Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Workerlanden 1
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0141.BP00079-0601

3.5 Andere milieuaspecten

Bedrijven en andere gelijksoortige activiteiten
 
Voor het centrumgebied is een mix van wonen, gemengde doeleinden en detailhandel gewenst. Het bedrijvengebied zal geconcentreerd worden gehouden en als zodanig worden bestemd. Overige bedrijfsmatige activiteiten welke verweven zijn met wonen dienen in dit plangebied te worden geweerd. Functiemenging op basis van bestaande bedrijvigheid dient echter mogelijk te zijn voor zover deze niet leidt tot een onleefbare situatie of deze bedrijvigheid direct is gerelateerd aan de woonomgeving. Nieuwe vermenging van functies dient te worden voorkomen.
In 2008 is in het kader van het bestemmingsplan “Zuid Bornerbroek” onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en de milieubelasting van de bedrijven en de mogelijke potentiële milieubelasting van de volgens de huidige planvoorschriften toegestane bedrijven in Bornerbroek en dus in de omgeving van het plangebied. Hierbij zijn milieuvergunningen en daaruit voortkomende rechten, normstelling uit AMvB's en is de VNG-brochure “Bedrijven en milieuzonering” als leidraad gehanteerd.
 
Externe zonering
De publicatie “Bedrijven en milieuzonering” van de VNG is zoals verwoord gebruikt bij de externe zonering tot het plangebied. De handreiking geeft een systematiek waarbij bedrijven in categorieën worden ingedeeld op basis van de ingeschatte milieubelasting. Per bedrijfscategorie zijn hierbij afstandcriteria tot de woonomgeving opgenomen die bij de planvorming bij voorkeur in acht dienen te worden genomen.
 
Huidige aanwezige bedrijven en bedrijfsactiviteiten in de directe omgeving van het plangebied
 
LPG-tankstation
Ten noorden van Bornerbroek aan de Pastoor Ossestraat 45 is een LPG-tankstation gelegen. Het risico invloedsgebied van dit LPG-tankstation bedraagt ruim 500 meter en is buiten het plangebied gelegen. Gesteld kan worden dat dit LPG-tankstation op zodanige afstand van het plangebied is gelegen dat dit LPG-tankstation geen invloed heeft op het plangebied (zie verder het onderdeel Externe veiligheid).
 
Agrarische bedrijven
Rond Bornerbroek zijn diverse agrariërs gelegen. Uit een eerste inventariserend onderzoek met als basis van de nieuwe rekenmethodiek zoals vastgelegd in de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) is gebleken dat diverse agrarische bedrijven een voorgrond geurbelasting van meer dan 3 odeurunits /m3 op de kern Bornerbroek veroorzaken. Gesteld kan worden dat de geurbelasting op dit plangebied, door de aanwezigheid van deze agrarische bedrijven, niet leidt tot een saneringsnoodzaak.
Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de voor- en achtergrondbelasting van de agrarische bedrijven in de directe omgeving van Bornerbroek. Onderzocht is welke geurbelasting rond of over Bornerbroek ligt.
De (hoogste) geurbelasting van een individuele veehouderij op een geurgevoelig object wordt ook wel ‘voorgrondbelasting’ genoemd. De geurbelasting van alle veehouderijen samen op enige locatie wordt ‘achtergrondbelasting’ genoemd. Dit is vergelijkbaar met het begrip cumulatieve stankhinder uit de ‘stankrichtlijnen’.
 
Geurverordening
Door de gemeente Almelo is een (concept)geurverordening opgesteld. Deze verordening ligt met ingang van 7 juli 2010 gedurende zes weken ter inzage.
Op basis van deze (concept)verordening blijkt dat de locatie Workerlanden 1 niet nadelig beïnvloedt wordt door om Bornerbroek gelegen agrarische bedrijven. De geurnorm voor de locatie Workerlanden 1 bedraagt op basis van de (concept)geurverordening 3 ouE/m3. De kwaliteit van het woon- en leefklimaat wordt met deze belasting als 'goed' aangemerkt. Hierna is een fragment weergegeven van het gebied zoals dat is opgenomen in de (concept)"Verordening geurhinder en veehouderij Bornerbroek 2010".
 
Fragment gebied geurverordening geurhinder en veehouderij Bornerbroek 2010 (bron: gemeente Almelo)
 
Overige bedrijven
In de omgeving van het plangebied zijn de volgende bedrijfsmatige activiteiten, niet zijnde detailhandel, gelegen cq. conform het bestemmingsplan toegestaan:
  • Lange Voort 2, opslag diversen en een opslagruimte voor een metselbedrijf;
  • Lange Voort 4, deels leegstaand, deels opslag diversen, voorheen een houtdraaierij;
  • Lange Voort 6, een aannemersbedrijf met opslag/werkplaats;
  • Workerlanden 14-16, voorheen een smederij. Reeds enige jaren niet meer in gebruik;
  • Entersestraat 2, een horeca/restaurantbedrijf met zalen;
  • Lohuisstraat 1, een restaurant;
Tegen een deel van de hiervoor genoemde activiteiten bestaat gezien de VNG-milieucategorie en de ligging/inpassing in het gebied geen bezwaar. Voor deze locaties is de betreffende milieucategorie of activiteit toegestaan. Afstanden naar woonbebouwing zoals aangegeven in de VNG-brochure “Bedrijven en milieuzonering” voldoen. Een deel van deze bedrijven is binnen een woonomgeving niet gewenst, echter milieuhygiënisch wel inpasbaar. Er zijn geen zwaarwegende bezwaren tegen de inpassing van deze bedrijven. Betreffende bedrijven zijn op basis van bestaand recht ingepast.
Het ene bedrijf kent een grotere afstand tot de ontwikkelingslocatie dan het andere bedrijf. Maar voor alle bedrijven geldt dat hun aanwezigheid geen belemmering vormt voor de bouw van twee extra woningen op het perceel Workerlanden 1. Overigens wordt opgemerkt dat de gemeente woningbouw aan de Lange Voort voorziet. De ontwikkeling van die woningbouw is echter mede afhankelijk van derden.