direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Aadorp Kerkhofsweg
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00087-0601

3.3 Gemeentelijk beleid

Het beleid van de gemeente Almelo is vastgelegd in diverse beleidsstukken. Het Structuurplan 'Symbiose tussen stad en land' en de Nota Wonen met het woningbouwprogramma zijn in dit kader wel de belangrijkste.

3.3.1 Structuurplan "Symbiose tussen stad en land"

Hoewel het ontwerp Structuurplan Almelo ('Symbiose tussen stad en land') al in 1997 in procedure werd gebracht, heeft het tot 2003 geduurd voordat het plan werd vastgesteld. Belangrijkste redenen voor deze vertraging waren de gemeentelijke herindeling en groeiprognoses met betrekking tot de behoefte aan bedrijventerreinen die door de lange voorbereidingsprocedure achterhaald bleken.

Het gebied waarin de projectlocatie is gelegen, is op de structuurplankaart aangeduid als 'bestaand wonen'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00087-0601_0011.png"

Figuur 4.4. Uittreksel plankaart Structuurplan Almelo (Bron: Gemeente Almelo)

De toevoeging van een nieuwe woning aansluitend op bestaande bebouwing past binnen de kaders zoals deze gesteld zijn in het structuurplan van de gemeente Almelo. Temeer omdat het plangebied al aangewezen is als bestaande bebouwing en onderhavige ruimtelijke ontwikkeling een aanvulling is op het bestaande woningaanbod in Aadorp.

3.3.2 Woonvisie Almelo 2005-2009

Uit de Woonvisie 2005-2009 van de gemeente Almelo, vastgesteld door de raad op 6 december 2005, blijkt dat de woningvoorraad tot 2030 moet toenemen met 3.800 tot 9.900 woningen afhankelijk van het meer of minder opvangen van de regionale groei. Er moeten vooral centrumstedelijke en suburbane woonmilieus bijkomen.

In de Woonvisie heeft Almelo zich met betrekking tot wonen een drietal doelen gesteld:

  • 1. Groei en kwaliteit. De geambieerde groei steunt op concurrentiekracht van Almelo en op het bieden van woonkwaliteit.
    • a. Kwaliteiten in de bestaande woonmilieus en wijken: deze moeten de concurrentie kunnen doorstaan van nieuwe woonmilieus en wijken door voldoende perspectieven te bieden aan huidige bewoners.
    • b. Kwaliteiten in nieuwe woonmilieus: inspelen op woonmilieus die tot nu toe onvoldoende aan bod komen en op groeimarkten.

  • 2. Gedifferentieerde mogelijkheden voor huisvesting van groepen die in Almelo (willen) wonen met bijzondere aandacht voor groepen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en voor kwetsbare groepen op de woningmarkt. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar ouderen, jongeren / starters en mensen met een laag inkomen. Belangrijk is een bereikbaar, toegankelijk, bruikbaar en betaalbaar aanbod van woningen in hun eigen omgeving.

  • 3. Een samenhangend aanbod van wonen-welzijn-zorg in wijken. Gericht op een duurzame leefbaarheid van wijken, voorsorterend op de vermaatschappelijking van de zorg en de vergrijzing.

3.3.3 Welstandsnota

Het plangebied is op de kaart behorende bij de Welstandsnota aangewezen als "vrije kavel buurten". Deze buurten kunnen worden gekenmerkt door woningen in alle denkbare bouwstijlen, van Saksische boerderijen tot glazen kubussen. Behalve door de opvallende variatie in architectuur zullen de vrije kavelbuurten van deze wijk opvallen door hun groene entourage en lommerrijke straten.

Het doel van welstandszorg is om ruimte te geven aan bouwinitiatieven en tegelijkertijd de architectonische kwaliteit van elk pand en het kwaliteitsniveau van de buurt te handhaven. Ook het handhaven van het groene karakter van de buurten verdient aandacht.

De commissie biedt in deze vrije kavel buurten maximale vrijheid aan het vormgeven van individuele woonwensen. Wel ziet de commissie erop toe dat de woningen niet te dicht op elkaar komen te staan en aan de voorkant een tuin hebben. Ze moeten bovendien van voldoende architectonische kwaliteit zijn.

3.3.4 Conclusie ten aanzien van het gemeentelijke beleid

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten realisatie van een nieuwe woning aansluitend op de bestaande bebouwing van Aadorp in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid zoals hierboven verwoord. De nieuwe woning past vanuit ruimtelijk en stedenbouwkundig oogpunt goed in de omgeving. Door de bouw in bestaand stedelijk gebied wordt bijgedragen aan vorenstaande beleidsdoelen.