direct naar inhoud van 4.6 Luchtkwaliteit
Plan: Rogat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0119.Rogat-BPC1

4.6 Luchtkwaliteit

Voor een aantal stoffen in de lucht gelden wettelijke grenswaarden, welke zijn vastgelegd in het hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer (de zogenaamde Wet luchtkwaliteit). De normen zijn gesteld ter bescherming van de gezondheid van de mens. De luchtkwaliteit dient in zijn algemeenheid, met uitzondering van de werkplek, bepaald te worden. Het ontstaan van nieuwe knelpunten moet worden voorkomen. De gemeente toetst daartoe nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen expliciet aan de normen uit de Wet luchtkwaliteit. Is de verwachting dat de ontwikkeling zal leiden tot overschrijding van de normen, dan wordt naar een zodanig (technisch en/of planologisch) alternatief gezocht dat wordt voldaan aan de normen.

Van bepaalde projecten met getalsmatige grenzen is vastgesteld dat deze 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze projecten kunnen zonder toetsing aan de luchtkwaliteitsnormen worden uitgevoerd. Een project draagt 'niet in betekenende mate' bij aan de luchtverontreiniging als de grens van 3% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie fijn stof en stikstofdioxide niet wordt overschreden. In de algemene maatregel van bestuur 'Niet in betekenende mate' (Besluit NIBM) en de ministeriële regeling (Regeling NIBM) zijn de uitvoeringsregels vastgelegd die betrekking hebben op het begrip NIBM.

Doordat het onderhavige bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen toestaat kan worden gesteld dat het plan niet in betekenende mate bijdraagt aan een verslechtering van de luchtkwaliteit. Nadere toetsing aan de Wet luchtkwaliteit is daarom niet noodzakelijk.

Vanuit een goede ruimtelijke ordening is het wel zinvol om inzicht te hebben in de luchtkwaliteit om te beoordelen of de toekomstige bewoners niet worden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtvervuiling. Aan TNO is in 20063 dan ook opdracht gegeven om de luchtkwaliteit voor de gehele gemeente in kaart te brengen. In 20084 heeft een actualisatie van dit onderzoek plaatsgevonden. Voor beide onderzoeken geldt dat de luchtkwaliteit gebiedsdekkend en met hoge mate van ruimtelijk detail in beeld is gebracht. Zowel uit het onderzoek van 2006 als dat van 2008 blijkt, dat de jaargemiddelde concentraties fijn stof (PM10) en NO2 binnen de gemeentegrenzen (ver) beneden de grenswaarde van 40 ìg/m3 zijn gelegen. Gesteld wordt, dat ten aanzien van de luchtkwaliteit in Rogat geen belemmeringen zijn.

Afbeelding 11: Jaargemiddelde concentraties (worst case scenario) in 2020 voor PM10 en NO2 (TNO

2008). 
afbeelding "i_NL.IMRO.0119.Rogat-BPC1_0012.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0119.Rogat-BPC1_0013.jpg"