direct naar inhoud van 2.2 Huidige situatie
Plan: Meppel - Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.Zuid-BPC1

2.2 Huidige situatie

2.2.1 Ruimtelijke structuur

In Meppel-Zuid doen slechts enkel elementen terugdenken aan de vroegere stedenbouwkundige en landschappelijke situatie. Dit heeft vooral te maken met de heersende stedenbouwkundige visie uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Het is duidelijk dat de verschillende buurten binnen Meppel-Zuid gebouwd zijn op basis van de verkeers-, water- en groenstructuren die van oorsprong niet in het landschap of vanuit de historische ontwikkeling van Meppel aanwezig waren. Met name aan de oevers van de Reest is een aansluiting op deze watergang een parkachtige zone in stand gehouden.

Op basis van de historische ontwikkeling is het plangebied te verdelen in 5 zones of deelgebieden met een eigen ruimtelijke structuur. Deze deelgebieden zijn:

  • In het deelgebied tussen de Reeststouwe en het Reestplantsoen, bestaat de woonbebouwing voornamelijk uit vrijstaande en twee-aaneengesloten woningen. Aan de zijde van de Reest loopt de aanwezige groenzone door tot tussen de woningen. Uitzondering op dit kleinschalige en groene karakter vormt het woonzorgcomplex ABC dat appartementen bevat. Hoewel de meeste wegen en zeer rustig karakter en een ontsluitingsfunctie voor de aanliggende woningen hebben, maakt de Reestlaan onderdeel uit van de ringstructuur rond de binnenstad.
  • De Werkhorst, die eveneens onderdeel uitmaakt van de ringstructuur rond de binnenstad, heeft duidelijk het karakter van de oorspronkelijke uitvalsweg vanuit de stad naar het buitengebied. Aan de westzijde is grootschalige bebouwing ontstaan (educatieve voorzieningen, garagebedrijf, en dergelijke), aan de oostzijde is daarentegen de kleinschalige woonbebouwing bewaard gebleven.
  • Het deelgebied Slingenberg is het oudste deel van het plangebied. Reeds voor de wijziging van de gemeentegrens in 1961 stonden in het zuidelijkste deel woningen. De in de jaren zeventig gerealiseerde woningen hebben een open patroon van halfgesloten bouwblokken. Veelal bestaande uit 2 lagen plus kap. In de zuidoostelijke hoek van dit deelgebied bevindt zich een woonwagenstandplaats.
  • De wijk Koedijkslanden is opgezet volgens de stedenbouwkundig principes van de zestiger en zeventiger jaren. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de woonerfachtige opzet van het stratenpatroon (buitenzijde), een centraal deel met een hogere dichtheid en een verkeersafwikkeling op een randwegenstructuur via buurtontsluitingen. Een ander kenmerk van de stedenbouwkundige opzet is de veelal geconcentreerde aanwezigheid van voorzieningen. Deze voorzieningen bevinden zich in het centrale deel van de wijk langs de Rembrandlaan (winkelcentrum en medische voorzieningen) en de Gerard Doustraat (educatieve voorzieningen) die min of meer parallel aan elkaar zijn gesitueerd. Recentelijk is een plan ontwikkeld voor de herontwikkeling van de zone langs de Gerard Doustraat. Dit plan bevat de ontwikkeling van een brede school en woningen. Ook voor het winkelcentrum en de directe omgeving is een plan ontwikkeld met een wijkservicepunt, zorgwoningen, sociale huurwoningen en commerciĆ«le ruimte.
  • Het deelgebied dat wordt ingesloten door Slingenberg, de spoorlijn, de rijksweg A32 en de Reeststouwe. Dit van oorsprong agrarisch gebied heeft nu voornamelijk een woonfunctie.
2.2.2 Functionele structuur

De hoofdfunctie van het gebied is overwegend wonen met een variatie in bouwvormen. De grondgebonden woningen domineren, maar ook gestapelde woningen komen voor. Naast de woonfunctie komt in dit gebied een verscheidenheid aan functies voor zoals; detailhandel, horeca, dienstverlening, maatschappelijke en culturele instellingen, bedrijven, recreatie en openbare ruimte.

