direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Hoek Kerkhofsweg_Ootmarsumsestraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0141.BP00032-0601

4.4 Gemeentelijk beleid

Het beleid van de gemeente Almelo is vastgelegd in diverse beleidsstukken. Het Structuurplan 'Symbiose tussen stad en land', het 'Masterplan Almelo' en de 'Woonvisie Almelo 2005-2009' zijn in dit kader wel de belangrijkste.

4.4.1 Structuurplan "Symbiose tussen stad en land"

In het Masterplan Almelo zijn de doelen en ambities beschreven om ontwikkelingen te kunnen laten plaatsvinden. De keuzes die in het Masterplan gemaakt zijn, moeten doorwerken naar het Structuurplan Almelo zoals dat in 2003 door de gemeenteraad van Almelo is vastgesteld.

Als gevolg van de vaststelling van het Masterplan in 2006 is het Structuurplan Almelo in 2006 partieel herzien ten behoeve van twee grote ontwikkelingen in Almelo te weten Waterrijk en Almelo Noord Oost. In 2008 is het Structuurplan Almelo wederom partieel herzien ten behoeve van de binnenstad.

Het plangebied is op de structuurplankaart aangeduid als 'overige stedelijke en wijkvoorzieningen' en 'bestaand wonen'.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00032-0601_0018.png"

Figuur 4.7. Uittreksel plankaart Structuurplan Almelo (Bron: Gemeente Almelo)

Het voorliggende initiatief omhelst het realiseren van maximaal 16 grondgebonden woningen. Eén en ander sluit goed aan bij het 'bestaande wonen' en 'overige stedelijke en wijkvoorzieningen'. De woningen zullen zich qua maat, schaal en karakter voegen in het beeld van de omgeving. Geconstateerd wordt dat de voorgenomen ontwikkeling zowel qua functie, locatie en gewenste uitstraling, in overeenstemming is met het structuurplan.

4.4.2 Masterplan Almelo
4.4.2.1 Algemeen

Het Masterplan geeft de ontwikkeling van Almelo aan tot het jaar 2030. Almelo wil met het Masterplan onder meer jongeren, hoger opgeleiden en gezinnen aan de stad binden. Daarnaast heeft het plan als doel de regionale positie van Almelo als centrumstad te versterken en de voorzieningen in de stad te verbeteren. Deze ambities krijgen de komende jaren concreet vorm in de verschillende projecten en plannen die voortkomen uit het Masterplan. Een totale vernieuwing van de binnenstad levert meer sfeer en gezelligheid op en een toename van het winkelbezoek. Met het creëren van verschillende nieuwe woonmilieus wil Almelo tegemoet komen aan de verschillende wensen op de woningmarkt. Het aanpassen van de wegenstructuur zorgt ervoor dat Almelo beter en makkelijker toegankelijk wordt.

Het Masterplan bestaat uit vijf opgaven. Deze opgaven zijn per stadsdeel en per thema verder uitgewerkt. Daarnaast zijn elf kernprojecten benoemd. Het plangebied heeft in het masterplan geen bijzondere aandacht gekregen.

4.4.2.2 Thema "wonen"

Ten aanzien van het onderdeel "wonen" geldt dat niet meer wordt uitgegaan van traditionele vormen van stadsuitleg, maar van innovatieve, wervende woonmilieus, waarbij groen, water en wonen geïntegreerd worden benaderd. Op de plankaart "wonen" is het plangebied aangewezen als "bestaand wonen- binnenstad".

afbeelding "i_NL.IMRO.0141.BP00032-0601_0019.png"

Figuur 4.8. Plankaart "wonen": Masterplan Almelo (Bron: Gemeente Almelo)

De binnenstedelijke woonmilieus zijn aantrekkelijk voor alle leeftijdscategorieën. Naar verwachting zal 30 tot 35% in centrumstedelijke woonmilieus willen wonen. Er is in Almelo ruimte om te voorzien in de behoefte naar deze stedelijke woonmilieus.

Geconstateerd wordt dat de voorgenomen ontwikkeling zowel qua functie als locatie, in overeenstemming is met de doelstellingen van het Masterplan Almelo.

4.4.3 Woonvisie Almelo 2005-2009

Uit de Woonvisie 2005-2009 van de gemeente Almelo, vastgesteld door de raad op 6 december 2005, blijkt dat de woningvoorraad tot 2030 moet toenemen met 3.800 tot 9.900 woningen afhankelijk van het meer of minder opvangen van de regionale groei. Er moeten vooral centrumstedelijke en suburbane woonmilieus bijkomen.

In de Woonvisie heeft Almelo zich met betrekking tot wonen een drietal doelen gesteld:

  • 1. Groei en kwaliteit. De geambieerde groei steunt op concurrentiekracht van Almelo en op het bieden van woonkwaliteit.
    • a. Kwaliteiten in de bestaande woonmilieus en wijken: deze moeten de concurrentie kunnen doorstaan van nieuwe woonmilieus en wijken door voldoende perspectieven te bieden aan huidige bewoners.
    • b. Kwaliteiten in nieuwe woonmilieus: inspelen op woonmilieus die tot nu toe onvoldoende aan bod komen en op groeimarkten.

  • 2. Gedifferentieerde mogelijkheden voor huisvesting van groepen die in Almelo (willen) wonen met bijzondere aandacht voor groepen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en voor kwetsbare groepen op de woningmarkt. Daarbij gaat de aandacht in het bijzonder uit naar ouderen, jongeren / starters en mensen met een laag inkomen. Belangrijk is een bereikbaar, toegankelijk, bruikbaar en betaalbaar aanbod van woningen in hun eigen omgeving.

  • 3. Een samenhangend aanbod van wonen-welzijn-zorg in wijken. Gericht op een duurzame leefbaarheid van wijken, voorsorterend op de vermaatschappelijking van de zorg en de vergrijzing.
4.4.4 Conclusie ten aanzien van het gemeentelijk beleid

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten realisatie van maximaal 16 grondgebonden woningen in overeenstemming is met het gemeentelijke beleid zoals hiervoor verwoord. Zowel het "Structuurplan Almelo" als het "Masterplan" voorziet in de realisatie van woningbouw in het plangebied. Daar komt bij dat deze woningbouwontwikkeling een aanvulling is binnen het bestaand stedelijk gebied van Almelo en zowel ruimtelijk als stedenbouwkundig oogpunt passend is in de omgeving.