direct naar inhoud van 2.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Tusveld 77
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00089-0601

2.1 Ruimtelijke structuur

Langs het plangebied loopt een zandweg, deze wordt gebruikt door aanwonenden en recreanten. Door de recreanten wordt het zandpad alleen gebruikt als wandel- en/of fietspad. Dit zandpad komt uit op een verharde weg die door de bossen en weilanden van Almelo naar Borne loopt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00089-0601_0004.jpg"

Figuur 4 Huidige schuren

Het plangebied is gelegen aan de rand van het Nijreesbos nabij Almelo aan een doodlopende zijweg van het Tusveld. De landschapsstructuur van het Tusveld wordt nu dan ook gekenmerkt door een blokvormige verkaveling met grote boscomplexen met voornamelijk (eik, berk en den) en met daarin opgesloten relatief grote open (voormalig heide)velden. De locatie het Tusveld 77 is gesitueerd in zo'n open veld. Het terrein is circa 3,5 ha groot. In het noordwesten van het perceel staat een relatief kleine houtopstand van eik en wat grove den. Op het maaiveld groeit hier en daar nog heide. Ten oosten van deze houtopstand staan, op een relatief hooggelegen plek, een aantal agrarische opstallen (zie figuur 4) die grotendeels niet meer in gebruik zijn en langzaam vervallen. Van een enkele schuur vindt je alleen nog maar resten op het terrein. De agrarische opstallen staan min of meer in het parallel of haaks op de ontginningsstructuur. In het verleden hebben er meer agrarische opstallen gestaan, maar deze zijn in loop van de tijd gesloopt. In de zomer van 2009 is een poel aangelegd (zie figuur 5). Deze is aangelegd met een subsidie van de provincie Overijssel. Het resterende deel van het perceel is in gebruik als akkerland. Ten westen van de locatie bevindt zich een NSW landgoed en ten oosten ervan een agrarisch bedrijf. In het zuiden wordt het perceel begrensd door bos met daarin een aantal woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00089-0601_0005.jpg"

Figuur 5 Poel

De landschapskarakteristiek wordt gevormd door het beeld van een veldschuur, in de nabijheid van een bosperceel, uitkijkend over het open veld dat langs haar ruimtelijke grenzen wordt omsloten door opgaand groen.