De (buiten)sportvoorzieningen van Koedijkslanden bevinden zich voornamelijk buiten het plangebied van dit bestemmingsplan. Met het aanleggen van de Europalaan is het sportpark Koedijkslanden ten westen van deze laan komen te liggen, waardoor het sportpark in feite onderdeel is gaan uitmaken van de nieuwe woonwijk Berggierslanden. Aan de noordzijde van het plangebied bevindt zich een zwembad en een kunstijsbaan, alsmede een halfpipe en een basketbalveld in het wijkpark Hesselingen. Aan de Gerard Doustraat -tot slot- bevindt zich een sporthal die in de ontwikkeling voor de nieuwe brede school wordt gehandhaafd.

Detailhandel is te vinden langs de Rembrandtlaan in het centrale deel van Koedijkslanden (winkelcentrum). Datzelfde geldt in feite voor de maatschappelijke voorzieningen. Hierbij valt te denken aan scholen, tandartsenpraktijk, apotheek en kinderdagverblijven. Het centrum van Koedijkslanden doet inmiddels ook dienst als wijkcentrum voor de nieuwe wijk Berggierslanden.

Verspreid over de verschillende woonbuurten in het plangebied bevindt zich een aantal (voornamelijk kleinschalige) aan huis verbonden bedrijfsactiviteiten. Deze bedrijven zijn veelal verenigbaar met de woonfunctie, dus milieucategorie 1 of 2. Sporadisch komt een bedrijf in milieucategorie 3 voor. De relatief zwaardere bedrijven zijn voornamelijk gevestigd aan de Werkhorst.

Voor het overige zijn in het plangebied onder andere de gebruikelijke groen- en speelvoorzieningen, water, nutsvoorzieningen en kunstobjecten aanwezig.

2.2.3 Verkeers- , water- en groenstructuurstructuur

Wegen
Voor het plangebied 'Meppel-Zuid' zijn twee wegenstructuren van belang. De belangrijkste wegen op stedelijk niveau zijn de Europalaan, de Reestlaan en de Werkhorst. Deze wegen maken deel uit van de zogenaamde ringstructuur rond de binnenstad. Via deze wegen wordt de binnenstad, industrieterrein Oevers en de verschillende woonwijken ontsloten en vindt aansluiting plaats op de regionale en nationale wegenstructuur. Daarnaast bevinden zich binnen het plangebied de ontsluitingswegen die de verschillende wijken ontsluiten, voorbeelden hiervan zijn de Rembrandlaan, de Randweg, de Jan Tooroplaan, de Zuiderlaan en (in mindere mate) de Westerstouwe. Tot slot zijn er de woonstraten die als 30 km/uur gebied zijn aangewezen.

Na het aanleggen van de Europalaan is de verkeerscirculatie in Koedijkslanden gewijzigd. Met name op de Randweg en de Zuiderlaan zijn de intensiteiten afgenomen. Deze laatste zal daarom, evenals de Werkhorst tussen de rotonde en de Reest, worden heringericht tot 30 km/uur weg.

Water- en groenverbindingen
Binnen Meppel-Zuid bevinden zich een aantal groen- en waterstructuren die bijdragen aan de recreatieve mogelijkheden van het plangebied. Aan de noordzijde van het plangebied ligt een belangrijke waterloop, namelijk de Reest. Deze watergang wordt deels geflankeerd door groenvoorzieningen. Het plangebied wordt daarnaast aan de noordzijde afgeschermd van het industrieterrein Oevers door een ruime groenzone langs de Hesselingen. In dit wijkpark Hesselingen bevinden zich diverse recreatieve voorzieningen en een rooms katholieke begraafplaats.

Centraal in de wijk Koedijkslanden is een ruime groenzone gesitueerd, waarin onder meer ook verharde trap- en basketbalveldjes zijn gesitueerd.

Tot slot is aan de zuidwestzijde van Koedijkslanden, naast de Europalaan, een stedelijke waterberging in een groenzone gerealiseerd.