direct naar inhoud van 6.3 Planopzet
Plan: Buitengebied, herziening Erve Hemmelhorst
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpBGhz003-ow01

6.3 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden de regels per hoofdstuk toegelicht.

6.3.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

6.3.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

6.3.1.2 Wijze van meten

De "wijze van meten" geeft onder meer regels waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.

6.3.2 Bestemmingsregels

Hoofdstuk 2 van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de verbeelding is de bestemming aangegeven. In de regels is onder andere aangegeven welk gebruik is toegestaan, wat er gebouwd mag worden en wat verboden is. Hieronder worden de verschillende bestemmingen en dubbelbestemmingen toegelicht.

6.3.2.1 Agrarisch met waarden

Om het bestaande open karakter van het maten- en flierenlandschap in stand te houden wordt geen bestemming 'Groen', maar de bestemming 'Agrarisch met waarden' aan de achterliggende gronden gegeven. Om de nadruk te leggen op het open karakter wordt een aanduiding “specifieke vorm van agrarisch met waarden – openheid” toegevoegd aan de bestemming 'Agrarisch met waarden'. Door middel van een aanlegvergunningstelsel wordt gestuurd op het aanbrengen van beplanting, dat volgens het maten en flierenlandschap vooral op de erfgrens van de percelen zou moeten plaatsvinden.

6.3.2.2 Groen

De structuurbepalende groenstroken, zijn bestemd als “Groen”. Binnen deze bestemming is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelplekken etc.) aan te leggen en in stand te houden. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer zijn niet toegestaan.

6.3.2.3 Verkeer

De wegen binnen het plangebied hebben de bestemming 'Verkeer' gekregen.

6.3.2.4 Water

De belangrijkste waterlopen en waterpartijen zijn bestemd tot water. Binnen deze bestemming is het tevens mogelijk groenvoorzieningen aan te leggen.

6.3.2.5 Wonen

De nieuw te ontwikkelen kavels hebben de bestemming “Wonen” gekregen.

Binnen de bestemming "Wonen" zijn in principe beroepsmatige activiteiten toegestaan. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen zijn hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden. In de eerste plaats mag slechts een gedeelte van de woning (maximaal 40% van vloeroppervlakte van de begane grond van het hoofdgebouw en bijgebouwen mag worden gebruikt ten behoeve van het beroep aan huis, met een maximum van 50 m²) worden gebruikt als praktijkruimte door de bewoner. Is er meer dan 50 m2 in gebruik voor het uitoefenen van een beroep, dan is er geen sprake meer van een 'beroep aan huis' en derhalve strijd met het bestemmingsplan.

Voorts mag door dit gebruik geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat (bijvoorbeeld beperkte reclamemogelijkheden) noch een onevenredige parkeerdruk ontstaan. Tot slot zijn er vormen van beroepsuitoefening expliciet uitgezonderd, omdat ze te veel overlast voor de omgeving veroorzaken (detailhandel, prostitutie, horeca-activiteiten en beroepen die milieuoverlast veroorzaken).

Op de verbeelding zijn onder andere bouwgrenzen opgenomen. In de regels zijn de overige bebouwingsregels aan te treffen.

Om de cultuurhistorische waarde van de bestaande oude bebouwing aan de Hemmelhorst te benadrukken wordt een ontheffing opgenomen. Het behoud van het karakteristieke gebouw is niet af te dwingen (het is immers geen monument), maar kan worden gestimuleerd door een extra functie mogelijk te maken. Omdat er een recreatieve wandel-/fietsroute langs het perceel is geprojecteerd, is ervoor gekozen om kleinschalige horeca of recreatie mogelijk te maken. Hiervoor geldt een aantal voorwaarden, die in de regels zijn opgenomen. Zonder behoud van het karakteristieke pand is de ontheffing niet mogelijk.

6.3.2.6 Waterstaat

Gronden met de dubbelbestemming "Waterstaat" zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor watersystemen als fysiek systeem van watergangen en andere met de waterhuishouding samenhangende voorzieningen.

6.3.3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze gelden voor het gehele plangebied.

6.3.3.1 Antidubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om ervoor te zorgen dat grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is of alsnog kan worden gegeven, bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing wordt gelaten.

6.3.3.2 Algemene bouwregels

In dit artikel wordt de aanvullende werking van de bouwverordening voor zover betrekking hebbend op de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening buiten werking gesteld. Zou dit niet het geval zijn dan zouden deze stedenbouwkundige bepalingen automatisch de in de, in het bovenstaande beschreven, bestemmingen geboden ruimte inperken. Voor een aantal stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening is echter een uitzondering opgenomen: deze blijven wel gelden. Deze bepalingen hebben voornamelijk betrekking op de toegankelijkheid van bouwwerken en de ruimte tussen bouwwerken.

6.3.3.3 Algemene gebruiksregels

Dit artikel regelt enkele aspecten met betrekking tot het gebruik van gronden.

6.3.3.4 Algemene ontheffingsregels

Door middel van de algemene ontheffingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen van de bestemmingsplanregels voor onder andere geringe overschrijding van bepaalde bouwvoorschriften, alsmede voor kunstobjecten, bouwwerken van openbaar nut, telecommunicatievoorzieningen enzovoort. Deze bevoegdheid vergroot de flexibiliteit van het plan.

6.3.3.5 Algemene wijzigingsregels

Door middel van de algemene wijzigingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders het plan op een aantal algemene onderdelen wijzigen, mits wordt voldaan aan de in dit plan gestelde randvoorwaarden.

6.3.3.6 Algemene procedureregels

In dit artikel is de procedure beschreven die gevolgd moet worden bij het verlenen van een ontheffing of bij het stellen van andere eisen.

6.3.4 Overgangs- en slotregels
6.3.4.1 Overgangsrecht

Dit artikel regelt ten aanzien van gebouwen en van gebruik dat bestaande gebouwen of bestaand gebruik dat afwijkt van het plan, onder voorwaarden mag worden voortgezet.

6.3.4.2 Slotregel

In dit artikel staat de naam van het bestemmingsplan.