas;
  • 'specifieke vorm van agrarisch met waarden - hoogteverschillen' is een omgevingsvergunning vereist voor het afgraven, ophogen en egaliseren van gronden.

In dit bestemmingsplan is deze bestemming voornamelijk toegekend aan delen van de beken die zijn komen te vervallen en niet een Natuurbestemming hebben gekregen.

Natuur
Natuurgebieden zijn in het algemeen kwetsbare gebieden. Daarom worden in deze terreinen geen activiteiten toegestaan die het natuurlijk karakter aantasten. De gronden waarop in dit bestemmingsplan de bestemming 'Natuur' is gelegd betreffen in de meeste gevallen toekomstig natuurlijk grasland.

Verkeer
Op gronden voorzien van deze bestemming zijn de gebruikelijk verkeer-, parkeer, groen- en aanverwante voorzieningen toegestaan. De beken voorzien van de bestemming 'Water' kruisen een aantal wegen welke zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer'. Daar waar hiervan sprake is is de bestemming 'Verkeer' van de betreffende weg weergegeven.

Water
Retentie is van belang om bij piekafvoeren water vanuit de beken tijdelijk op agrarische gronden te laten vloeien. Bij piekafvoeren van de beken kunnen deze gronden worden gebruikt om tijdelijk oppervlaktewater te bergen. Dit sluit goed aan op het beleid om gebiedseigen water zo lang mogelijk vast te houden. Na het hoogwater kan het water weer worden afgevoerd via de normale routing.

Leiding - Riool
Conform de gemeentelijke standaard-regels zijn gronden met daarin een rioolpersleiding voorzien van deze dubbelbestemming. Vlakken voorzien van deze bestemming hebben een breedte van 6 meter, conform artikel 24.1.1.d van bestemmingsplan Buitengebied 2004.

Op gronden voorzien van deze bestemming mag in het geheel niet worden gebouwd, tenzij na advies van de leidingbeheerder vrijstelling wordt verleend. Ook geldt binnen de veiligheidszone een aanlegvergunningplicht voor werkzaamheden in de grond die tot een beschadiging van de leiding kunnen leiden dan wel het onderhoud aan de leiding belemmeren. Ook een aanlegvergunning kan slechts worden verleend na advies van de leidingbeheerder.

Waarde - Archeologie 1, Waarde - Archeologie 2 en Waarde - Archeologie 4
Nederland heeft zich geconformeerd aan het Verdrag van Valletta (Malta). Dit betekent dat moet worden gestreefd naar het behoud van het archeologisch erfgoed in de bodem. Aan de volgende terreinen wordt in het bestemmingsplan bescherming geboden:

  • archeologische vindplaatsen met een hoge archeologische waarde en archeologische betekenis;
  • gebieden met een hoge en middelmatige/middelhoge archeologische verwachtingswaarde.

Laatstgenoemde gebieden vallen vrijwel samen met de belangrijkste essen in het landschap. Bescherming vindt plaats door middel van een omgevingsvergunningenstelsel. Dat wil zeggen dat werken en werkzaamheden in de bodem, die kunnen leiden tot aantasting van archeologische waarden, omgevingsvergunningplichtig zijn.

In het onderhavige bestemmingsplan zijn ter bescherming van archeologische waarden de bestemmingen Waarde – Archeologie 1, Waarde – Archeologie 2 en Waarde – Archeologie 4 opgenomen. Deze zijn gelegen op gronden die in het bestemmingsplan Buitengebied van Borne eveneens archeologische bescherming genieten.

Waarde – Archeologie 1 geldt voor gebieden met een hoge verwachtingswaarde. Bouwen mag ten behoeve van archeologisch onderzoek. Voor bouwen geldt een afwijkingsbepaling waarbij bouwen mogelijk is na archeologisch onderzoek bij een oppervlakte groter dan 2.500 m2. Tot een oppervlakte van 2.500 m2 is geen ontheffing nodig maar wel schriftelijk advies van een deskundig. Voor andere werken binnen deze bestemming geldt een aanlegvergunningenstelsel. Een aanlegvergunning is niet noodzakelijk als andere werken niet dieper reiken dan 0,4 m en niet groter zijn dan 2.500 m2.

Waarde – Archeologie 2 geldt voor gebieden met een middelmatige/middelhoge verwachtingswaarde. Bouwen mag ten behoeve van archeologisch onderzoek. Voor bouwen geldt een ontheffingsbepaling waarbij bouwen mogelijk is na archeologisch onderzoek bij een oppervlakte groter dan 5.000 m2. Tot een oppervlakte van 5.000 m2 is geen ontheffing nodig maar wel schriftelijk advies van een deskundig. Voor andere werken binnen deze bestemming geldt een aanlegvergunningenstelsel. Een aanlegvergunning is niet noodzakelijk als andere werken niet dieper reiken dan 0,4 m en niet groter zijn dan 5.000 m2.

In het bestemmingsplan is ter bescherming van archeologische waarden de bestemming Waarde – Archeologie 4 opgenomen. Bouwen is in deze bestemming niet toegestaan. In de bestemming Waarde – Archeologie 4 geldt dat met een ontheffing gebouwd mag worden tot een oppervlakte van 100 m2. Hier geldt voor de uitvoer van andere werken een aanlegvergunningenstelsel vanaf een diepte van 0,4 m.