Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Workerlanden 1
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0141.BP00079-0601

3.4 Waterhuishouding

De gemeentelijke doelstellingen op gebied van water staan in het Gemeentelijke Milieubeleidsplan, het Waterplan Almelo (vastgesteld in 2002) en het Gemeentelijke Rioleringsplan 2006 - 2010 (vastgesteld in 2006). Relevante doelstellingen zijn:
  • creëren van een duurzame waterketen en een gezond watersysteem;
  • tegengaan van verdroging;
  • voorkomen van oppervlaktewaterverontreiniging en verontreiniging van het grondwater;
  • het behalen van de basisinspanning in 2008;
  • het scheiden van vuile en schone waterstromen door afkoppeling van de riolering;
  • het toepassen van verbeterd gescheiden rioolstelsels of compleet gescheiden rioolstelsels in stadsuitbreidingen en in bestaand stedelijk gebied;
  • het oplossen/voorkomen van (grondwater)wateroverlast.
 
De provinciale handreiking vraagt om zo vroeg mogelijk vooroverleg met het waterschap en het vastleg-gen van een verslag van de uitkomsten van het overleg. Een waterparagraaf in bestemmingsplannen behelst, voor zover noodzakelijk: een inventarisatie van problemen van bijvoorbeeld wateroverlast, verdroging, enzovoorts, en een vertaling van gemeentelijk waterbeleid naar plankaart en regels in het bestemmingsplan.
 
Een waterparagraaf, ook watertoets genoemd, is verplicht in de toelichting van een bestemmingsplan. Deze verplichting vloeit voort uit het Besluit tot wijziging van het Besluit op de ruimtelijke ordening 1998. Hierin moet worden aangegeven wat de gevolgen zijn van het ruimtelijke plan voor de waterhuishouding in het betreffende gebied.
Waar mogelijk zal er verhard oppervlak van het riool worden afgekoppeld en nieuw verhard oppervlak niet worden aangesloten. Onder andere bij verbouwingen, nieuwbouwplannen, wegreconstructies en rioolrenovaties.
Bij nieuwbouw zal voor zover mogelijk getracht worden om de hiervoor genoemde gemeentelijke doelstellingen te realiseren. Uitgangspunten hierbij zijn onder andere afkoppelen van regenwater van het riool en vasthouden of bergen van schoon water in het gebied.
 
Het beleid van het waterschap Regge en Dinkel is gericht op de doelstelling om in nieuw stedelijk gebied 100% van het schone verharde oppervlak af te koppelen. Door het afkoppelen van hemelwater kan de kwaliteit van het ontvangende water worden beïnvloed door de toegepaste materialen aan de bron van de afvoer. Er mag daarom geen gebruik gemaakt worden van uitlogende materialen (zinken dakgoten, bitumineuze dakbedekking, koper, loodslabben en dergelijke). Een aanzet voor het toepassen van duurzame materialen is opgenomen in het Almelose convenant “basispakket duurzaam bouwen en verbouwen”. Eventuele zinken dakgoten kunnen behandeld worden met een coating waardoor uitloging wordt tegengegaan.
De beoogde woningen voorzien niet in voor de waterkwaliteit schadelijke materialen. Hoewel de verharding toeneemt ten opzichte van de huidige situatie, zal de afvoer via aansluiting op het bestaande gescheiden rioolstelsel plaatsvinden. Mede gelet op de ligging van de projectlocatie behoeve geen nadere maatregelen getroffen te worden met betrekking tot de kwantiteit en kwaliteit van het water.