Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Workerlanden 1
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0141.BP00079-0601

3.9 Externe veiligheid

 
Bij het werken met gevaarlijke stoffen in bedrijven en bij transport ervan kunnen ongelukken gebeuren met effecten voor de omgeving van deze activiteiten. Het gaat om kleine kansen met soms grote gevolgen. In het begrip ‘risico’ zijn kansen en effecten aan elkaar gekoppeld. Het taakveld Milieu houdt zich bezig met de beheersing van activiteiten die een risico voor de omgeving met zich mee kunnen brengen. De uitvoering van dit externe veiligheidsbeleid is vooral een taak van provincies en gemeenten. Belangrijke wetgeving in dit kader is het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI), in werking getreden in oktober 2004. In dit Besluit zijn de normen voor de externe veiligheidsrisico’s met betrekking tot bedrijven met gevaarlijke stoffen wettelijk vastgelegd. Het besluit heeft als doel zowel individuele als groepen burgers een minimum beschermingsniveau te bieden tegen een ongeval met gevaarlijke stoffen. Om dit doel te bereiken verplicht het besluit het bevoegd gezag (bijv. de gemeente) afstand te houden tussen gevoelige objecten (bijvoorbeeld een woning of school) en risicovolle bedrijven. Tevens beperkt het besluit het totale aantal aanwezige personen in de directe omgeving van een risicovol bedrijf. Hiervoor worden het plaatsgebonden risico en het groepsrisico gebruikt.
Het plaatsgebonden risico is een maat van de kans dat een persoon die zich op een bepaalde plaats bevindt, komt te overlijden als gevolg van een incident met gevaarlijke stoffen. Voor deze kans op overlijden is een
grenswaarde
gesteld van 1 op de miljoen per jaar (10-6/jaar). Dat wil zeggen dat hieraan moet worden voldaan.
 
Het groepsrisico is een maat voor de kans dat grotere aantallen personen tegelijkertijd komen te overlijden als gevolg van een incident met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico wordt in het algemeen toegepast binnen het gebied waar door de effecten van een incident met gevaarlijke stoffen 1% van de blootgestelde personen kunnen overlijden (genoemd: invloedsgebied). Deze maat is vooral van nut ter voorkoming van een maatschappelijk ontwrichting en is van belang voor het beleid ten aanzien van de bestrijding van de gevolgen van een incident met gevaarlijke stoffen. Het groepsrisico wordt niet uitgedrukt in een veiligheidsafstand, maar als de maximaal toelaatbare kans op een incident waarbij 10, 100 of 1000 doden tegelijkertijd kunnen vallen. Voor het groepsrisico geldt geen grenswaarde maar een
oriënterende waarde.
 
Het Bevi is onder meer van toepassing op LPG stations, bedrijven met grote opslagen met gevaarlijke stoffen of bedrijven met een koel- of vriesinstallatie van meer dan 400 kg ammoniak. In de omgeving van het plangebied is geen zogenoemd BEVI-bedrijf aanwezig. Aan de veiligheidsafstanden wordt derhalve voldaan.
 
Voor het vervoer met gevaarlijke stoffen gelden in grote lijnen dezelfde normen als voor inrichtingen, alleen de oriënterende waarde voor groepsrisico wijkt iets af voor transportbewegingen.
De toelaatbaarheid van een bepaalde ontwikkeling (bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk in de omgeving van een transportroute) hangt af van de ligging van de zone voor het plaatsgebonden risico langs een transportroute.
Bij omvangrijke bouwplannen binnen 200 meter van een transportroute moet onderzoek worden uitgevoerd naar het groepsrisico. In de onderhavige situatie is geen sprake van een omvangrijk bouwplan. Het uitvoeren van een onderzoek naar het groepsrisico is dan ook niet noodzakelijk.
 
De onderstaande afbeelding laat een fragment van de risicokaart zien voor Bornerbroek en omgeving. De projectlocatie is met een blauwe ster aangeduid. Te zien is dat er in de directe omgeving geen risicovolle bedrijven en routes aanwezig zijn.
 
 
 
Fragment risicokaart Overijssel
 
Fragment risicokaart Overijssel incl. afstand vanaf projectlocatie naar LPG-opslagpunt