Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Workerlanden 1
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0141.BP00079-0601

2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Almelo
Op 6 maart 2003 is het Structuurplan Almelo vastgesteld. Dit plan geeft een visie op de gewenste
toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Almelo. Bornerbroek is hierin als dorp opgenomen Het Structuurplan maakt woningbouw in Bornerbroek zij het dat het voor wat betreft schaal en omvang moet passen bij het dorpse karakter van Bornerbroek. Omdat vervolgens het Masterplan en de Woonvisie zijn opgesteld wordt niet dieper op het Structuurplan Almelo ingegaan.
 
Masterplan Almelo / Woonvisie 2005-2009
Het Masterplan Almelo (2004) kan beschouwd worden als het structuurplan van de gemeente Almelo waarin verwoord is welk beleid deze gemeente gaat volgen o.a. ten aanzien van woningbouw. Aangeven is dat een ruimte keuze aan woningen en woonmilieus aanboden moet kunnen worden. Met het ruime aanbod kan de beoogde en verwachte groei van het aantal inwoners opgevangen worden. Voor zowel starters, doorstromers, instromers en ouderen moeten woningen gebouwd worden. Het Masterplan Almelo voorziet in een aantal te bouwen woningen van minimaal 3.800 tot maximaal 9.900 woningen in 2030.
Voor Bornerbroek is een aantal van 200 te bouwen woningen opgenomen in het Masterplan. Bovendien hanteert de gemeente Almelo als gemeentebrede algemene beleidslijn dat 40% van het te realiseren woningbouwprogramma gerealiseerd kan worden via inbreiding.
 
Fragment programmakaart Wonen van het Masterplan Almelo
 
Deze afbeelding is ook op bladzijde 39 van de “Woonvisie 2005-2009” van de gemeente Almelo weergegeven. Hierin wordt de betreffende afbeelding aangeduid als ‘programmakaart wonen’.
Ten aanzien van de kleine dorpen Aadorp en Bornerbroek wordt in de woonvisie voor de ontwikkeling van deze dorpen het volgende beschreven. De uitbreidingen dienen met name de functie om aanvullend passende woonruimte te kunnen bieden. Dat leidt tot een gedifferentieerd aanbod van huur- en koopwoningen / kavels en van een stedenbouwkundige invulling waarbij gebruik wordt gemaakt van de kwaliteiten van het groen.
   
Bestemmingsplan “Zuid Bornerbroek”
Het huidige planologische beleid is vastgelegd in het bestemmingsplan “Bornerbroek”. De locatie Workerlanden 1 heeft hierin al een woonfunctie gekregen. Daarbij wordt echter uitgegaan van één woning. Het initiatief ziet toe op de bouw van twee extra woningen, zodat op het perceel Workerlanden maximaal 3 woningen gebouwd kunnen worden. De functie ‘wonen’ wordt niet gewijzigd.  
 
Kaartuitsnede bestemmingsplan Zuid Bornerbroek, vastgesteld en onherroepelijk, ontwikkellocatie is blauw omlijnd
 
Via de bestemming “Wonen” en `drie aparte bouwvlakken wordt invulling gegeven aan de beoogde ruimtelijk inpassing. Voor wat betreft de regels wordt aangesloten bij het huidige bestemmingsplan “Zuid Bornerbroek” en het handboek voor digitalisering van bestemmingsplannen van de gemeente Almelo.
Het bestemmingsplan “Zuid Bornerbroek” vormt ook de belangrijkste bron van informatie voor het onderhavige plan. In veel gevallen zal hierom ook vastgesteld worden dat nader onderzoek niet nodig wordt geacht.