direct naar inhoud van 4.6 Bodemkwaliteit
Plan: Tusveld 77
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00089-0601

4.6 Bodemkwaliteit

In het bestemmingsplan zal inzicht moeten worden gegeven in de verwachte bodemkwaliteit. Dit is nodig om het plan te kunnen beoordelen aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en de financiële haalbaarheid.

4.6.1 Onderzoek

Bij grondverzet van 50 m² of meer geldt een plicht tot het uitvoeren van een bodemonderzoek. Er is een verkennend bodemonderzoek inclusief historisch vooronderzoek noodzakelijk. Daarom is door Lycens Milieu & Ruimte BV een verkennend bodemonderzoek (zie Bijlage 1) uitgevoerd. Het doel van het onderzoek is de bodemkwaliteit op de locatie te bepalen en mogelijke verontreinigingen in grond en grondwater te signaleren. Hiertoe is de kwaliteit van de grond en het grondwater beoordeeld op basis van een steekproef, waarbij een aantal boringen is verricht en een aantal grond- en grondwatermonsters chemisch-analytisch is onderzocht. Het uitgangspunt voor het onderzoek is de werkwijze volgens de Nederlandse Norm "Onderzoeksstrategie bij verkennend bodemonderzoek" (NEN-5740).

4.6.2 Beoordeling en conclusie

Uit de resultaten van het verkennend bodemonderzoek kan worden geconcludeerd dat er, ons inziens, milieuhygiënisch gezien geen belemmeringen zijn voor de geplande bestemmingsplanwijziging en geplande herontwikkeling.

Mocht bij herinrichting grond vrijkomen dan wordt aanbevolen deze grond op eigen locatie her te gebruiken. Bij toepassing van de grond in een werk elders, is het Besluit Bodemkwaliteit van toepassing. Op basis van de bekende gegevens kan een indicatieve toetsing uitgevoerd worden. Hieruit blijkt dat eventueel vrijkomende grond voldoet aan de achtergrondwaarden en derhalve zonder beperkingen toegepast kan worden. De daadwerkelijke kwaliteit van eventueel af te voeren grond zal middels een partijkeuring vastgesteld moeten worden en kan afwijking van de indicatieve toetsing.

De opzet van het huidige onderzoek heeft geleid tot een goed beeld van de bodemkwaliteit op de onderzoekslocatie.

De gestelde hypothese dat de locatie als "niet-verdacht" beschouwd kan worden is niet juist gebleken op basis van de aangetoonde licht verhoogde concentraties zware metalen en xylenen in het grondwater. Nader onderzoek wordt niet noodzakelijk geacht gezien de geringe verhogingen.

4.6.3 Beoordeling gemeente Almelo

Algemeen

  • historisch onderzoek: geen bijzonderheden, geen tank, meerdere luchtfoto's bestudeerd
  • aanleiding onderzoek: nieuwbouw en wijziging bestemmingsplan
  • overig: datum rapport 17 april terwijl veldwerk 22-30 april is uitgevoerd. De veronderstelling over mogelijke opslag bovengrondse olievaten lijkt gezocht omdat in de grond geen min. olieproducten worden waargenomen.

Zintuiglijk

  • bijmengingen: geen

Analytisch

  • bovengrond: geen verhoogde waarden
  • ondergrond: geen verhoogde waarden
  • grondwater: barium, cadmium, nikkel en zink > S, somparameter xyleen > S
  • asbest: niet waargenomen tijdens veldwerk, niet geanalyseerd

Besluit Bodemkwaliteit (indicatief): schoon

Is de kwaliteit vergelijkbaar met de BKK 2010? Bovengrond Ja

Ondergrond Ja

Gegevens geschikt voor Bodemkwaliteitskaart: Ja

Conclusie

De resultaten van het onderzoek bevestigen de aanname dat er sprake is van een onverdachte locatie. In de grond worden geen verhoogde waarden aangetroffen. De licht verhoogde concentraties zware metalen hebben een natuurlijke oorsprong en worden vaker in dit soort bodems aangetoond en worden niet als “verontreiniging” aangemerkt.

Nader Onderzoek (potentieel ernstig verontreinigd) : nee

Saneringsvoorwaarden: niet van toepassing

Voorwaarden omgevingsvergunning: 1, 2, en 4 (voor zover van toepassing)

Advies

Het onderzoek kan deel uitmaken van de ruimtelijke onderbouwing en de voorgenomen bouw van een woning.